Το τελευταίο χειροκρότημα

on . Posted in Πορτρέτα


Πλήρης ημερών, σε ηλικία 100 χρονών έφυγε στις 26.7.2003 ο μεγάλος ηθοποιός Μπομπ Χόουπ. Στην Ελλάδα τον γνωρίσαμε μόνο ως ηθοποιό, αλλά εκεί που μεγαλούργησε ήταν στο σχετικά άγνωστο στη χώρα μας «Standup Comedy» στο χιουμοριστικό μονόλογο επί σκηνής.

Το χιούμορ δεν τον εγκατέλειπε ποτέ. Ούτε εκτός σκηνής. Για παράδειγμα, στο πάρτι το γενεθλίων των 72 του χρόνων χαιρέτησε τους καλεσμένους του, ξεκινώντας με την φράση: «Σας ευχαριστώ όλους που ήρθατε εδώ να γιορτάσουμε την 43η επέτειο των 39 μου χρόνων...»

Όσο περνούσαν τα χρόνια τόσο μεγάλωνε και η σάτιρα για την ηλικία του: «Μέση ηλικία», είχε πει, «είναι όταν η ηλικία σου αρχίζει να φαίνεται γύρω από την μέση σου.» Μόλις ξεπέρασε τα 70του χρόνια σάρκασε: «Καταλαβαίνεις ότι γέρασες από την στιγμή που τα κεριά κοστίζουν περισσότερο από την τούρτα...» Ή «Δεν αισθάνομαι γέρος. Για την ακρίβεια δεν αισθάνομαι τίποτε μέχρι το μεσημέρι. Μετά με παίρνει ο ύπνος...»

Σατίρισε επιτυχώς κοινωνικές καταστάσεις: «Ο γάμος είναι φοβερός θεσμός. Όλες οι οικογένειες πρέπει να τον έχουν....». Ακόμη και τα προβλήματά του γινόταν αστεία: «Τι να πω για τα ταξίδια μου με αεροπλάνο; Έχω πάει σε τόσα μέρη, όσα σχεδόν έχουν πάει και οι βαλίτσες μου...»

Ουδείς ξέφυγε από την σάτιρά του, ούτε καν ο ίδιος: «Έκανα το πρώτο μου τηλεοπτικό σόου και την επόμενη μέρα 5 εκατομμύρια τηλεοράσεις είχαν πουληθεί. Όσοι δεν μπόρεσαν να τις πουλήσουν, τις πέταξαν...». Για την πολυνυμφευμένη συνάδελφό του: «Ο πρώτος γάμος της Ζα Ζα Γκάμπορ ήταν τόσο επιτυχημένος, που τον έκανε σίριαλ...» Για τον τσιγκούνη φίλο του: «Ζήτησαν από τον Τζακ Μπένι να κάνει κάτι για το ορφανοτροφείο των ηθοποιών, κι αυτός πυροβόλησε τον πατέρα του και την μητέρα του και μετακόμισε εκεί...» Για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ: «Δεν μπορώ να καταλάβω τι έχουν εναντίον του Τζίμι Κάρτερ. Ο άνθρωπος δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε...» Και για τον εαυτό του: «Eίμαι τόσο αθώος που πίστευα ότι το "Bαθύ Λαρύγγι" ήταν ντοκιμαντέρ για στρουθοκάμηλο...»

Μια θέση στον παράδεισο είναι εξασφαλισμένη για τον μεγάλο κωμικό Μπομπ Χόουπ που έφυγε στις 26.7.2003. Εξάλλου ο ίδιος φρόντισε με το παραπάνω: «Πηγαίνω στις εκκλησίες όλων των θρησκειών», είπε. «Δεν θέλω να χάσω την αιώνια ζωή για τεχνικές λεπτομέρειες...» (Περισσότερες ρήσεις στο βιβλίο «Είπαν», εκδόσεις Καστανιώτη)

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 29.7.2003