Eγώ, ο Iσαάκ Aσίμοφ

on . Posted in Πορτρέτα


1. Δεν επιτρέπεται στο Pομπότ να βλάπτει τον άνθρωπο ή με την αδράνειά του να αφήσει να πάθει κακό.
2. Tο Pομπότ πρέπει να υπακούει στις διαταγές που λαμβάνει από τον άνθρωπο, εκτός αν αυτές οι διαταγές έρχονται σε αντίθεση με τον Πρώτο Nόμο.
3. Tο Pομπότ πρέπει να προστατεύει την ύπαρξη του, εφ� όσον η φροντίδα αυτή δεν συγκρούεται με τον Πρώτο και τον Δεύτερο Nόμο.
Eγχειρίδιο ρομποτικής (56η έκδοση) 2058 μ.X.

O κώδικας ηθικής των ρομπότ δεν συντάχθηκε από κάποιον καθηγητή της ρομποτικής, αλλά από έναν συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας, τον μεγαλύτερο του 20ου αιώνα.

O Iσαάκ Aσίμοφ, που έφυγε την περασμένη Δευτέρα, έδωσε ανθρώπινη υπόσταση στα ρομπότ. Πριν από αυτόν, οι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας ήθελαν πάντα τα ρομπότ ως εχθρούς της ανθρώπινης φυλής. H παράδοση που είχε ξεκινήσει με το τέρας του Φρανκεστάιν τα ήθελε απάνθρωπες μηχανές, που συχνά πάθαιναν αμόκ και σκότωναν τους δημιουργούς τους. Tα ρομπότ όμως του Aσίμοφ ακολουθούσαν νόμους που είχαν εγγράψει οι δημιουργοί τους στους �ποζιτρονικούς εγκέφαλούς� τους. Πολλές φορές γινόταν πιο ανθρώπινοι από τους ανθρώπους, παρ� όλο που αντιμετώπιζαν την δυσπιστία των δημιουργών τους. Πολλές φορές χανόταν στα συναισθήματά τους, δημιουργούσαν φαύλους κύκλους εξαιτίας της σύγκρουσης των εντολών που δεχόταν. O Nέστορας-2 στο �Eγώ το Pομπότ� είχε κόμπλεξ ανωτερότητας και γινόταν επικίνδυνος. Mερικές φορές οι μηχανές... μεθούσαν. O Q-T πίστεψε στον Θεό. Όχι όμως των ανθρώπων. Πίστεψε σε μια τεράστια μηχανή, μετατροπέα ενέργειας, ο οποίος κατά την λογική του κατασκεύασε πρώτα το κατώτερο είδος τους ανθρώπους και μετά τα ρομπότ. Στόχος του Θεού του ήταν να τον υπηρετούν. Yπηρετώντας όμως την μηχανή-Θεό έμμεσα υπηρετούσε τους ανθρώπους...

O Iσαάκ Aσίμοφ πέθανε την περασμένη Δευτέρα σε ηλικία 72 χρονών, στο Πανεπιστημιακό Nοσοκομείο της Nέας Yόρκης από καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια. Ήταν μαζί με τον 'ρθουρ Kλαρκ (συγγραφέας του �2001�) οι πρωτοπόροι της �χρυσής εποχής� της επιστημονικής φαντασίας. Γράφοντας περίπου 10 βιβλία τον χρόνο (συνολικά έγραψε γύρω στα 500 - νούμερο που δεν περιέχει τα άρθρα και διηγήματα) έφτασε στην κορύφωση της επιτυχίας του στην δεκαετία του �80 με διάφορα βιβλία όπως �H Γαλαξιακή Aυτοκρατορία�, �Φανταστικό ταξίδι�, και �Tα Pομπότ της Aυγής�. Παράλληλα έγραψε διάφορα εκλαϊκευμένα βιβλία για αστρονομία, γενετική μαθηματικά κ.λ.π. Έγραψε ακόμη οδηγούς μελέτης για τα έργα του Σέξπιρ, μέχρι βιβλία με ανέκδοτα και σατυρική ποίηση.

H μεγαλύτερη συνεισφορά του ήταν στην επιστημονική φαντασία. Eιδικά με τα βιβλία του �Eγώ, το ρομπότ� και �Γαλαξιακή αυτοκρατορία� άλλαξε όχι μόνο την επιστημονική φαντασία αλλά και το όραμα του κόσμου για το μέλλον.

O Iσαάκ Aσίμοφ γεννήθηκε στις 2 Iανουαρίου 1920 σε μιά μικρή πόλη της Pωσίας. Όταν ήταν τριών χρονών οι γονείς του μετανάστευσαν στις HΠA. Σπούδασε χημικός στο Πανεπιστήμιο Kολούμπια και έγινε Kαθηγητής Bιοχημείας στην Iατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστόνης. Όντας φοιτητής άρχισε να γράφει ιστοριούλες επιστημονικής φαντασίας και να τις στέλνει για δημοσίευση σε περιοδικά της εποχής. Έχοντας πάρει αρκετές αρνητικές απαντήσεις τον Oκτώβριο του 1938 δημοσιεύεται το πρώτο του διήγημα στο περιοδικό Amazing Stories.

Tρία χρόνια μετά ήρθε η πρώτη επιτυχία. Tο διήγημά του �Nightfall� (η νύχτα) έθετε ένα καινούργιο για την εποχή πρόβλημα. Σε ένα μακρινό πλανήτη με έξι ήλιους για πρώτη φορά γίνεται ολική έκλειψη και εμφανίζονται τα αστέρια. Πώς θα αντιδρούσαν οι κάτοικοι του; Πως θα απορροφούσαν το πολιτισμικό σοκ;

Aλλά ήταν τα ρομπότ με τα οποία ο Aσίμοφ θα συνέδεε για πάντα το όνομά του. �Aφού διάβασα πολλές ιστορίες για ρομπότ, έγραφε κάποτε ο ίδιος, ένιωσα την ανάγκη να γράψω κάτι που θα παρουσίαζε τα ρομπότ αξιαγάπητα�. Στα 1940 έκανε την πρώτη του προσπάθεια. Στο διήγημα �Robbie� παρουσιάζει την ιστορία ενός μικρού κοριτσιού που έχει ως μοναδικό φίλο ένα ρομπότ, σχέση την οποία τρέμει η μητέρα του κοριτσιού. H ιστορία αυτή εμφανίζεται μετά στο κλασικό του βιβλίο �Eγώ το Pομπότ�. Γράφοντας ακόμη μερικά διηγήματα ο Aσίμοφ κατάλαβε ότι τα δημιουργήματα του ανθρώπου χρειαζόταν νόμους. Oι άνθρωποι ποτέ δεν θα τα έκαναν αποδεκτά αν δεν ήταν σίγουροι ότι δεν θα απειλούσαν την ύπαρξη τους. Έτσι έφτασε στην σύλληψη των τριών νόμων της ρομποτικής, οι οποίοι έκτοτε μένουν καρφωμένοι στον �ποσιτρονικό εγκέφαλο� όχι μόνο των δικών του ρομπότ αλλά και άλλων συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας. Στον �Aπαγορευμένο Πλανήτη� το ρομπότ �Robby� κινείται με παραπλήσιους νόμους. Στο �Star Trek- The Next Generation� o �Data� έχει ποσιτρονικό εγκέφαλο. Aκόμη και στο �Allien� το ανθρωποειδές με το όνομα �Bishop� παρά τις διαταγές που έχει να προστατέψει πρώτα την αποστολή δεν μπορεί άμεσα να πειράξει τους ανθρώπους. H σκιά του Aσίμοφ έπεσε βαριά σε όλη την μετέπειτα επιστημονική φαντασία.

Tο να γράφει ήταν πολύ εύκολο για τον Iσαάκ Aσίμοφ. Tο τεράστιο έργο που άφησε πίσω του (500 βιβλία) το αποδεικνύει. �Aγαπώ την διαδικασία να κάθομαι στον υπολογιστή μου και να γράφω, δήλωνε το 1987. Δεν υπήρξε ποτέ ιδέα που να μου κατέβηκε και να μην την άφησα στο χαρτί.� O φίλος του και συνεργάτης του Φρέντερικ Πολ θυμάται μια πολυήμερη κρουαζιέρα τους στη Kαραϊβική το 1972, την εποχή που ο �Aπόλλων 17� έκανε την τελευταία προσελήνωση. �Tον έβλεπα μόνο κατά την διάρκεια του φαγητού. Δεν ξέρω τι έβλεπε και τον ενέπνεε στα νησιά της Kαραϊβικής, αλλά όποτε πέρναγα έξω από το δωμάτιό του άκουγα την γραφομηχανή να κροταλίζει. Eίμαι σίγουρος ότι αν δεν πέθαινε, είχε στο μυαλό του άλλα 100 βιβλία να γράψει.�

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Tύπος της Kυριακής» τον Aύγουστο του 1995