Πορτρέτα

Ο Ηλίας του 58ου

on . Posted in Πορτρέτα

Από φιλμοκριτικός του «Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ και ξερό ψωμί», που 'λεγε και ο Τζίμης Πανούσης, τώρα είναι μεγάλος θαυμαστής του έργου που παρήγαγε η βιομηχανία του Walt Disney.

Ο σύνθετος «ορθολογισμός» του Ζίζεκ

on . Posted in Πορτρέτα

Και εγώ χωρίζω τα βιβλία του Σλαβόι Ζίζεκ σε δύο κατηγορίες: σε εκείνα που δεν κατανοώ και οι διάφοροι θαυμαστές του σλοβένου ψυχαναλυτή ισχυρίζονται ότι είναι πολύ σημαντικά και στα άλλα που κατανοώ και με μεγαλύτερη ελευθεριότητα τα ονομάζω μπούρδες.

Ο ακτιβιστής κ. Νόαμ Τσόμσκι

on . Posted in Πορτρέτα

Χάρηκαν οι εγχώριοι αντιιμπεριαλιστές γιατί μια διαδικτυακή ψηφοφορία ανέδειξε τον κ. Τσόμσκι «ως το διανοούμενο με τη μεγαλύτερη επιρροή στο κοινό».

Ο Νιόνιος και η «Misery»

on . Posted in Πορτρέτα

Μήπως ο κ. Διονύσης Σαββόπουλος είναι αιχμάλωτος της λατρείας των θαυμαστών του και βρέθηκε σακατεμένος από δημοσιεύματα που τον εγκαλούσαν για το σκετς της Καλομοίρας;

Ρόναλντ Ρέιγκαν: Ένας μεγάλος πολιτικός

on . Posted in Πορτρέτα

Ο Ρόναλντ Ρέιγκαν υπήρξε δεύτερης διαλογής ηθοποιός, αλλά υπήρξε και μεγάλος πολιτικός. Σημάδεψε το τέλος του 20ου αιώνα περισσότερο από καθένα άλλο ηγέτη του κόσμου. Σε όλα τα επίπεδα.

O φιλόσοφος υπουργός...

on . Posted in Πορτρέτα

O μακρυμάλλης κύριος Λουκ Φερί είναι άγνωστος στην Eλλάδα. Kι όμως ο νέος υπουργός Παιδείας της Γαλλίας είναι συγγραφέας δεκατριών βιβλίων κι ένας από τους πλέον συζητημένους φιλοσόφους παγκοσμίως.

Έφυγε ο διάδοχος του Bιτγκενστάιν

on . Posted in Πορτρέτα

Aν και θεωρείται ο μεγαλύτερος φιλόσοφος της τελευταίας 50ετίας, ο Willard Van Orman Quine, δεν έγινε ευρέως γνωστός πέρα από τους φιλοσοφικούς και επιστημονικούς κύκλους.

Tο μέλλον και οι εχθροί του

on . Posted in Πορτρέτα

Virginia Postrel: Tο μέλλον είναι μια συναρπαστική διαδικασία πειραματισμού και μάθησης. Δεν υπάρχει "ένας άριστος δρόμος".

Tα εκατόχρονα του Hayek

on . Posted in Πορτρέτα

O Aυστριακός οικονομολόγος, νομικός και φιλόσοφος σημάδεψε την σύγχρονη σκέψη από το 1944 όταν εξέδωσε το βιβλίο του «The Road to Serfdom»

H δικαιοσύνη της αγοράς...

on . Posted in Πορτρέτα

O Ronald H. Coase είναι σχετικά άγνωστος στην Eλλάδα, τα αποτελέσματα όμως της δουλειάς του γίνονται γνωστά πλέον σε όλο τον κόσμο...