Ο Πάσχος Μανδραβέλης για Ρουβίκωνα και «παλαβούς Φιλελεύθερους»

on . Posted in Συνεντεύξεις

Η είδηση είναι συγκλονιστική. Εφόσον δεν πρόκειται, φυσικά, για fake news. Ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα ζήτησε την βοήθεια της αστυνομίας όταν του έκλεψαν το σπίτι. Το μυαλό του νεοφιλελεύθερου πήρε φωτιά! Ο εγκέφαλός του δεν μπόρεσε να επεξεργαστεί το μέγεθος μιας τέτοιας είδησης. Γι' αυτό και ζήτησε την βοήθεια του κοινού! Κυρίες και κύριοι, ιδού η συνέντευξη με τον Πάσχο Μανδραβέλη!

- Κύριε Μανδραβέλη πως αντιμετωπίσατε την είδηση για το μέλος του Ρουβίκωνα που ζήτησε την βοήθεια της αστυνομίας απέναντι στην ανομία;

Με κατανόηση. Οποιοσδήποτε πέφτει θύμα ληστείας πρέπει να ζητά την βοήθεια των εντεταλμένων οργάνων της πολιτείας. Αυτά με την σειρά τους πρέπει να κάνουν το καθήκον τους κάθε φορά που κάποιος παρανομεί. Είτε κλέβει, είτε σπάει μία βιτρίνα, είτε μπαίνει σε ξένες πρεσβείες.

- Πολύ φιλελεύθερο σας βρίσκω.

Δεν είναι θέμα φιλελευθερισμού. Είναι θέμα δημοκρατικών κανόνων. Οι πολίτες αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις και κάποιες απ αυτές τις αναθέτουν σε έναν μηχανισμό που λέγεται κράτος. Αυτό πρέπει απλώς να κάνει την δουλειά του , να συλλαμβάνει τους παρανομούντες.

- Κύριε Μανδραβέλη, σε ένα άρθρο που δημοσιεύσαμε στο liberal, από γνωστό φιλελεύθερο think tank του εξωτερικού, ο αρθρογράφος υποστήριζε ότι οι Έλληνες αναρχικοί είναι οι μοναδικοί στον κόσμο που είναι … κρατιστές!

Το κράτος έχει εμποτίσει τόσο βαθιά την σκέψη των Ελλήνων που θεωρώ ότι και οι αναρχικοί ακόμη κουβαλούν στο μυαλό τους μια νοοτροπία ότι το κράτος μπορεί να λύσει όλα τους τα προβλήματα.

- Τι πιστεύετε ότι θα έκανε ένας πραγματικός αναρχικός στο εξωτερικό;

Οι πραγματικοί αναρχικοί είναι παλαβοί φιλελεύθεροι. Εδώ υπήρξε μία παράδοση αναρχισμού η οποία σκιάστηκε από τους μπαχαλάκηδες, οι οποίοι στο όνομα του αναρχισμού κάνουν πράξεις τυφλής βίας. Αν ήταν πραγματικός αναρχικός δεν θα ήταν Ρουβίκωνας. Θα έκανε συμβολικές διαμαρτυρίες ακόμη και στα όρια του Νόμου, αλλά δεν θα κατέβαζε βιτρίνες δεν θα ασκούσε την εξουσία της βίας απέναντι σε άλλους.

- Εσείς έχετε πέσει θύμα βίας στο παρελθόν. Η αστυνομία ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά σας;

Αυτό είναι αστείο. Μια φορά που μου έσπασαν το αυτοκίνητο σε πανεπιστημιακό χώρο μου ζήτησαν να το βγάλω έξω για να πάρουν αποτυπώματα.

- Δεν ήθελαν να παραβιάσουν το άσυλο.

Πιθανώς, δεν ξέρω…

- Μήπως για να επιβιώσει κανείς σε αυτή την χώρα θα πρέπει να είναι Ρουβίκωνας;

Σε μία ευνοούμενη χώρα δεν πρέπει να υπάρχουν Ρουβίκωνες.

- Τους φοβάστε;

Ε ναι, κάθε πολίτης πρέπει να τους φοβάται. Αυτού που τύπου ο πράξεις δεν έχουν εχέγγυο δικαιοσύνης . Για παράδειγμα, μπουκάρουν σε έναν γιατρό, τον δικάζουν και τον καταδικάζουν -έστω δια των απειλών- χωρίς να υπάρχουν ούτε μάρτυρες ούτε απολογία ούτε συνήγορος υπεράσπισης…

- Ένσταση! Αυτό είναι λαϊκό δικαστήριο.

Αυτό είναι ένα φασιστικό δικαστήριο. Αυτό ακριβώς ήθελα να πω από την αρχή και με διακόψατε. Δεν ξέρω πως τα φαντάζονται, αλλά ακόμη και σε αυτά που στήνονταν στην κατοχή υπήρχαν εχέγγυα δίκαιου. Δεν επικρατούσε ο νόμος της ζούγκλας.

- Φοβάστε τον Ρουβίκωνα ή την αστυνομία που δεν θα έρθει;

Φοβάμαι την ατιμώρητη ανομία. Που σημαίνει ότι φοβάμαι και τα δύο

Συνέντευξη στον Θανάση Μαυρίδη Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Δημοσιεύτηκε στο liberal.gr στις 6.6.2018