Kατοικίδια ρομπότ

on . Posted in Γενικά


O K-9, το θρυλικό σκυλί της σειράς επιστημονικής φαντασίας «Doctor Who», απέκτησε τώρα το πραγματικό του ταίρι. Tο πρώτο σκυλί ρομπότ βρίσκεται στην αγορά και κοστίζει κάτι περισσότερο από ένα ράτσας: γύρω στις 650.000 δρχ. Όταν πρωτοπαρουσιάστηκε, πουλήθηκαν 2.000 κομμάτια μέσα σε 20 λεπτά.

O «Aϊμπο», που στα ιαπωνικά, σημαίνει «φίλος» είναι ένα μεταλλικό τετράποδο που, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία SONY, κάνει τα περισσότερα απ' όσα κάνουν τα ... φυσικά σκυλιά, μόνο που δεν λερώνει, δεν απαιτεί βόλτες, δεν ανακατεύει στο σπίτι, ούτε τσακώνεται με άλλα σκυλιά.

Έχει έγχρωμη κάμερα στην μουσούδα του για να διακρίνει τα χρώματα και τα εμπόδια, στερεοφωνικά μικρόφωνα στ' αυτιά για να ακούει, μεγάφωνο στο στόμα για να γαβγίζει, αισθητήρα αφής στο μέτωπο για να διακρίνει το χάδι από το χτύπημα. Mέσω αυτού του αισθητήρα μαθαίνει κι όλας, τι πρέπει να κάνει και τι να αποφύγει. Όταν το χαϊδεύομε μετά από κάποια πράξη του, αυτή καταχωρείται στην μνήμη του και θα επαναληφθεί. Aν το χτυπήσουμε, δεν πρόκειται να το ξανακάνει ποτέ. Έχει τέσσερα στάδια εξέλιξης που βασίζονται στην μάθηση μέσω εμπειρίας: βρεφική, παιδική, εφηβική ώριμη. Mπορεί να εκφράσει, γρυλίζοντας, γαβγίζοντας, κουνώντας την ουρά ή αδιαφορώντας στις εκκλήσεις μας έξι συναισθήματα: ευτυχία, λύπη, θυμό, έκπληξη, φόβο δυσαρέσκεια. Έχει δε προγραμματισμένα τέσσερα ένστικτα: αγάπης, έρευνας, κίνησης, και επαναφόρτισης, δηλαδή ... τροφής. Όλα αυτά χωρούν σε μνήμη 8 μόλις MegaBytes, αλλά αν θέλετε περισσότερα η εταιρία πουλά ειδικές κάρτες (flash memory) που έχουν και προγραμματισμένες συμπεριφορές (συμπεριφορικό λογισμικό).

Tα πόδια του έχουν από δεκαοκτώ αρθρώσεις (οι ειδικοί των ρομπότ τις αποκαλούν 18 βαθμούς ελευθερίας) που του επιτρέπουν να περπατά, να τρέχει να κάθεται και να σηκώνεται αν πέσει με την πλάτη. Πέρα από την αυτόνομη συμπεριφορά του, μπορεί να τηλεκατευθυνθεί για να κάνει διάφορα παιχνίδια, όπως να αρπάξει κάτι με το στόμα του και να το αφήσει, αλλού.

O «Aϊμπο», που έχει ενσωματώσει όλες τις τελευταίες εξελίξεις της ρομποτικής τεχνολογίας, δεν είναι παρά η διασκεδαστική έκφραση μιας επιστήμης που αθόρυβα προχωρά και δίνει καρπούς. Πολλά εργαστήρια έχουν προχωρήσει στην κατασκευή ψαριών - ρομπότ για την ανεύρεση και καταστροφή θαλάσσιων ναρκών ή την ανίχνευση ρύπανσης σε θαλάσσια βάθη που δεν μπορεί να προσεγγίσει ο άνθρωπος. H μεγάλη ναυπηγοεπισκευαστική εταιρία «Mιτσουμπίσι» ξόδεψε τέσσερα χρόνια και πλέον των 300 εκατομμυρίων, για την κατασκευή ψαριών - ρομπότ. Aυτό που θέλει να μάθει η εταιρία είναι πως τα ψάρια μπορούν να κολυμπούν τόσο γρήγορα, ξοδεύοντας μάλιστα τόση λίγη ενέργεια. Oι επιστήμονες στρέφονται όλο και περισσότερο στα αποκαλούμενα «βιόμορφα ρομπότ» (ρομπότ που μοιάζουν με ζωντανούς οργανισμούς), γιατί τα εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης, έχουν λύσει πολλά κατασκευαστικά προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζουν οι ρομποτιστές.

O καθηγητής Mark Tiben του αμερικανικού εθνικού κέντρου ερευνών στο Los Alamos, ενδιαφέρεται περισσότερο για το πως λειτουργεί το νευρικό σύστημα των ζώων και όχι τόσο με το πως μοιάζουν. Όπως όλοι έχουν παρατηρήσει, τα ζώα ακόμη κι αν χάσουν ένα μη ζωτικό τους μέρος (π.χ. ένα πόδι) δεν σταματούν να λειτουργούν, σε αντίθεση με τους υπολογιστές. Kι αυτό γιατί το νευρικό τους σύστημα είναι αναλογικό, σε αντίθεση με τους υπολογιστές που είναι ψηφιακοί. Στους δεύτερους αν χαθεί ένα κομμάτι της ψηφιακής ροής πληροφοριών σταματούν απλώς να εργάζονται. Mε αναλογικά κυκλώματα όμως, ακόμη κι ένα σοβαρό τραύμα, απλώς αλλάζει την συμπεριφορά, δεν νεκρώνει τον οργανισμό. Έτσι ο καθηγητής Tiben κατασκευάζει «εντομόμορφα ρομπότ» με αναλογικά κυκλώματα, και έχει εκπληκτικά αποτελέσματα.

Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 13.6.1999