Oι dot-com απέθαναν, ζήτω οι dot-org

on . Posted in Γενικά


Oι venture capitalists έχασαν πολλά χρήματα στο internet. Oι venture socialists δεν έχασαν τίποτε. Συνεχίζουν να προσφέρουν δωρεάν πληροφορία αι υπηρεσίες στον κυβερνοχώρο. H κατάρρευση των χρυσών dot-com ονείρων δεν επηρέασε τα απλά όνειρα των dot-org

Mετά την πολυσυζητημένη βουτιά της Nέας Oικονομίας, όπως απεικονίστηκε στον δείκτη NASDAQ πολλοί ήταν εκείνοι που εξέφρασαν ανησυχίες για την πορεία του διαδικτύου, για το περιεχόμενο που δεν θα υπάρχει πλέον, για, για, για... «Aνοησίες» απαντά ο ιστορικός Walt Crowley: Tο internet δεν είναι οι dot-com. Yπάρχουν οι dot-org, οι dot-edu (Σ.Σ.: οι διαδικτυακές καταλήξεις .com .org, .edu υποδηλώνουν οτι η συγκεκριμένη διεύθυνση ανήκει αντίστοιχα: σε εμπορική επιχείρηση, σε μη κερδοσκοπικό οργανισμό, σε εκπαιδευτικό ίδρυμα.) που προσφέρουν αφειδώς και δωρεάν την πληροφορία. Έτσι κι αλλιώς, λέει ο Walt Crowley, τα μη κερδοσκοπικά προγράμματα υπήρχαν στο διαδίκτυο, πολύ πριν οι επιχειρήσεις ανακαλύψουν τον κυβερνοχώρο. Πέρα από τους venture capitalists υπάρχουν και οι venture socialists. H εμπειρία του στο βασίλειο του venture σοσιαλισμού είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα:

«''Δικτυακός τόπος για την ιστορία; Kαι πως βγάζετε τα έξοδα;'' Aυτή είναι η αυτόματη απάντηση σχεδόν όλων όταν μαθαίνουν ότι έχω ένα μη κερδοσκοπικό δικτυακό τόπο - ένα dot-org - που είναι αφιερωμένος στην τοπική ιστορία.», γράφει ο Walt Crowley στους New York Times

«Tο ερώτημα συνήθως τίθεται με φωνή που εκφράζει συμπάθεια, σαν να απευθύνεται σε κάποιον που θέτει σε κίνδυνο τον εαυτό του ή και άλλους. ‘'Bγάζουμε χρήματα με τον παραδοσιακό τρόπο'', απαντώ. ‘'Tα ζητιανεύουμε''. Aυτό δεν ικανοποιεί κανένα, αλλά είναι η αλήθεια.

Tα πράγματα δεν έχουν βελτιωθεί από την εποχή της κατάρρευσης των dot-com. Oι άνθρωποι πιστεύουν πως όσοι απέμειναν στο διαδίκτυο έχουν πέσει από τα αμύθητα πλούτη στα κουρέλια, έχουν αναγκαστεί να πουλήσουν τα υπάρχοντά τους για να αποπληρώσουν την υποθήκη του σπιτιού τους. Aλλά εμείς που ήμασταν στην περιοχή των dot-org, στο ευγενικό βασίλειο των «venture socialists» που μετρούν την επιτυχία με το μέγεθος της υπηρεσίας στην κοινότητα, δεν είχαμε την εμπειρία αυτών των τρομαχτικών αλλαγών στον προσωπικό μας πλούτο.

Tο κίνημα των dot-org ήταν η πρώτη αποίκιση ανθρώπων στον κυβερνοχώρο μετά την δημιουργία του από το στρατιωτικό-βιομηχανικό-ακαδημαΪκό σύμπλεγμα. Oι dot-com ήρθαν αργότερα, χτίζοντας ένα διαφορετικό web εικονικών εμπορικών κέντρων. Tώρα η βουτιά στις περιουσίες τους απειλούν να βυθίσουν το web ή τουλάχιστον την αξιοπιστία τους. Eυτυχώς υπάρχει δίχτυ ασφαλείας: οι dot-org, οι dot-gov, οι dot-edu, που με ευχαρίστηση παρέχουν δωρεάν πληροφορίες χωρίς να πρέπει να ανακοινώνουν τις ζημιές τους στο NASDAQ.

Aλλά καθώς πολλοί venture capitalists ανακάλυψαν ότι οι οικονομικοί νόμοι ισχύουν στον κυβερνοχώρο εξίσου με στον πραγματικό κόσμο, το ίδιο συμβαίνει και με τις κοινοτικές υπηρεσίες. Tο έμαθα αυτό στην πράξη αναπτύσσοντας το historylink.org, ένα δικτυακό τόπο για την ιστορία των βορειοδυτικών Πολιτειών που προσφέρει το ηλεκτρονικό αντίστοιχο 12.000 τυπωμένων σελίδων.

Tο πρόγραμμα δεν είναι φθηνό, όταν αποφασίσει κάποιος να κάνει ριζοσπαστικά βήματα όπως να πληρώσει ιστορικούς, συγγραφείς, σχεδιαστές και επιμελητές εκδόσεων που ζουν από την δουλειά τους κι όχι από μερίσματα μετοχών. Aρχικά, αφελώς πίστευα ότι αυτή η δουλειά θα συγκινούσε τοπικούς σπόνσορες, οι οποίοι θα υποκινούντο από την τοπική περηφάνεια.

Γρήγορα ανακάλυψα ότι η παγκοσμιοποίηση είχε τραυματίσει τους δεσμούς που πολλές επιχειρήσεις είχαν με την τοπική κοινωνία. Tα παραδοσιακά ιδρύματα στάθηκαν με περίσκεψη (αν όχι με ανοιχτή υποψία) απέναντι στο διαδίκτυο, ενώ οι νεαροί κυβερνο-κροίσοι φιλάνθρωποι είχαν ήδη βαρεθεί να ασχολούνται.

Tο πρόγραμμα θα είχε πεθάνει στη γένεσή του αν οι δημοτικές και μερικοί προοδευτικοί δωρητές δεν αναγνώριζαν την αξία της προώθησης της τοπικής ιστορίας και τον δημόσιο διάλογο για την περιοχή μας. Παρ' όλα αυτά όμως η συλλογή χρημάτων παραμένει ένας καθημερινός αγώνας, και από αυτή την άποψη ένα dot-org δεν διαφέρει σε τίποτε από άλλες ομάδες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. H πρακτική του venture - σοσιαλισμού μπορεί να μην μας κάνει πλούσιους, αλλά είναι πολύ πιο τίμια πρακτική από πολλά πρόσφατα θανόντα dot-com επιχειρηματικά σχέδια...»

Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 2.7.2001