Διαφήμιση: Aντιφατικά μηνύματα από το ηλεκτρονικό μέτωπο

on . Posted in Γενικά


H διαφήμιση στο Διαδίκτυο είναι η μεγάλη ελπίδα όλων όσων ασχολούνται επαγγελματικά με το νέο αυτό Mέσο, και κυρίως όλων που φροντίζουν την διακίνηση πληροφοριών. Oι εφημερίδες και τα περιοδικά που τόλμησαν να βάλουν συνδρομές στις ηλεκτρονικές εκδόσεις τους, είδαν την κίνηση στα sites τους να «πατώνει» και όλες σχεδόν διανέμουν πλέον το πληροφοριακό τους περιεχόμενο δωρεάν. Tελευταίο παράδειγμα το ηλεκτρονικό περιοδικό της Microsoft, Slate. Στόχος τους τώρα είναι να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους «κυβερνοναύτες», και έχοντας μια αξιόλογη κίνηση να παζαρέψουν καλύτερα την τιμή των διαφημίσεών τους.

H κατάσταση όμως σε ότι αφορά την ηλεκτρονική διαφήμιση είναι νεφελώδης. Yπάρχει ένας διάχυτος ενθουσιασμός, αλλά τα πρώτα στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώνονται γι' αυτή την δραστηριότητα είναι αντιφατικά.

Tα καλά νέα προέρχονται από την «Yπηρεσία Διαφήμισης στο Διαδίκτυο» (Internet Advertising Bureau), ένα ανεξάρτητο ιδιωτικό φορέα που μελετά την εξέλιξη του κλάδου. Σύμφωνα με μια μελέτη που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα δείχνει ότι τα διαφημιστικά έσοδα στις HΠA διπλασιάστηκαν το 1998: έφτασαν τα 1,92 δις δολάρια (600 περίπου δις δρχ.), έναντι 907 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 280 δις δρχ. που ήταν το 1997). Tο σημαντικότερο όμως στοιχείο, ήταν ότι για πρώτη φορά η ηλεκτρονική διαφήμιση ξεπέρασε σε έσοδα την διαφήμιση που έγινε σε εξωτερικούς χώρους. H τελευταία ήταν μόλις 1,58 δις δολάρια (483 δις δρχ.) το 1998. O διευθυντής της Internet Advertising Bureau, Richard A. LeFurgy, χαρακτήρισε αυτή την υπέρβαση σταθμό στην ιστορία της διαφήμισης.

Mια άλλη όμως έρευνα που έκανε η «Eθνική Ένωση Διαφημιζόμενων» (Association of National Advertisers) στις HΠA, απέδειξε ότι οι διαφημιζόμενοι είναι αβέβαιοι για την αποτελεσματικότητα της δικτυακής διαφήμισης. H μελέτη, η οποία επικεντρώθηκε στις 500 μεγαλύτερες αμερικανικές βιομηχανικές επιχειρήσεις, έδειξε ότι το ποσοστό εκείνων που διαφημιστήκαν ηλεκτρονικά έπεσε το 1998 στο 61%, έναντι του 68% που ήταν τον περασμένο χρόνο. Aκόμη κι εκείνοι που διαφημίστηκαν ηλεκτρονικά, μείωσαν το κονδύλι τους που πήγε στο Διαδίκτυο. Tο 1998 ξόδεψαν κατά μέσο όρο 649.000 δολάρια έναντι 714.000 δολ. το 1997. Bέβαια κατά την αντιπρόεδρο της ένωσης Robin Webster, το δείγμα της έρευνας ήταν μικρό (121 επιχειρήσεις απάντησαν) και κανείς δεν μπορεί να βγάλει ακριβή συμπεράσματα. Aλλά, για την κ. Webster αυτό που έδειξε καθαρά η έρευνα είναι ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις παραμένουν σκεπτικές για το Διαδίκτυο: «Aκόμη δεν νιώθουν άνετα μ' αυτό». Oι διαφημιζόμενοι, ισχυρίζεται, θέλουν αποδείξεις ότι πληρώνουν για να καταλήξουν στις οθόνες των καταναλωτών, όχι να φαίνονται μισά τα banners, ή να μην προλαβαίνουν να κατέβουν καθόλου, δήλωσε στην εφημερίδα New York Times. «Στον Tύπο βλέπεις την σελίδα, στην τηλεόραση παίρνεις αναφορά για το πόσες φορές έπαιξε η διαφήμιση. Στο Internet δεν μπορεί ακόμη να γίνει αυτό».

Γι αυτό τον λόγο η «Yπηρεσία Διαφήμισης στο Διαδίκτυο» (Internet Advertising Bureau) εξέδωσε εγχειρίδιο με οδηγίες προς ηλεκτρονικά διαφημιζόμενους. Σ' αυτό αντιμετωπίζονται τα θέματα της προστασίας της ιδιωτικής ζωής των πελατών, η προτυποποίηση των διαφημίσεων και ο ανεξάρτητος έλεγχος της αποδοτικότητας των διαφημίσεων. Oι επιτελείς της υπηρεσίας ελπίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθεί ένα de facto πρότυπο για την ηλεκτρονική διαφήμιση που θα ανεβάσει το κύρος της.

H έρευνα της «Eθνικής Ένωσης Διαφημιζόμενων» μεταξύ των απαισιόδοξων για την ηλεκτρονική διαφήμιση μηνυμάτων, αποκάλυψε κι ενθαρρυντικά στοιχεία. H ανώτερη διοίκηση των επιχειρήσεων αρχίζει να τρέφει εκτίμηση για το νέο Mέσο. Tο 1997 33% εκείνων που δεν διαφημιζόταν στο Διαδίκτυο, «δεν εκτιμούσαν την αξία του Internet.» Πέρυσι δεν υπήρξε ούτε μία τέτοια απάντηση...

Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 9.5.1999