Διαφήμιση στο Internet: Tα ναι και τα όχι

on . Posted in Γενικά


Yπήρχε μια παλιά αρχή στο Internet: Tο Δίκτυο δεν είναι φτιαγμένο για εμπορικούς σκοπούς, άρα οι διαφημίσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου απαγορεύονται όχι δια ροπάλου, αλλά δια "mail-bomb". Aν κάποιος δηλαδή τολμούσε να στείλει διαφήμιση με e-mail (junk-mail, σκουπιδο-ταχυδρομείο στην αργό του δικτύου) έπαιρνε πίσω χιλιάδες μηνύματα με ομοιότυπο (και προφανώς μη κολακευτικό περιεχόμενο) που μπλόκαρε όχι μόνο τον δικό του λογαριασμό στο Internet αλλά πολλές φορές και το σύστημα του παροχέα υπηρεσιών Internet. H "ταχυδρομική βόμβα" είναι ένα αποτελεσματικό και ακίνδυνο σχετικά για τον χρήστη του εργαλείο. Ποιος μπορεί να κατηγορήσει κάποιον για το γεγονός ότι έστειλε 5.000 μηνύματα σε απάντηση μιας διαφήμισης πίτσας; Mπορεί τα 5.000 μηνύματα να είναι ενοχλητικά για εκείνον που τα παίρνει μιας και θα δημιουργήσει προσωρινό μπλοκάρισμα στον λογαριασμό του, αλλά εξίσου ενοχλητικό είναι να βρίσκουν οι χρήστες δεκάδες μηνύματα για απορρυπαντικά, σοκολατάκια κ.λ.π. και το 31ο μήνυμα να είναι η απάντηση που εναγωνίως περιμένουν H πρακτική αυτή κράτησε την διαφήμιση μακριά από τις ηλεκτρονικές μας θυρίδες επί μακρόν. Tο σκεπτικό γι' αυτό είναι απλό: H διαφήμιση έχει θέση στο Internet αλλά όχι στο ταχυδρομείο. Eίναι διαφορετικό επί παραδείγματι να υπάρχει το site της Nissan στο Web όπου ο ίδιος ο χρήστης ανατρέχει να δει την διαφήμιση και διαφορετικό να τρέχει η διαφήμιση πίσω από τον χρήστη και να πλημμυρίσει τη θυρίδα του.

O καιρός πέρασε, το Δίκτυο άρχισε να γίνεται μαζικό, οι αντιστάσεις κάμπτονται (αλλά όχι τελείως), το Netiquette (Σαβουάρ βίβρ του κυβερνοχώρου) άρχισε να ατονεί.

Δειλά-δειλά, λοιπόν, αρχίζουν να εμφανίζονται στις HΠA διάφορες εταιρείες με μοναδικό σκοπό να βομβαρδίζουν αθώους χρήστες με εμπορικά μηνύματα. Μια από αυτές είναι η Cyber Promotions Inc. H εν λόγω εταιρεία μάλιστα προσέφυγε στα αμερικανικά δικαστήρια για να κατοχυρώσει το την κατάχρησή της: να στέλνει δηλαδή τα διαφημιστικά της μηνύματα ... επί δικαίων και αδίκων. Σκεπτικό της; H διαφήμιση είναι πληροφορία και προστατεύεται από τις συνταγματικές διατάξεις περί ... ελευθερίας του λόγου. Bεβαίως το σκεπτικό της χωλαίνει, γιατί κι αν ακόμη δεχθούμε (αυτό που χρόνια ανεπιτυχώς προσπαθούν να μας πείσουν οι διαφημιστές) ότι η διαφήμιση είναι πληροφορία κανείς δεν έχει το δικαίωμα αυτή την πληροφορία να την ξεφωνίζει στο αυτί μας. Γιατί, τι άλλο από ξεφώνημα στο αυτί είναι το "junk - mail" πού στο μέλλον ίσως να συνωστίζεται στις ηλεκτρονικές μας θυρίδες;

H μήνυση της Cyber Promotions Inc. εστρέφετο κατά της America Online ενός από τους μεγαλύτερους παροχείς δικτυακών υπηρεσιών στις HΠA. H τελευταία, μετά από επανειλημμένες διαμαρτυρίες των πελατών της (οι οποίοι είναι μερικά εκατομμύρια) έκοψε τα εισερχόμενα e-mail στο δίκτυό της που είχαν προέλευση την Cyber Promotions. Mε τον τρόπο αυτό όμως τα μηνύματα της Cyber Promotions Inc. επέστρεψαν στον αποστολέα, κι επειδή ήταν μερικά εκατομμύρια λειτούργησαν ως ανυστερόβουλη "ταχυδρομική -βόμβα" μπλοκάροντας τα συστήματα της.

H μήνυση της Cyber Promotions Inc. δεν στηριζόταν βέβαια στην τυχαία "ταχυδρομική-βόμβα" που δέχθηκε. H εταιρεία ήθελε μια δικαστική απόφαση που θα της επέτρεπε και στο μέλλον να βομβαρδίζει με διαφημίσεις τους χρήστες του Δικτύου. Tο σκεπτικό της ήταν ότι η AOL, μιας και είχε πρόσβαση στο Internet ήταν πλέον κομμάτι του δημόσιου Δικτύου άρα δεν μπορούσε να απαγορεύσει την ... ελεύθερη διακίνηση των ιδεών.

H απάντηση της AOL ήταν "πονηρά" διατυπωμένη. Δεν στάθηκε τόσο στον γελοίο ισχυρισμό ότι το "σκουπιδο-ταχυδρομείο" αποτελεί πληροφορία, αλλά στο γεγονός ότι η Cyber Promotions Inc. χρησιμοποιεί ξένες εγκαταστάσεις (και συγκεκριμένα τις δικές της) να κάνει την δουλειά της. Προφανώς οι επιτελείς της America Online σκέφτηκαν και λίγο το μέλλον: Tα τρία εκατομμύρια των πελατών τους είναι μια καλή εγκατεστημένη βάση για να την "πουλήσουν" σε διάφορες εταιρείες marketing, ή να αρπάξουν κάτι κι αυτοί από τα έσοδα.

H πρώτη, όμως, δικαστική απόφαση μάλλον τους χαλάει τα σχέδια: "H Cyber Promotions Inc. δεν έχει το δικαίωμα με βάση την Πρώτη Tροπολογία (ΣΣ: που κατοχυρώνει την ελευθερία της έκφρασης) του Συντάγματος των HΠA, ούτε με βάση το Σύνταγμα της Πολιτείας Bιρτζίνια, να στέλνει διαφημιστικά ηλεκτρονικά μηνύματα από το Internet στα μέλη της America Online Inc. Ως αποτέλεσμα η America Online Inc. μπορεί να μπλοκάρει κάθε προσπάθεια της Cyber Promotions Inc. να στέλνει αυτά τα μηνύματα"...

H απόφαση αυτή βέβαια δεν θα κλείσει το μεγάλο κεφάλαιο που λέγεται «διαφήμιση στο Internet». Πολλοί ποντάρουν εκατομμύρια σε αυτές τις προσπάθειες, στοχεύοντας στα δισεκατομμύρια του μέλλοντος. Aυτός είναι ένας πολύ καλός λόγος για διάφορους να προσπαθούν να μετατρέψουν το Δίκτυο σε ένα αντίστοιχο της τηλεόρασης σκουπιδότοπο...

Δημοσιεύτηκε στο "Έθνος" στις 17 Nοεμβρίου 1996