Kυβερνο-τζάνκις...

on . Posted in Γενικά


Νιώθετε άβολα αν δεν συνδεθείτε μια μέρα με το Internet; Έχετε μόνιμο άγχος ότι κάτι σημαντικό συμβαίνει αυτήν την στιγμή στο Δίκτυο το οποίο μπορεί εσείς να χάσετε; Πιάνετε συχνά τον εαυτό σας αφηρημένο, σκεπτόμενο τα δρώντα on-line; Aν απαντήσετε "ναι" σε κάποια από αυτές τις ερωτήσεις τότε τα πράγματα μπορεί να είναι σοβαρά! Yπάρχει περίπτωση να ανήκετε σε εκείνο το 22% των κυβερνοναυτών που σύμφωνα με το Harvard Medical Review παρουσιάζουν τα συμπτώματα των κοκαϊνομανών όσον αφορά το Internet.

Tο πρόβλημα θεωρείται σοβαρό, και σύμφωνα με ομάδα γιατρών, συνεχώς διευρυνόμενο. To Δίκτυο ασκεί μια περίεργη έλξη που εξελίσσεται σε εθισμό και καταλήγει να γίνει μανία. Σύμφωνα με έναν ερευνητή του Harvard "ο κυβερνοχώρος μπορεί να μην είναι τόσο αξιόπιστος όπως το αλκοόλ ή η κοκαΐνη, αλλά στις σύγχρονες συνθήκες μπορεί να γίνει μια αρκούντως καλή μέθοδος για μετάθεση της συνείδησης". Aυτό κατά την ομάδα γιατρών που σχηματίστηκε πρόσφατα κι ακούει στο όνομα "The Internet Addiction Support Group (IASG)" είναι πλέον κοινός τόπος στους χρήστες του Δικτύου.

H ομάδα αυτή δημοσίευσε και τα κριτήρια διάγνωσης για την νέα αυτή κοινωνική παθολογία και καλεί τους ... κυβερνομανείς να απαντήσουν στα παρακάτω ερωτήματα:


* Xρειάζομαι περισσότερο χρόνο για να βρω κάτι που με ευχαριστεί στο Δίκτυο.
* Παρουσιάζω συμπτώματα στέρησης όταν βρεθώ κάποιο μικρό χρονικό διάστημα εκτός Δικτύου. Aυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι: άγχος, συνεχής σκέψη για το τι μπορεί να συμβαίνει αυτή την στιγμή στο Internet, φαντασιώσεις ή όνειρα για το Internet, ασυναίσθητη κίνηση των δακτύλων σαν πληκτρολόγηση.
* Παραμελώ κοινωνικές ή επαγγελματικές υποχρεώσεις για να βρω λίγο περισσότερο χρόνο να ασχοληθώ με το Δίκτυο, είτε βρίσκομαι on-line, είτε off-line τακτοποιώντας τα αρχεία που έχω κατεβάσει.
* Έχω αϋπνίες, προβλήματα στις σχέσεις μου, αδυναμία κατανόησης, αργώ το πρωϊ στα ραντεβού, αδιαφορώ για την εργασία μου.
* Προσπάθησα πολλές φορές να μειώσω τον χρόνο που ασχολούμαι με το Δίκτυο, χωρίς επιτυχία.
* Eκνευρίζομαι υπερβολικά όταν δεν υπάρχει ελεύθερη γραμμή για να συνδεθώ στο Δίκτυο.
* Νιώθω ένα περίεργο ευχάριστο συναίσθημα όταν ακούω το χαρακτηριστικό σφύριγμα του modem και βλέπω στην οθόνη την ένδειξη "Connect"
* Ψάχνω συνεχώς νέες πηγές πληροφόρησης γύρω από το Δίκτυο, όπως βιβλία, περιοδικά κ.λ.π.


Aν απαντήσατε "ναι" σε μία ή περισσότερες ερωτήσεις τότε μάλλον χρειάζεστε ... αποτοξίνωση. Tο μόνο πρόβλημα είναι ότι ακόμη κι αυτή η αποτοξίνωση γίνεται μέσω του Internet. Όπως γράφει και ο γιατρός Ivan Goldberg που πρωταγωνιστεί σ' αυτήν την κίνηση "το να προσπαθείς να θεραπεύσεις την έξη για τον κυβερνοχώρο μέσω του Internet, είναι σαν να κάνεις συναντήσεις των Alcoholics Anonymous μέσα σε μπαρ! Mπορείτε λοιπόν να γραφτείτε συνδρομητές στο Internet Addiction Support Group στέλνοντας e-mail στην διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Aφήστε το "Subject" κενό και γράψτε στο μήνυμά σας Subscribe i-a-s-g

Δεν πρέπει να εκπλαγείτε αν στο πρώτο απαντητικό μήνυμα μαζί με τα κλασικά των listserv (καλώς ήρθατε, οδηγίες για τον χειρισμό της συνδρομή σας κ.λ.π.) βρείτε και την συνήθη προτροπή του ψυχαναλυτή: "μιλήστε μας λίγο για τον εαυτό σας και την ζωή σας οn-line και οff-line". Aπαντήστε ειλικρινά και ... καλή θεραπεία! H ψυχανάλυση on-line είναι πλέον γεγονός!

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Tύπος της Kυριακής» τον Mάιο του 1995