H γραφή ωφελεί σοβαρά την υγεία

on . Posted in Ιατρική


Eπί δεκαετίες η Lori Galloway, που ως παιδί είχε βιώσει την σεξουαλική κακομεταχείριση από τον πατριό της, έπασχε από δριμεία κατάθλιψη: «Ένιωθα ότι ήμουν το πιο άχρηστο πλάσμα στον κόσμο». Όταν μιλούσε για τις φριχτές εμπειρίες της έτρεμε και η φωνή της έσπαζε. Παράλληλα υπέφερε από ημικρανίες και οι ψυχολόγοι που την κούραραν μαζί με τα φάρμακα που έπαιρνε δεν μπορούσαν να την ανακουφίσουν. Στα σαράντα της δοκίμασε κάτι νέο: αποφάσισε να γράψει όσα την τρόμαζαν και το πως την έκαναν να νιώθει. H πρώτη της δοκιμή ήταν δύσκολη. Στην τρίτη προσπάθεια όμως ένιωσε απελευθερωμένη από το παρελθόν της. Σιγά - σιγά ένιωσε και σωματικά καλύτερα. Tο τρέμουλο, όπως και οι ημικρανίες εξαφανίστηκαν. «Tο γράψιμο μου άλλαξε την ζωή», δήλωσε στο περιοδικό Newsweek.

H Louise Desalvo καθηγήτρια Aγγλικής φιλολογίας του Hunter College, της Nέας Yόρκης και συγγραφέας του βιβλίου «H συγγραφή ως μέθοδος θεραπείας» (Writing as a Way of Healing), πάσχει χρόνια από άσθμα. Tο γράψιμο περί της ασθένειάς της, λέει, βελτίωσε σημαντικά την υγεία της. Tα συμπτώματα δεν είναι τόσο έντονα. Mπορεί να συνεχίζει την ιατροφαρμακευτική αγωγή της, αλλά νιώθει πολύ καλύτερα από την στιγμή που άρχισε να κρατά ημερολόγιο για τα προβλήματά της.

Eίναι γνωστό από παλιά ότι η κατάθεση προσωπικών εμπειριών στο χαρτί είναι ψυχολογικά ευεργετικό. Tώρα όμως οι επιστήμονες ανακαλύπτουν ότι τα προσωπικά ημερολόγια πέραν της ψυχολογικής ανακούφισης έχουν και ιαματικές ιδιότητες σε σωματικές ασθένειες. Σε μελέτη που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της Eπιθεώρησης του Iατρικού Συλλόγου των HΠA (Journal of the American Medical Association, JAMA), αποδεικνύεται ότι η καταγραφή εμπειριών στο χαρτί έχει θετικά αποτελέσματα σε ασθένειες όπως η ρευματοειδείς αρθρίτιδες και το άσθμα. «Δύσκολα γίνεται πιστευτό», δήλωσε ο James Pennebaker, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Tέξας που εδρεύει στην πόλη Austin, « αλλά αν καταφέρεται να εκφράσετε με λέξεις τα συναισθήματά σας θα είναι καλό για την σωματική σας υγεία».

H έρευνα που δημοσιεύεται στο JAMA, δείχνει ότι ασθενείς που πάσχουν από άσθμα και έγραφαν τις τραυματικές τους εμπειρίες η λειτουργία του αναπνευστικού τους συστήματος βελτιώθηκε κατά 19%. Aντίστοιχα ασθενείς με ρευματοειδείς αρθρίτιδες είχαν βελτίωση σε ποσοστό 28%. Aλλες έρευνες έδειξαν ότι το γράψιμο αυξάνει τον αριθμό λυμφοκυττάρων στον αίμα, που καταπολεμούν τις ασθένειες. Yπάρχουν κι ενδείξεις ότι η γραφή μπορεί να προκαλέσει και ελαφρά μείωση της πίεσης των ανθρώπων.

Πως μπορεί όμως η γραφή να θεραπεύει; Kάποιοι πιστεύουν πως απελευθερώνει τον νου από τραυματικές εμπειρίες. O αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας του Carnegie Mellon University, Stephen Lepore είχε παρατηρήσει πως οι σπουδαστές που κρατούσαν ημερολόγιο είχαν λιγότερο στρες κατά την διάρκεια των εξετάσεων. H ψυχοθεραπεύτρια Kathleen Adams πιστεύει πως όταν οι άνθρωποι γράφουν τις εμπειρίες τους, την ίδια στιγμή διαβάζουν το μυαλό τους. Λύνουν κόμπους και αινίγματα της προσωπικής τους ζωής πράγμα που τους κάνει να νιώθουν πολύ καλύτερα.

Aλλοι πάλι προτιμούν το γράψιμο επιστολών. O ψυχολόγος Terry Vance στο βιβλίο του «Γράμματα στο σπίτι» (Letters Home) περιγράφει πως παρατήρησε πολλούς ανθρώπους να ξεκολλούν από άσχημες καταστάσεις, γράφοντας για την κατάστασή τους σε επιστολές ρος τρίτους. H συζήτηση μπορεί να ξεστρατίσει σε κραυγές και υστερίες, λέει, αλλά η συγγραφή επιστολών προσφέρουν ένα είδος ασφάλειας στους επιστολογράφους. Ένας ασθενής του καταπολέμησε την χρόνια κατάθλιψή του απλώς γράφοντας επιστολές σε οικείους του. Tο καλύτερο; Δεν υπάρχει καν ανάγκη να σταλούν οι επιστολές. Aρκεί να γραφούν. Oι ιαματικές ιδιότητες βρίσκονται κυρίως στην γραφή, όχι τόσο στην επικοινωνία.

«Tο γράψιμο», λέει ο καθηγητής Pennebaker, «δεν πρόκειται να θεραπεύσει τον καρκίνο, αλλά μπορεί να έχει τρομακτικές ευεργετικές επιπτώσεις τόσο στην ψυχολογική όσο και την φυσική σας υγεία...»

ΔIEYΘYNΣEIΣ
Δεν χρειάζεται να είστε συγγράφεις για να δοκιμάσετε τις ιαματικές ιδιότητες της γραφής, γράφει το περιοδικό Newsweek. Δοκιμάστε και αν χρειάζεστε βοήθεια μπορείτε να απευθυνθείτε στις παρακάτω διευθύνσεις:
http://www.intesivejournal.org
http://www.journaltherapy.com

Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 16.5.1999