Ιατρική

Στρατηγική εξόδου από την πανδημία

on . Posted in Ιατρική

Σε ποιο σημείο οι κυβερνήσεις θα πουν «αποστολή εξετελέσθη», ώστε να ακυρωθούν τα μέτρα; Ή, έστω, σε ποιο σημείο θα σηκώσουμε τα χέρια ψηλά και θα περάσουμε στο μοντέλο της άτακτης όσο και φριχτής ανοσίας της αγέλης;

Αριθμοφοβία και πανδημία

on . Posted in Ιατρική

Ενα από τα προβλήματα της πανδημίας είναι ότι οι επιστήμονες εργάζονται στο σύμπαν των πιθανοτήτων και εμείς βρισκόμαστε στο ντετερμινιστικό κόσμο και συχνάκις αδυνατούμε να καταλάβουμε μέτρα που μειώνουν μεν τον κίνδυνο, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα.

Πολυπαραγοντική πανδημία

on . Posted in Ιατρική

Μια κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει μόνο τα διλήμματα των λοιμωξιολόγων, τα οποία πολλάκις καταλήγουν σε ψηφοφορία στην αρμόδια εθνική επιτροπή.

Ολα του ιού δύσκολα...

on . Posted in Ιατρική

Είναι δύσκολη η αντιμετώπιση της πανδημίας. Εκτός από τον ιό, που είναι άγνωστος, δεν έχουμε προηγούμενη εμπειρία για να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων.

Ας θεραπεύσουμε και τα αυτονόητα

on . Posted in Ιατρική

Είναι παράδοξο –και ίσως εξωφρενικό– ότι δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον τομέα υγείας. Ούτε καν εκείνων που εργάζονται στις εντατικές! 

Ο ιός που προειδοποιεί

on . Posted in Ιατρική

Ο COVID-19 είναι ηχηρό καμπανάκι. Είναι όσο μεταδοτικός χρειάζεται ώστε να αφυπνιστούν κοινωνίες και πολιτικές ηγεσίες για το πρόβλημα των πανδημιών, αλλά είναι ελάχιστα φονικός σε σχέση με άλλους ιούς που σάρωσαν την ανθρωπότητα.

Τα μυστήρια της Ιταλίας

on . Posted in Ιατρική

Ο αριθμός των νεκρών στην Ιταλία είναι πλέον μεγαλύτερος από ό,τι στην Κίνα κι αυτό αποτελεί μέγα μυστήριο.

Παγκοσμιοποίηση (και) των ιών

on . Posted in Ιατρική

Η βραχεία ιστορία του ιού 2019-nCoV δείχνει ότι οι τεχνολογίες, που κάνουν φθηνές τις μεταφορές πληροφοριών, κεφαλαίων, ανθρώπων, παγκοσμιοποιούν την ανθρωπότητα, είτε μας αρέσει, είτε όχι, είτε για καλό, είτε για κακό.

Ομοιοπαθητικά ρουσφέτια

on . Posted in Ιατρική

Ομάδα εργασίας στο υπ. Υγείας για να υπάρξει επίσημη αναγνώριση της ομοιοπαθητικής στο πλαίσιο άσκησης της ιατρικής πράξης.

Ιατρική και Θεός

on . Posted in Ιατρική

Οταν οι άνθρωποι εναπόθεταν όλες τις ελπίδες τους στον Θεό πέθαιναν σε ηλικία 35 ετών (κατά μέσον όρο). Η επιστημονική επανάσταση αύξησε το προσδόκιμο στα 75 χρόνια.

Ο γόρδιος δεσμός της υγείας

on . Posted in Ιατρική

Η πρόοδος της ιατρικής είναι πλέον ιλιγγιώδης και κάθε βήμα της είναι μεν σωτήριο για τον άνθρωπο, γίνεται δε θανατηφόρο για τα ταμεία.

Η στατιστική του «κακού»

on . Posted in Ιατρική

Το μυστικό για να καταλάβουμε τα αντιφατικά μηνύματα που στέλνουν οι επιστήμονες κρύβεται στη στατιστική και τα ΜΜΕ.

Η βάσανος του καθήκοντος

on . Posted in Ιατρική

Ένα ψυχολογικό πείραμα του 1974 δείχνει ότι οι άνθρωποι που ενεργούν υπό διαταγές είναι ικανοί για το άφατο κακό. Το ίδιο πείραμα έδειξε ότι, παρ' όλα αυτά, υπάρχει ελπίδα...

H μηχανή της αλήθειας;

on . Posted in Ιατρική

«Eγκεφαλική δακτυλοσκόπηση» λέγεται μια νέα μέθοδος που ανιχνεύει τα κύματα που στέλνει ο εγκέφαλος ενός υπόπτου όταν αναγνωρίζει εικόνες από τον τόπο του εγκλήματος. Tα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά.