Ιατρική

Το πνεύμα των νομολογιών

on . Posted in Ιατρική

Η απόφαση του ΣτΕ για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς δεν δεν συνάδει με το πνεύμα των καιρών, την ανάγκη θωράκισης κατά της πανδημίας.

Οι σισύφειες «μεταρρυθμίσεις»

on . Posted in Ιατρική

Στην Ελλάδα χτίζουμε δίχως προηγουμένως να μετρήσουμε. Εξαγγέλλονται γκράντε «μεταρρυθμίσεις» με βάση μόνο μια «γενική ιδέα» που έχουμε για τα πράγματα.

Πώς δεν μαθαίνουμε από τις κρίσεις

on . Posted in Ιατρική

Είναι εμβολιασμένοι οι υγειονομικοί για άλλες λοιμώδεις νόσους; Κάνουν το ετήσιο εμβόλιο γρίπης όσοι έρχονται σε επαφή με τις πλέον ευπαθείς ομάδες ή μπαίνουν αθωράκιστοι στις ΜΕΘ κι όποιον πάρει ο Χάρος;

Το μέσο της διαμαρτυρίας

on . Posted in Ιατρική

Η απεργία πείνας είναι ένα σοβαρό όπλο ελευθερίας, σε δικτατορικά ή κατοχικά καθεστώτα, που απαγορεύουν κάθε άλλου είδους λόγο και εκδήλωση. Όχι για υγειονομικούς που θέλουν να δουλεύουν ανεμβολίαστοι.

Το τείχος των αντισωμάτων

on . Posted in Ιατρική

Αν κάποιος νόσησε με συμπτώματα το ξέρει και υπάρχει στο μητρώο ασθενών. Αν κάποιος έχει νοσήσει χωρίς να το γνωρίζει, πώς θα ξέρει αν πρέπει «να κάνει μία δόση εμβολίου έξι μήνες μετά τη διάγνωση της νόσου»;

Η άλλη επιδημία

on . Posted in Ιατρική

Tα παράλογα συστήματα πεποιθήσεων είναι σαν τους ιούς. Μεταδίδονται εύκολα (σε μη εμβολιασμένους από γνώση οργανισμούς), μεταλλάσσονται γρήγορα για να προσαρμόζονται σε κάθε εμπειρία, επιβιώνουν ακόμη και αν πεθάνουν οι φορείς τους.

Ο χάρτης των ανεμβολίαστων

on . Posted in Ιατρική

Ο πυρήνας των «ψεκασμένων» είναι πολύ μικρός. Μόνο 2,7% των ερωτηθέντων διαφωνούν πλήρως με τη φράση «τα εμβόλια σώζουν ζωές» και 1,8% μερικώς· σύνολο 3,5%.

Στατιστικός καλλωπισμός

on . Posted in Ιατρική

Η θλιβερή πραγματικότητα για τον εμβολιασμό των υγειονομικών δεν χρειάζεται στατιστικούς καλλωπισμούς από την πολιτική ηγεσία.

Το ακαταδίωκτο του παραλόγου

on . Posted in Ιατρική

Μια τέτοια παράλογη διάταξη πρέπει να υπάρχει διότι η περιστολή της ελευθερίας του λόγου έχει πολλά ποδάρια, με μεγαλύτερο αυτών τη Δικαιοσύνη.

Ο πόλεμος με τον ιό

on . Posted in Ιατρική

Η επιστημονική απάντηση στις επιδημίες είναι το «εύκολο» κομμάτι.Οι μεγαλύτερες δυσκολίες που υπάρχουν είναι να δοθεί η κοινωνική απάντηση στο αναπόφευκτο κακό.

Eμβόλια και στατιστικές

on . Posted in Ιατρική

Είναι εντυπωσιακό ότι σε μια χώρα με το υψηλότερο ποσοστό καπνιστών στην Ευρώπη να συζητείται σοβαρά η πιθανότητα θρόμβωσης που εμφανίστηκε μία φορά σε κάθε εκατομμύριο εμβολιασμών.

Στρατηγική εξόδου από την πανδημία

on . Posted in Ιατρική

Σε ποιο σημείο οι κυβερνήσεις θα πουν «αποστολή εξετελέσθη», ώστε να ακυρωθούν τα μέτρα; Ή, έστω, σε ποιο σημείο θα σηκώσουμε τα χέρια ψηλά και θα περάσουμε στο μοντέλο της άτακτης όσο και φριχτής ανοσίας της αγέλης;

Αριθμοφοβία και πανδημία

on . Posted in Ιατρική

Ενα από τα προβλήματα της πανδημίας είναι ότι οι επιστήμονες εργάζονται στο σύμπαν των πιθανοτήτων και εμείς βρισκόμαστε στο ντετερμινιστικό κόσμο και συχνάκις αδυνατούμε να καταλάβουμε μέτρα που μειώνουν μεν τον κίνδυνο, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα.

Πολυπαραγοντική πανδημία

on . Posted in Ιατρική

Μια κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει μόνο τα διλήμματα των λοιμωξιολόγων, τα οποία πολλάκις καταλήγουν σε ψηφοφορία στην αρμόδια εθνική επιτροπή.