Κερδίσατε ένα λάθος πόλεμο

on . Posted in Διεθνής τρομοκρατία«Συγχαρητήρια κ. Πρόεδρε», σάρκασε ο πολιτικός συντάκτης του αμερικανικού περιοδικού Slate, William Saletan. «Μόλις κερδίσατε ένα λάθος πόλεμο». Ήταν την περασμένη Πέμπτη όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ τζούνιορ Μπους διακήρυξε επί αεροπλανοφόρου την τελική νίκη της χώρας του και των συμμάχων της επί του Ιράκ. «Αυτή είναι μια νίκη στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ο οποίος ξεκίνησε την 11η Σεπτεμβρίου του 2001», είπε. «Οι τρομοκράτες δεν μπορούν να ξεφύγουν από την υπομονετική δικαιοσύνη των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ήττα του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεϊν είναι ένα κεφάλαιο στους 19 μήνες που άλλαξαν τον κόσμο...»

«Με τον τρόπο που ο Μπους αφηγείται τα γεγονότα», σχολιάζει ο Saletan, «όλα ταιριάζουν μια χαρά...» Το Ιράκ είχε όπλα μαζικής καταστροφής τα οποία θα έπαιρναν φανατικοί μουσουλμάνοι για να εξαπολύσουν μια τρομαχτική επίθεση κατά των ΗΠΑ ή άλλων δυτικών χωρών. Μόνο που τα πράγματα δεν είναι όπως τα αφηγείται ο αμερικανός πρόεδρος, και δεν πρόκειται να γίνουν έτσι επειδή ο Μπους συνεχίζει με επιμονή να λέει την ίδια ιστορία. Ο William Saletan υπενθυμίζει ότι ούτε όπλα μαζικής καταστροφής βρέθηκαν, αλλά ούτε αποδείχθηκε ποτέ η σχέση της Αλ Κάιντα με το καθεστώς της Βαγδάτης. Για την ακρίβεια, λέει, τα μόνα στρατόπεδα φανατικών μουσουλμάνων που υπήρχαν στο Ιράκ, ήταν σε περιοχές που ο Σαντάμ δεν ήλεγχε.

«Ο Σαντάμ», διαπιστώνει ο αμερικανός δημοσιογράφος, «ήταν τύραννος, χασάπης κι επιθετικός στους γείτονές του. Κορόιδευε επί 12 χρόνια τον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έκανε απολύτως τίποτε γι' αυτό... Κάτι έπρεπε να γίνει με τον συγκεκριμένο δικτάτορα και ο Μπους το έκανε.»

«Αλλά», συνεχίζει ο Saletan, «μην μας λέτε κ. Πρόεδρε ότι αυτό ήταν ένας θρίαμβος στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Μην ισχυρίζερτε ότι η ήττα ενός κοσμικού δικτάτορα είναι και ήττα της συμμορίας των φανατικών θρησκευόμενων. Και μη μιλάτε για υπομονή. Ενσωματώσατε σε ένα πόλεμο που δεν μπορεί να περιμένει μια μάχη που θα μπορούσε να δοθεί αργότερα, ακριβώς επειδή δεν είχατε την υπομονή για την αργή και ημι-ορατή πάλη εναντίον εκείνων οι οποίοι μας έπληξαν την 11η Σεπτεμβρίου. Θέλατε μια γρήγορη, καθαρή νίκη και την πετύχατε. Μην κολακεύετε όμως τον εαυτό σας. Δεν αλλάξατε τον κόσμο στους 19 μήνες που πέρασαν. Απλώς αλλάξατε θέμα...»

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 3.5.2003