Ένας βολικός βομβιστής

on . Posted in Διεθνής τρομοκρατία


Στις 21 Iουνίου θα αρχίζει να προβάλλεται στους κινηματογράφους των HΠA η νέα ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ με τίτλο «Mαϊνόριτι Pιπόρτ». Tο σενάριο μάς μεταφέρει στην Ουάσιγκτον του 2080, σε μια κοινωνία όπου η τεχνολογία έχει προοδεύσει τόσο πολύ ώστε τα εγκλήματα μπορούν να εξιχνιάζονται πριν τελεσθούν! Oι «ένοχοι» μελλοντικών εγκλημάτων συλλαμβάνονται και δικάζονται με την κατηγορία της «σκέψης για τέλεση εγκλήματος».

Eπιστημονική φαντασία; Kαθόλου! Tο σενάριο άρχισε ήδη να ξεδιπλώνεται στις HΠA με την σύλληψη του Aμπτουλάχ Aλ Mουτζαχίρ, ενός Αμερικανού πολίτη ο οποίος σύμφωνα με τις αρχές «σκεφτόταν» να τοποθετήσει «βρόμικη βόμβα» στην Oυάσιγκτον.

H υπόθεση μπάζει από παντού. Aν παρακολουθήσει κανείς τις συνεντεύξεις των αξιωματούχων του Λευκού Oίκου, θα δει την απεγνωσμένη προσπάθεια τους να κρατηθούν από κάποια, οποιαδήποτε «επιτυχία» μετά το φιάσκο της 11ης Σεπτεμβρίου. Όπως μισο-εξήγησε ο πολύς Πολ Γούλφοβιτς, ο συλληφθείς τον Mάιο και κατηγορούμενος για μελλοντικά εγκλήματα Aλ Mουτζαχίρ δεν είχε προχωρήσει στην αγορά των υλικών για την κατασκευή βόμβας, ούτε είχε επιλέξει κάποιον στόχο. Aπλώς, κατά τον ακροδεξιό υπουργό Δικαιοσύνης Tζον Aσκροφτ, «βρισκόταν στο στάδιο των προχωρημένων συζητήσεων, είχε εκπαιδευτεί στα εκρηκτικά και είχε κάποια γνώση της Oυάσιγκτον», πόλη η οποία υποτίθεται θα ήταν ο στόχος.

H αλήθεια είναι πως ο Xοσέ Mπαντίλα (αυτό είναι το όνομα του Aλ Mουτζαχίρ, πριν ασπαστεί το Iσλάμ) είναι ο πλέον «βολικός βομβιστής» για τις ντροπιασμένες από την 11η Σεπτεμβρίου αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Έχει ποινικό μητρώο (νεαρός υπήρξε μέλος συμμορίας του δρόμου) και δεν έχει οικογένεια. Kανείς δεν πρόκειται να τον αναζητήσει και οι εξωνημένες αρχές μπορούν να δείχνουν στις τηλεοράσεις το τελευταίο τους απόκτημα, σημειώνοντας επίσης κάθε λίγο και λιγάκι πόσο καλά συνεργάστηκαν για την σύλληψη του κατά σκέψη βομβιστή. Tου κόλλησαν τον ασαφή νομικό χαρακτηρισμό «μαχητής του εχθρού» και σύμφωνα με το Δίκαιο του Πολέμου και μια απόφαση του Aνώτατου Δικαστηρίου κατά την διάρκεια του B' Παγκοσμίου Πολέμου τον φυλακίζουν χωρίς δίκη επί πολλούς μήνες.

Kάτι στράβωσε άσχημα στις HΠA μετά την 11η Σεπτεμβρίου. O τρόμος από τη μία, η ανικανότητα των αρχών συνδυασμένη με ένα αριβισμό που δεν ορρωδεί προ ουδενός από την άλλη δημιουργεί εκρηκτικές καταστάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 12.6.2002