Το τελευταίο καταφύγιo

on . Posted in Κόσμος - Η.Π.Α


Στις αποκαλύψεις για το σχέδιο δολοφονιών που είχε εκπονήσει η CIA υπό την καθοδήγηση του κ. Ντικ Τσένι, ο πρώην αντιπρόεδρος απαντά με χλευαστική σιωπή. Την υπεράσπισή του ανέλαβε η κόρη του -πρώην βοηθός υπουργού Εξωτερικών- Λιζ Τσένι, με επιχειρήματα που αποδεικνύουν το αιώνιο της ρήσης του Σάμιουελ Τζόνσον ότι «ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των παλιανθρώπων». Σε συνέντευξή της στο MSNBC πρόβαλε την αγάπη προς την πατρίδα, δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι ο πατέρας της έκανε κάποιο λάθος(!) και κατηγόρησε την κυβέρνηση Ομπάμα ότι «πολιτικοποιεί θέματα εθνικής ασφάλειας». Οταν όμως έφτασε στο κρίσιμο ερώτημα αν κατά παράβαση του αμερικανικού νόμου ο αντιπρόεδρος διέταξε τη CIA να μην ενημερώσει το Κογκρέσο, ενοχοποίησε επιδέξια τους υφιστάμενους. Αφησε να εννοηθεί ότι κατά κανόνα είναι στην ευχέρεια των αξιωματούχων της CIA να ενημερώνουν το Κογκρέσο.

Το σημαντικότερο όμως απ' αυτή τη συνέντευξη ήταν η αμηχανία των δημοσιογράφων που επιδέξια εκμεταλλεύτηκε η θυγατέρα Τσένι. Η επιχειρηματολογία της είχε δύο σκέλη. Το πρώτο έλεγε ότι: ο πατέρας της τα έκανε όλα καλά στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Στο ερώτημα «πώς τεκμαίρεται αυτό;» κρυβόταν πίσω από το απόρρητο της εθνικής ασφάλειας. Με άλλα λόγια, η συνέντευξη ήταν κερδισμένη από τα αποδυτήρια. Η «εθνική ασφάλεια» ήταν το τείχος σε κάθε ενοχλητική ερώτηση. Κι αν ο πρώην αντιπρόεδρος ελαστικοποιούσε τόσο πολύ την εθνική ασφάλεια και αποφάσιζε τη δολοφονία ενός επιχειρηματικού του ανταγωνιστή; Μη μιλάς, μη ρωτάς κινδυνεύει η χώρα.

Το θέμα είναι ότι σε εποχές φόβου, οι κατέχοντες την εξουσία τη χειρίζονται εν λευκώ. Προωθούν συνήθως τα δικά τους συμφέροντα, βαφτίζοντάς τα εθνικά. Αρνούνται τον έλεγχο επισείοντας τον μπαμπούλα του «εχθρού» και αν κάποιος τους στριμώξει, τον συκοφαντούν ότι υπονομεύει την ασφάλεια του έθνους.

Ομως, το βασικό πρόβλημα αυτών των πρακτικών δεν είναι η ανηθικότητά τους. Ούτε το γεγονός ότι παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα. Αποδείχθηκε ιστορικά ότι μακροπρόθεσμα είναι καταστροφικές. Οι ΗΠΑ έχουν μακρά εμπειρία μυστικών και ανεξέλεγκτων προγραμμάτων, που τελικά έπληξαν την ασφάλειά τους. Κάτι τέτοια προγράμματα έκαναν το Ιράν ισλαμική δημοκρατία (και οσονούπω πυρηνική) και η μεγαλοφυής μυστική επιχείρηση της CIA για απόβαση στον «Κόλπο των Χοίρων» έσπρωξαν τον Φιντέλ Κάστρο στην αγκαλιά της ΕΣΣΔ και οδήγησαν την ανθρωπότητα στο χείλος του πυρηνικού ολέθρου. «Η πληροφορία», είχε πει ο πατέρας του αμερικανικού έθνους Τόμας Τζέφερσον, «είναι το νόμισμα της Δημοκρατίας». Και ο Ντικ Τσένι χρωστά πολλά τέτοια νομίσματα στη Δημοκρατία. Η πρόταση της Νάνσι Πελόσι για έρευνα στις σκοτεινές πτυχές της διακυβέρνησης Μπους, μπορεί να είναι μια καλή αρχή.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 16.7.2009