Μετά δύο έτη...

on . Posted in Κόσμος - Η.Π.Α


Αν ο στόχος του Μπιν Λάντεν και των άλλων παρανοϊκών δολοφόνων ήταν να πλήξουν αυτά που εκφράζει η Δύση και ο δυτικός πολιτισμός, τότε δυστυχώς πρέπει να το ομολογήσουμε: το επέτυχαν!

Αν ο στόχος των φασιστών του Ισλάμ ήταν να πλήξουν την Δυτική Δημοκρατία εκεί που άνθιζε περισσότερο, τότε δυστυχώς πρέπει να συμπεράνουμε, πως οι φασίστες κέρδισαν!

Αν στόχος των ισλαμιστών ήταν να διχάσουν τη Δύση, τότε επίσης πρέπει να το ομολογήσουμε: οι εν λόγω παράφρονες κέρδισαν και αυτή τη μάχη.

Αν στόχος τους ήταν να κάνουν την Δύση σαν τα μούτρα τους τότε κερδίζουν και σ' αυτό το μέτωπο.

Ρίξτε απλώς μια ματιά στη χθεσινή ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ κ. Τζόρτζ Μπους. Όλες οι προτάσεις του για την καταπολέμηση της μάστιγας που λέγεται τρομοκρατία βρωμούσαν θάνατο κι ανελευθερία. Οι μόνες λύσεις που προτείνει είναι: επέκταση της θανατικής ποινής και μέτρα περιορισμού των δικαιωμάτων των υπόπτων. Το χειρότερο όμως είναι ότι οι προτάσεις Μπους μυρίζουν αποτυχία.

Δύο χρόνια μετά την φρίκη της 11ης Σεπτεμβρίου ο κόσμος έχει αλλάξει. Κοινοτοπία; Ναι! ο κόσμος θα άλλαζε και χωρίς το τρομοκρατικό χτύπημα. Αλλά όλοι ελπίζαμε προς το καλύτερο: με εξαγωγή των αρχών δικαίου σε χώρες που κυριαρχούσε το άδικο, με εξαγωγή της Δημοκρατίας σε χώρες που μαστιζόταν από την τυραννία. Δυστυχώς η κυβέρνηση Μπους βάδισε στον δρόμο που οι παράφρονες ευχόταν να βαδίσει. Κανείς την 10η Σεπτεμβρίου του 2001 δεν θα πίστευε ότι η Δύση θα μπορούσε να ξαναφτιάξει στρατόπεδα συγκέντρωσης. Κανείς δεν θα μπορούσε να διανοηθεί αυτή τη μαζική παραβίαση όλων των αρχών δικαίου που κάνουν σήμερα οι ΗΠΑ. Πριν δυο χρόνια κανείς δεν θα μπορούσε να σκεφτεί κάτι σαν το Γκουαντάναμο σε δυτική χώρα.

Κανείς δεν θα μπορούσε να πιστέψει ότι θα μπορούσαν να φτιαχτούν «πατριωτικοί νόμοι» σαν αυτούς που διακινεί ο ανεκδιήγητος υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κ. Τζον Aσκροφτ.

Η 11η Σεπτεμβρίου ήταν μια από τις πιο άσχημες στιγμές της αμερικανικής ιστορίας. Συνέπεσε δυστυχώς με μια από τις πιο ανόητες ηγεσίες της. Έχει ένα πρόεδρο που σκέφτεται με όρους γουέστερν («καταζητείται ζωντανός ή νεκρός»), ακροδεξιούς στο επιτελείο του που θεωρούν τον κόσμο ασπρόμαυρο, αφελείς αναλυτές που πιστεύουν ότι το Ιράκ μπορεί να γίνει αντίστροφο ντόμινο Δημοκρατίας.

Δυστυχώς για τις ΗΠΑ -και κατ' επέκταση δυστυχώς για τον κόσμο- ο Μπιν Λάντεν (με την αμέριστη βοήθεια του Τζορτζ Μπους) κέρδισε τις πρώτες μάχες...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 11.9.2003