Κόκκινες οι γκρίζες ζώνες

on . Posted in Εθνικά

«​​Επιχειρούν να στήσουν σκηνικό Ιμίων» προειδοποιούσε προχθές στην πρώτη της σελίδα η «Καθημερινή» και χθες αναβίωσε η περιπέτεια του 1996, αφού σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών τα «γκρίζα» Ιμια έγιναν «τουρκικά Καρντάκ». Η πρωτοφανής αυτή ανακοίνωση χαρακτηρίστηκε από τα ελληνικά ΜΜΕ «προκλητική», αλλά μάλλον πρέπει να βρούμε άλλη λέξη, αφού το «προκλητικός, -ή, -ό» αχρηστεύθηκε διά της πολυχρησίας. Μέχρι σήμερα, ό,τι και να έκαναν οι Τούρκοι ήταν «προκλητικό», με αποτέλεσμα η πραγματική πρόκληση να μην έχει λέξη.

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι η τουρκική πολιτική ηγεσία βρίσκει και κάνει. Διαβάζει καλύτερα την Ελλάδα, απ’ ότι οι δικοί μας την Τουρκία. Μόλις νιώσει πολιτική αδυναμία στην εδώ πλευρά σπεύδει να την εκμεταλλευθεί. Μην ξεχνάμε ότι η ιστορία των Ιμίων ξεκίνησε τα Χριστούγεννα του 1995, με τον Ανδρέα Παπανδρέου κλινήρη στο Ωνάσειο και παρά την ασθένειά του ακόμη πρωθυπουργό. Φοβόμαστε ότι και τώρα η Αγκυρα νιώθει την αδυναμία του κ. Αλέξη Τσίπρα να κρατήσει σταθερά το τιμόνι της διακυβέρνησης. Αυτό είναι εμφανές, αφού τρεις λαλούν στο Μέγαρο Μαξίμου και δυο χορεύουν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Αλλη πολιτική ακολουθεί η κυβέρνηση και άλλη ο κ. Πάνος Καμμένος προκειμένου να διασωθεί στις εκλογές.

Η κυβέρνηση, όμως, κοιτάζει την καρέκλα και χάνει το δάσος. Δεν κατανοεί τη ζημιά που γίνεται στα εθνικά θέματα. Δεν βλέπει καν ότι οι εθνικοπατριωτικές μαγκιές του κ. Καμμένου πέφτουν σε εύφορο έδαφος και ενισχύουν τον ακροδεξιό λαϊκισμό στην Ελλάδα. Δεν ξέρουμε ποιο κομμάτι αυτού του διογκούμενου κύματος θα καρπωθεί το (έτσι κι αλλιώς θνησιγενές) κόμμα του. Αλλά όλοι αυτοί που τείνουν ευήκοα ώτα στη ρητορεία του, θα θεωρήσουν «προδοσία» κάθε ελιγμό της κυβέρνησης στη διπλωματία. Δυστυχώς, σωρεύεται πολλή οργή και απλοϊκή σκέψη στον πληθυσμό και μπορεί να ξυπνήσουμε με εκπλήξεις, σαν αυτές των συλλαλητηρίων για το Μακεδονικό. Αυτό δεν το λαμβάνει υπόψη του ο βραχυπρόθεσμος σχεδιασμός του Μαξίμου, όπως επίσης δεν υπολογίζει το γεγονός ότι ο ακροδεξιός εθνικολαϊκισμός δεν θα επιδείξει την ευπρέπεια που είχαν οι αστικές δυνάμεις μετά την καταστροφική διαπραγμάτευση του 2015. Αν τα πράγματα ενταθούν περαιτέρω, οι πολιτικές εξελίξεις μπορεί να είναι ραγδαίες και καταστροφικές για τους ίδιους και τον τόπο.

ΥΓ. Εχουν γραφεί πολλά για την ανεύθυνη στάση των δημοσιογράφων στην περιπέτεια των Ιμίων το 1996. Χθες, γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός τηλεφωνούσε on air (για να σπάσει πλάκα;) στην τουρκική ακτοφυλακή για να τους ρωτήσει αν μπορεί να πάει με το φουσκωτό του στην Ικαρία. Ευτυχώς, οι Τούρκοι λιμενικοί δεν μιλούσαν αγγλικά, γιατί θα αποκτούσαμε γκρίζες ζώνες κι εκεί όπου δεν έχουμε...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 19.4.2018