Εθνικά

Λίγη ακόμη χαμένη πατρίδα

on . Posted in Εθνικά

«Τι κάνουμε τώρα;». Τι προτείνουν οι αρνητές κάθε σχεδίου για την Κύπρο; Να κάνουμε τη μούρη του Ερντογάν κρέας με απανωτά ψηφίσματα του ΟΗΕ;

Η φιλελεύθερη Επανάσταση

on . Posted in Εθνικά

Από τη Διακήρυξη Ανεξαρτησίας, τα Συντάγματα κ.ά., προκύπτει ότι η Επανάσταση του 1821 δεν ήταν απλώς φιλελεύθερη, ήταν ριζοσπαστική φιλελεύθερη.

Περί «επεκτατιστών» και άλλα τερπνά

on . Posted in Εθνικά

Η πολιτική δεν χαράσσεται με γνώμονα μόνο το επιθυμητό. Συγκροτείται με βάση την αποτίμηση της πραγματικής κατάστασης και λαμβάνοντας υπόψη το αφανές κόστος της απραξίας.

Τα εθνικά συμπλέγματα

on . Posted in Εθνικά

Τα λεξικά Merriam-Webster και Dictionary.com ανακήρυξαν την «pandemic» λέξη της χρονιάς 2020. Οι άλλοι αντί να σπάνε το κεφάλι τους για το πώς θα πουν αγγλοπρεπώς την πανδημία, ασχολούνται με την έννοια και ουχί με τη λέξη.

Η απάτη του ιδανικού

on . Posted in Εθνικά

Καλώς ή κακώς, οι κυρώσεις είναι σαν το βέτο στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Χρησιμεύουν περισσότερο όταν δεν ασκούνται. Η απειλή είναι το καλύτερο μήνυμα.

Οι ατέλειες της Ευρώπης

on . Posted in Εθνικά

Το να λέει κάποιος ότι «Η Ευρώπη, έτσι ή αλλιώς» είναι σαν να λέει ότι «το σύμπαν συνωμοτεί για κάποιον σκοπό».

Ελλάδα χωρίς στρατηγική;

on . Posted in Εθνικά

Η ελληνική πολιτική τάξη κράτησε σταθερό τιμόνι προς τη Δύση, ακόμη και αμέσως μετά τη μεταπολίτευση, δηλαδή την πιο αντιδυτική περίοδο της χώρας.

Η παγίδα της εκμετάλλευσης

on . Posted in Εθνικά

Ακόμη και αν υπάρχουν κοιτάσματα που κάποιοι φαντάζονται κι αν στο Αιγαίο οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα κατά τον πλέον δίκαιο για τα ελληνικά συμφέροντα τρόπο, είμαστε σίγουροι ότι θέλουμε αντλίες απέναντι από τη Σαντορίνη;

Η διπλωματία του ώριμου φρούτου

on . Posted in Εθνικά

Ενώ περιμέναμε να διαμελιστεί η Τουρκία, χρεοκόπησε η Ελλάδα με έναν από τους βασικούς λόγους της χρεοκοπίας να είναι η αιμορραγία των δημόσιων οικονομικών σε εξοπλιστικές δαπάνες.

Τα άλλα «τετελεσμένα»...

on . Posted in Εθνικά

Πώς δημιουργείται η λαϊκή πίεση για τη μη λύση των προβλημάτων στην καλύτερη περίπτωση, ή τη δημιουργία άλλων «τετελεσμένων» στη χειρότερη, π.χ. ένα θερμό επεισόδιο.

Τα παράδοξα του Καστελλόριζου

on . Posted in Εθνικά

Αφού «έχουμε μόνο μία διαφορά με την Τουρκία την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας» πώς γίνεται, λοιπόν, να επιχειρούν γεωτρήσεις οι Τούρκοι «εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας»;

Η ώσμωση των άκρων

on . Posted in Εθνικά

Η άκριτη υιοθέτηση της προπαγάνδας των πατριδοπωλητών, είτε εκείνων που ποντάρουν στους φόβους των ανθρώπων για τον κόσμο που αλλάζει, είτε των άλλων που κρατούν γινάτια για τον κόσμο που ονειρεύτηκαν και δεν έρχεται.

Η αποτίμηση της Ιστορίας

on . Posted in Εθνικά

Η Επανάσταση του 1821 και η δημιουργία του ελληνικού κράτους ήταν ένα παγκόσμιας σημασίας ιστορικό γεγονός, που όπως όλα είχε αντιφάσεις.

Ο διχασμός με την αλήθεια

on . Posted in Εθνικά

Μεγάλος Ελληνας πολιτικός ο Ιωάννης Καποδίστριας («η καλύτερη εναλλακτική που υπήρχε για την Ελλάδα εκείνης της εποχής» είπε ο κ. Αριστείδης Χατζής) αλλά κατήργησε το Σύνταγμα.