Εθνικά

Το παιδί από την Κύπρο

on . Posted in Εθνικά

Ο κ. Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος επί της ουσίας δημιούργησε το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, Κύπριος ων, έζησε ως έφηβος την εισβολή του «Αττίλα» στην πατρίδα του.

Το εθνικό και το ποινικό

on . Posted in Εθνικά

Η κ. Καϊλή δεν ταλαιπωρείται ποινικώς για «εθνικούς (ή ευρωπαϊκούς) λόγους», αλλά διότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι «μιλούσε, αγαπούσε, προωθούσε, ευλογούσε» το Κατάρ με το αζημίωτο.

Η αξιολόγηση της ΕΥΠ

on . Posted in Εθνικά

Όταν κυβέρνηση και Βουλή δεν γνωρίζει τι κάνει η ΕΥΠ, πως μπορεί να αξιολογηθεί το έργο της;

Οι Σέρλοκ του Διαδικτύου

on . Posted in Εθνικά

Τα κακά νέα είναι ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν τόσο ανίκανες τις ελληνικές που έστειλαν μια δόκιμη αξιωματικό (ορκίστηκε δύο εβδομάδες μετά) να επιχειρήσει στον Εβρο.

Οι αρλούμπες του Ερντογάν

on . Posted in Εθνικά

Οι αρλούμπες του Ερντογάν δηλητηριάζουν όμως τις σχέσεις δύο γειτονικών λαών, οι οποίοι –ό,τι και αν κάνουν– πρέπει να ζήσουν μαζί.

Οι άγνωστοι «εθνικοί λόγοι»

on . Posted in Εθνικά

Το «εθνικό συμφέρον» εκ του οποίου προκύπτουν οι «εθνικοί λόγοι» για μια παρακολούθηση δεν είναι γραμμένο σε λίθινες πλάκες, σαν αυτές του Μωυσή, ώστε να ξέρει ο εκάστοτε διοικητής της ΕΥΠ ποιοι είναι άξιοι παρακολούθησης ή όχι.

Γλωσσικώς νεκρό ΝΑΤΟ;

on . Posted in Εθνικά

Ούτε η οργή ούτε οι διαμαρτυρίες για την ευμενή προς τη Τουρκία ουδετερότητα του ΝΑΤΟ είναι καινούργιες.

Η διπλωματία των χαρτών

on . Posted in Εθνικά

Κρυφούς έχουν οι Τούρκοι τους χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας» και οργίζονται επειδή τους επιδεικνύει ο Ελληνας πρωθυπουργός;

Τι φάνηκε στο χειροκρότημα;

on . Posted in Εθνικά

Φάνηκε μια Ελλάδα πιο σίγουρη για τον εαυτό της. Εθεσε τα ζητήματα των δύσκολων σχέσεων με τη γείτονα σε ένα διεθνές πλαίσιο, που κατανοούν οι Αμερικανοί, αντί να κλαψουρίζει «η Τουρκία μπήξε και η Τουρκία δείξε».

Η αξιολόγηση της Ιστορίας

on . Posted in Εθνικά

Τα ιστορικά και διπλωματικά αρχεία του υπουργείου Εξωτερικών είναι απροσπέλαστα για τους ερευνητές ακόμη και πέραν της τριακονταετίας, που ο νόμος προβλέπει τη δημοσιοποίησή τους.

Η «δημοκρατική» επιστήμη…

on . Posted in Εθνικά

Το «αίμα, τιμή κ.λπ» είναι προϊόν χρόνιων διδαχών και πολιτικών αποφάσεων που λογόκριναν ολόκληρες περιοχές της ιστορικής γνώσης στο όνομα της «ευαισθησίας» κάποιων που όρισαν εαυτούς ως «εκπροσώπους της κοινωνίας».

Η «πεφωτισμένη αδράνεια»

on . Posted in Εθνικά

Με εξαίρεση τους εθνοθορυβοποιούς, όπως είναι ο κ. Σαμαράς –ο οποίος, σημειωτέον, τότε δεν είχε κανένα αξίωμα– η Ν.Δ. διά του αρχηγού της στήριξε το σχέδιο Ανάν.

Aρτζι μπούρτζι κι εθνικός λουλάς

on . Posted in Εθνικά

Διαβάζοντας την παρέμβαση 160 παραγόντων της δημόσιας ζωής για τον πολιτικό γάμο ατόμων του ιδίου φύλου (που δεν είναι 160, διότι πολλοί δήλωσαν ότι δεν την υπέγραψαν) το μόνο που μπορούμε να θαυμάσουμε είναι η ασυναρτησία της.  

Λίγη ακόμη χαμένη πατρίδα

on . Posted in Εθνικά

«Τι κάνουμε τώρα;». Τι προτείνουν οι αρνητές κάθε σχεδίου για την Κύπρο; Να κάνουμε τη μούρη του Ερντογάν κρέας με απανωτά ψηφίσματα του ΟΗΕ;

Η φιλελεύθερη Επανάσταση

on . Posted in Εθνικά

Από τη Διακήρυξη Ανεξαρτησίας, τα Συντάγματα κ.ά., προκύπτει ότι η Επανάσταση του 1821 δεν ήταν απλώς φιλελεύθερη, ήταν ριζοσπαστική φιλελεύθερη.

Περί «επεκτατιστών» και άλλα τερπνά

on . Posted in Εθνικά

Η πολιτική δεν χαράσσεται με γνώμονα μόνο το επιθυμητό. Συγκροτείται με βάση την αποτίμηση της πραγματικής κατάστασης και λαμβάνοντας υπόψη το αφανές κόστος της απραξίας.

Τα εθνικά συμπλέγματα

on . Posted in Εθνικά

Τα λεξικά Merriam-Webster και Dictionary.com ανακήρυξαν την «pandemic» λέξη της χρονιάς 2020. Οι άλλοι αντί να σπάνε το κεφάλι τους για το πώς θα πουν αγγλοπρεπώς την πανδημία, ασχολούνται με την έννοια και ουχί με τη λέξη.