Η ψυχή των ονομάτων

on . Posted in Αυτοδιοίκηση

Ακόμη δεν τον είδαμε, «Κλεισθένη» τον είπαμε. Ο λόγος για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη», το σχέδιο αναδιάταξης των δήμων, το οποίο ανήγγειλε με συνέντευξη ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Σκουρλέτης. «Το νομοσχέδιο που κατατίθεται τις επόμενες μέρες είναι το πρώτο βήμα μιας μεταρρυθμιστικής περιόδου και με αυτή την έννοια το ονομάσαμε “Κλεισθένης Ι”, έχοντας κατά νου ότι θα ακολουθήσει και ένα δεύτερο νομοσχέδιο αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης και όταν η χώρα θα έχει περισσότερα μέσα για την υλοποίησή της» («Εφημερίδα των Συντακτών» 14.4.2018).

Ωραίο όνομα, αν και «κλεμμένο» από την «Πανελλήνια Ενωση Γενικών Γραμματέων ΟΤΑ», μόνο που έχει ένα πρόβλημα. Δεν αντιστοιχεί σε τίποτε. Εχουμε όνομα αλλά δεν έχουμε το σχέδιο. Υπάρχουν μόνο διαρροές του υπουργείου, οι οποίες μάλιστα αλληλοαναιρούνται. Οπως γράφει δικτυακός τόπος που ασχολείται με τα αυτοδιοικητικά, «καθημερινά διαρρέουν πληροφορίες για μείωση της θητείας αιρετών, η οποία μπορεί και να μη μειωθεί· για μέγιστο αριθμό θητειών, που ίσως και να μην έχουν μέγιστο αριθμό· για νέα κριτήρια κατανομής των ΚΑΠ, που ενδέχεται να είναι μόνο η σύσταση μιας νέας επιτροπής που θα τα μελετήσει στο μέλλον. Η δε απλή αναλογική τον τελευταίο καιρό θυμίζει περισσότερο ποτό σε άγνωστο μαγαζί, παρά εκλογικό σύστημα, καθώς, όπως γράφεται, μπορεί να είναι ανόθευτη, μπορεί και... νοθευμένη, με δικλίδες κυβερνησιμότητας» (airetos.gr 16.4.2018).

Το χειρότερο, όμως, δεν είναι η διά του ονόματος επικοινωνιακή διαχείριση ενός σοβαρού θέματος. Είναι το μόνο που κάνουν με σχετική επιτυχία οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ· απόδειξη η φιέστα που έστησε ο πρωθυπουργός στο Καστελλόριζο για την τάχα μου καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Είναι η στρέβλωση των προτεραιοτήτων.

Ολοι γνωρίζουν ότι ο μεγάλος ασθενής της δημόσιας διοίκησης είναι το κεντρικό κράτος. Οι δήμοι, παρά τα λίγα μέσα και τις αντίξοες συνθήκες, κάτι κάνουν. Κι όμως, η κυβέρνηση αντί να ασχοληθεί με την αυλή της που έχει το τεράστιο πρόβλημα, σκαλίζει εκεί όπου το πρόβλημα είναι μικρότερο. Επειδή οι συνδυασμοί των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα ηττηθούν στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, προτιμά διά της απλής αναλογικής να κάνει τους δήμους ανάπηρους, ώστε οι εκλεκτοί της να έχουν μεγαλύτερο ρόλο.

Η κυβέρνηση, για μία ακόμη φορά, βάζει τις μικροπολιτικές της επιδιώξεις πάνω από το συμφέρον του τόπου. Η ακυβερνησία που προωθεί στους δήμους δεν έχει να κάνει με ιδεοληψίες, σαν εκείνες που μας χαντάκωσαν το 2015. Η ενίσχυση της αυτοδιοίκησης ήταν ιστορικώς προτεραιότητα της Αριστεράς. Τα εκλογικά τερτίπια με την απλή αναλογική σε εθνικό ή αυτοδιοικητικό επίπεδο αφορούν μόνο τη νομή της εξουσίας την επόμενη μέρα της ήττας τους...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 20.4.2018