Οι αγώνες και ο αγώνας

on . Posted in Συνδικαλισμός


Ας ξεκινήσουμε με ένα κουίζ πολλαπλών επιλογών: «Τι κοινό έχει η ΕΡΤ με τον κρατικό προϋπολογισμό; α) καμία β) και τα δύο χρηματοδοτούνται από εμάς τους φορολογούμενους γ) πλήρωνε και μη ερεύνα». Οι φάσες της ΠΟΣΠΕΡΤ που έχουν γεμίσει τις οθόνες των κρατικών καναλιών προσπαθούν να μάς πείσουν για το πρώτο, ώστε να επιτύχουν το τρίτο. Αναφέρουν συγκεκριμένα ότι «η ΕΡΤ δεν είναι ελλειμματική και δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αγωνιζόμαστε και απεργούμε για να υπάρχει σε πείσμα πολλών».

Δεν ξέρουμε πόσοι πολλοί είναι αυτοί που σε πείσμα τους συνεχίζει να υπάρχει η ΕΤ1, αλλά μπορούμε να τους υπολογίσουμε. Περί τα 4,5 εκατομμύρια νοικοκυριά (και μαζί μ’ αυτά αποθήκες και κοινόχρηστοι χώροι) πληρώνουν 4,25 ευρώ ανά μήνα, για να βλέπουν την ΕΤ1 το 2,2% των τηλεθεατών. Συνεπώς, μπορούμε να υπολογίζουμε ότι οι «πολλοί» κατά την ΠΟΣΠΕΡΤ είναι το 97,8% του ελληνικού πληθυσμού που πληρώνουν το τέλος και δεν κάνουν τον κόπο να δουν το κανάλι.

Θα συμφωνήσουμε, βέβαια, ότι τα γράμματα και οι τέχνες που πρέπει να είναι η βασική αποστολή της δημόσιας τηλεόρασης δεν έχουν και πολλούς τηλεθεατές. Αλλά πάλι η ΠΟΣΠΕΡΤ δεν διέκοψε ποτέ απεργία της για να μεταδώσει εκτάκτως κάποιο κονσέρτο ή μια θεατρική παράσταση. Δεν διέκοψε καν για να μεταδοθούν οι ομιλίες του πρωθυπουργού ή δηλώσεις κορυφαίων πολιτικών παραγόντων σε μια εποχή που παίζεται το μέλλον της χώρας. Αντιθέτως, διέκοψε την απεργία για το ποδόσφαιρο. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της: «Η ΠΟΣΠΕΡΤ για λόγους ισότητας και ανταγωνιστικότητας και συναισθανόμενη τη θέληση του Ελληνα πολίτη, που περνάει τις πιο δύσκολες στιγμές των τελευταίων 40 χρόνων... αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίασή της, να δώσει εξαίρεση στο προσωπικό ώστε να καλυφθεί η μετάδοση του αγώνα Ολυμπιακός Πειραιώς - Ντόρτμουντ, καθώς και όλη η υπόλοιπη αθλητική κίνηση μέχρι το τέλος του προγράμματος». Η ανακοίνωση καταλήγει: «Κατά τη διάρκεια του αγώνα θα περνάει κρόουλ με τα αιτήματα των απεργών», κάποιο από τα οποία έγραφε για τη συμβολή της ΕΡΤ στον πολιτισμό.

Παρ’ όλα αυτά, όμως, παρά τις πολιτικές παρεμβάσεις, τη χρόνια κακοδιοίκηση, τις διαρκείς απεργίες που διώχνουν τους τηλεθεατές στα ιδιωτικά κανάλια, η «η ΕΡΤ δεν είναι ελλειμματική». Και πώς να είναι; Μόλις παρουσιαστούν ζημίες, οι Ελληνες καλούνται υποχρεωτικώς να τις αναλάβουν. Απλώς θα αυξήσει το τέλος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 22.10.2011