Κράτος

Ενα κράτος πολυτεχνίτης

on . Posted in Κράτος

Και στις αναγκαίες υποδομές το κεντρικό κράτος είναι ανορθολογικό: αλλού πλεονάζουν και αλλού υπολείπονται.

Η επιστροφή του κράτους;

on . Posted in Κράτος

Ακόμη κι εκείνοι που διατυμπάνιζαν ότι «το κράτος δεν είναι η λύση, το κράτος είναι το πρόβλημα» παρήγαγαν θηριώδη ελλείμματα.

Ιδιοφυείς φόροι υπέρ τρίτων

on . Posted in Κράτος

Ένα αυτόνομο σωματείο εργαζομένων συμφώνησε με μια ένωση ιδιωτών εργοληπτών να πληρώνει το κράτος επιπλέον 2,5‰ σε κάθε έργο!

Μασκοφορεμένος συγκεντρωτισμός

on . Posted in Κράτος

Πρέπει να αναρωτηθούμε τι σόι «επιτελικό κράτος» χτίζει η κυβέρνηση όταν ασχολείται, έστω διά αντιπροσώπου, με την παραγωγή και διανομή 1,5 εκατ. μασκών.

Κεφάλαια ακινησίας

on . Posted in Κράτος

Το έλλειμμα εμπιστοσύνης που μετέτρεψε τα κεφάλαια κίνησης των επιχειρήσεων σε κεφάλαια ακινησίας στις τράπεζες.

Οι σταγόνες της χρεοκοπίας

on . Posted in Κράτος

Τώρα που –νομίζουμε ότι– «η χώρα μας αφυπνίζεται από τη δεκαετή οικονομική κρίση», μικρές ή μεγαλύτερες δυνάμεις, κατεστημένες συνήθειές μας που μάς οδήγησαν στην κρίση, καραδοκούν.

Οι χιλιάδες εντολές του κράτους

on . Posted in Κράτος

Στην Ελλάδα το κράτος είναι Θεός. Πρέπει, όμως, να είναι σαν τον Θεό της Παλαιάς Διαθήκης ο οποίος είχε «μόνο κανόνες και κανένα έλεος»;

Ιδιωτικό και κρατικό μονοπώλιο

on . Posted in Κράτος

Το 2016 τα ετήσια έσοδα του (ιδιωτικού μονοπωλίου) ΟΑΣΘ ήταν 56 εκατ. ευρώ. Το 2018 τα έσοδα (του κρατικού πλέον μονοπωλίου) μειώθηκαν στα 35 εκατομμύρια. 

Προς ένα νέο «ενοικιοστάσιο»;

on . Posted in Κράτος

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων έδωσαν ανάσα ζωής στη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία και κάποιο εισόδημα στους ιδιοκτήτες τους. Ταυτόχρονα, χιλιάδες σπίτια ανακαινίστηκαν, ομορφαίνοντας τα κέντρα των πόλεων. 

Το κράτος ως πολυτεχνίτης

on . Posted in Κράτος

Επειδή δεν αποκρατικοποιήσαμε ότι ανήκει στην αγορά (η παραγωγή σήμερα γίνεται απ’ όλους, ακόμη και με τα φωτοβολταϊκά των σπιτιών μας), είμαστε αναγκασμένοι να ιδιωτικοποιήσουμε αυτό που έπρεπε να ανήκει στο κράτος, το δίκτυο.

ΑΑΔΕ, ΣΔΟΕ, ΑΚΕΕΔ, ΔΕΟΕ κ.λπ.

on . Posted in Κράτος

Η διάρθρωση της ελληνικής γραφειοκρατίας «είναι ένας γρίφος τυλιγμένος σε ένα μυστήριο, μέσα σε ένα αίνιγμα, αλλά πιθανώς υπάρχει ένα κλειδί. Το κλειδί αυτό είναι τα πολιτικά οφέλη».

Η δευτερογενής κρίση στη ΔΕΗ

on . Posted in Κράτος

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να χρεοκοπήσει ένα κράτος κι εμείς γνωρίσαμε μόνο τον ένα, δηλαδή τη διόγκωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Τουρισμός, ευημερία, εδώδιμα και αποικιακά

on . Posted in Κράτος

Μια «πρωτοβουλία της υπουργού Τουρισμού «η οποία ανέλαβε  δράση σε παγκόσμιο επίπεδο ώστε ο οργανισμός  με διεθνή υπόσταση και κύρος να προωθήσει τη συνεργασία  των κρατών και των λαών».

Τo παράλληλο τραπεζικό σύστημα

on . Posted in Κράτος

Σε μια ελεύθερη οικονομία υπάρχουν και παράλληλα, κάθετα και διαγώνια τραπεζικά συστήματα, ιδιωτικές, συνεταιριστικές κ.ά. τράπεζες. Αυτό όμως προϋποθέτει ανεξαρτησία των τραπεζών από την κυβέρνηση.