Δίκην θα λάβεις;

on . Posted in Δικαιοσύνη

Ο κ. Παναγιώτης ∆ηµητράς έγινε ευρύτερα γνωστός τα τελευταία χρόνια επειδή καταθέτει μηνύσεις σε (σχεδόν) κάθε άνθρωπο που γράφει ελληνικά. Μία από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (που έχει; Προεδρεύει; Είναι το μόνο μέλος;) ασχολείται με τον ρατσισμό και είναι επόμενο να βρίσκει παντού ρατσισμό. Στόχος κάποιων από τις 409 μηνυτήριες αναφορές που κατέθεσε την περίοδο 2017-2021 ήταν ο δικός μας Τάκης Θεοδωρόπουλος, η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου κ.ά.

Η αλήθεια είναι πως βρίσκει και κάνει μηνύσεις. Η ελληνική Βουλή ψήφισε έναν αντιρατσιστικό νόμο που ποινικοποιεί την έκφραση, δίχως να λάβει –για ακόμη μία φορά– υπόψη της αυτό που είχε πει ο Λίντον Τζόνσον: «Δεν πρέπει να εξετάζουμε τη νομοθεσία υπό το πρίσμα των καλών που θα επιφέρει αν εφαρμοστεί σωστά, αλλά υπό το πρίσμα των δεινών που θα επιφέρει αν εφαρμοστεί λάθος».

Ενας άλλος νόμος που ψήφισε αψήφιστα η ελληνική Βουλή είναι «περί εγκληματικών οργανώσεων». Να θυμίσουμε ότι πέρασε την εποχή της εξάρθρωσης της «17 Νοέμβρη», μιας οργάνωσης που έκανε πραγματικά εγκλήματα· 27 δολοφονίες έχει στο ενεργητικό της. Ομως πόσο εγκληματικό μπορεί να είναι το γεγονός ότι μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση (σύμφωνα με τη δικογραφία) «παραλαμβάνει στοιχεία πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι επιχειρούσαν παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, προκειμένου να διευκολύνει την παράνομη είσοδο και διαμονή αυτών στην Ελλάδα, αποστέλλοντας στις Αρχές τα πλήρη στοιχεία τους και το ακριβές σημείο εντοπισμού τους στη χώρα, προκειμένου οι τελευταίοι να υπαχθούν στις διαδικασίες ασύλου»; Πού ακριβώς έγκειται η παρανομία; Οτι «παραλαμβάνει στοιχεία πολιτών τρίτων χωρών»; Οτι τα αποστέλλει στις Αρχές; Ή ότι οι προθέσεις είναι να «υπαχθούν κάποιοι στις διαδικασίες ασύλου»;

Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν άλλα στοιχεία που να δικαιολογούν την ποινική μεταχείριση δύο ΜΚΟ σαν να είναι η «Χρυσή Αυγή» ή η «17 Νοέμβρη». Ξέρουμε όμως ότι και μια άλλη ΜΚΟ, που ενόχλησε το ελληνικό κράτος, διαδίδοντας ανοησίες για τη «μικρή Μαρία» στον Εβρο, χαρακτηρίστηκε από τις δικαστικές αρχές «εγκληματική οργάνωση». Σαν πολλές εγκληματικές οργανώσεις δεν μαζεύτηκαν στα σύνορά μας; Ή μήπως και οι δικαστικές αρχές βρίσκουν (νόμο) και κάνουν κατάχρηση;

Κάποιοι αποκρίνονται με χαιρεκακία στη δίωξη του κ. Δημητρά, ο οποίος είναι ένας από τους κατηγορουμένους στην παραπάνω υπόθεση. Επί της ουσίας λένε «δίκην έδωσες, δίκην θα λάβεις». Μόνον που έτσι δεν φτιάχνεται κράτος δικαίου και επιπλέον δεν θα αργήσει η Ε.Ε., που χρηματοδοτεί αυτές τις ΜΚΟ, να αντιληφθεί ότι οι εγκληματικές οργανώσεις δρουν στη Νέα Σμύρνη και όχι στην Κω ή στον Εβρο.