Κερκόπορτες και ... γκαραζόπορτες

on . Posted in Πολιτισμός


Πολλοί είναι εκείνοι που ανησυχούν για τις «κερκόπορτες», που ανοίγουν (όπως ισχυρίζονται) στα τείχη των εθνικών μας θεμάτων. Θωρώντας όμως το μεγάλο ξεχνούν να κοιτάξουν το μικρό, αλλά πολύ αληθινό. Τις ... γκαραζόπορτες που ανοίγουν σε πραγματικά Βυζαντινά τείχη. Δεν είναι αστείο, είναι μοναδική όσο και θλιβερή πρωτοτυπία της χώρας μας, που διαρρηγνύει τα ιμάτιά της για βεβήλωση βυζαντινών μνημείων στην Τουρκία, αλλά γκρεμίζει βυζαντινά τείχη στην Καστοριά για να χτισθεί γκαράζ!

Το ρεπορτάζ από την εξαίρετη εφημερίδα της ακριτικής πόλης «Οδός της Καστοριάς» είναι αποκαλυπτικό: «Στην αρχή της οδού Παπαρέσκα σε επαφή και κατά μήκος με την εξωτερική πλευρά ενός οικοπέδου στο οποίο βρισκόταν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διατηρητέα οικία, σωζόταν σε άριστη κατάσταση τείχη της Καστοριάς. Κάποιοι εξασφάλισαν έγκριση ή άδεια (;) της πολεοδομικής υπηρεσίας του Δήμου για την κατεδάφιση και εν συνεχεία αποκατάσταση των ετοιμόρροπων (και μόνον) τμημάτων της διατηρητέας οικίας. Με το πρόσχημα αυτό, ω του θαύματος, εξασφάλισαν και τη συγκατάθεση των αρμοδίων υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων και της επιτροπής αρχιτεκτονικού ελέγχου ... της Νομαρχίας Καστοριάς (ΕΠΑΕ) για την κατασκευή χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων μέσα (ναι μέσα) στο βυζαντινό τείχος της Καστοριάς!!

Εν τέλει το διατηρητέο αρχοντικό κατεδαφίστηκε ολόκληρο (!!!) ενώ ξεκίνησε και η κατεδάφιση του Βυζαντινού τείχους για να ανοίξει γκαραζόπορτα! Φυσικά προκλήθηκε σάλος και οι εργασίες σταμάτησαν, αλλά η ζημιά ήδη έχει γίνει.

Δεν είναι η πρώτη φορά. Όσοι επισκέπτονται την «βυζαντινή αρχόντισσα», θα διαπιστώσει ότι χρόνο με χρόνο τα στολίδια της πόλης, όμορφα αρχοντικά γίνονται βορά της τοπικής διαπλοκής. Τα περασμένα Χριστούγεννα χάθηκε το πανέμορφο αρχοντικό του Τζιάτα, από περίεργο εμπρησμό «από άγνωστα άτομα» όπως αναφέρει το πόρισμα της «Πυροσβεστικής Υπηρεσίας». Τον περασμένο Αύγουστο κατεδαφίστηκε το διατηρητέο αρχοντικό Μαργαρίτη, ενώ πριν μερικά χρόνια κάηκε επίσης από ... «άγνωστους» το αρχοντικό Παπία.

Aραγε εισαγγελέας υπάρχει στην Καστοριά; Κι αν υπάρχει, τι ακριβώς κάνει;

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 22.11.2002