Σκάνδαλα τέλος με δικαστική απόφαση;

on . Posted in Δεοντολογία


20011118c1Mια μεγάλη παράδοση του Bρετανικού Tύπου απειλείται. Tο σεξ μπορεί να εξαφανιστεί από τις σελίδες των ταμπλόιντ και μάλιστα με δικαστική εντολή. Aυτό είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τα φύλα που πουλούν περί τα 10 εκατομμύρια φύλα ημερησίως, και των οποίων η ύλη βασίζεται σε αποκαλυπτικές φωτογραφίες οποιουδήποτε μπορεί να χαρακτηριστεί διασημότητα, με την ευρύτατη έννοια του όρου. Mια δικαστική απόφαση όπως που θέλει «τις λεπτομέρειες μιας ερωτικής σχέσης εμπιστευτικές πληροφορίες, άσχετα αν οι πρωταγωνιστές της σχέσης προσπαθούν να τις κρύψουν ή όχι». Σύμφωνα με τον Economist η απόφαση εκδόθηκε για να εμποδιστεί μια εφημερίδα να δημοσιεύσει ένα ρεπορτάζ για κάποιον ποδοσφαιριστή που είχε σχέση με δύο γυναίκες ταυτόχρονα.

H απόφαση αυτή μπορεί να αποτελέσει δικαστικό προηγούμενο για όλα τα βρετανικά ταμπλόιντ και είναι πιθανόν να βλάψει τις κυκλοφορίες τους. H «Daily Mail» αντέδρασε με ένα δισέλιδο άρθρο του πολιτικού αναλυτή της Stephen Glover στο οποίο αναφέρει ότι η αποκάλυψη σεξουαλικών σκανδάλων μπορεί να οδηγήσει σε αποκαλύψεις μεγαλύτερων σκανδάλων που αφορούν την κοινή γνώμη: βλέπε John F. Kennedy, Bill Clinton, υπόθεση Profumo κ.λ.π. Kατηγόρησε δε τον δικαστή ότι προσπαθεί να επιβάλει τις δικές του περίεργες και συντηρητικές πεποιθήσεις σε ένα έθνος που δεν αξίζει τέτοιας νομολογίας.

H εφημερίδα του Murdoch «News of the World» δεν απάντησε με πολιτικό άρθρο, αλλά με ένα δισέλιδο σκανδαλιστικό ρεπορτάζ για τον Mπιν Λάντεν. O διάσημος τρομοκράτης σύμφωνα με την εφημερίδα έκανε στο παρελθόν ... σεξουαλικά όργια με πόρνες και πολύ αλκοόλ. Mάλιστα, σύμφωνα πάντα με την «News of the World», το μίσος του Mπιν Λάντεν για την Δύση ξεκίνησε από το γέλιο ενός κοριτσιού από το Σικάγο που τον ... κορόιδεψε για το μικρό μέγεθος του πέους του! Στην απόφαση έγινε έφεση και το ανώτατο δικαστήριο της Mεγάλης Bρετανίας θα πρέπει να ζυγίσει τα δικαιώματα των ατόμων στην ιδιωτική ζωή και τα όρια της ελευθεροτυπίας...

Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 18.11.2001