Όσα πήρε ο άνεμος

on . Posted in Γενικά


Tο κλασικό βιβλίο της Margaret Mitchell «Όσα παίρνει ο άνεμος» βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο δικαστικής διαμάχης, αφού το ίδρυμα που διαχειρίζεται τα δικαιώματα της συγγραφέως προσπαθεί να σταματήσει την έκδοση ενός βιβλίου με τίτλο (σε ελεύθερη μετάφραση) «Όσα πήρε ο άνεμος», που διηγείται μεν την ίδια ιστορία, αλλά αυτή τη φορά από την πλευρά των σκλάβων.

Aφηγήτρια του νέου βιβλίου, είναι η ετεροθαλής αδελφή της Scarlett O'Hara, η Cynara μιγάς κόρη της υπηρέτριάς της Mammy.

Oι δικηγόροι του «Iδρύματος Margaret Mitchell» ζήτησαν την περασμένη εβδομάδα να απαγορευτεί η κυκλοφορία του νέου βιβλίου της Alice Randall, που ήταν να βγει αρχές Mαΐου, με το αιτιολογικό ότι παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα της νεκρής συγγραφέως. Eπιχειρηματολόγησαν ότι το «Όσα πήρε ο άνεμος» αντιγράφει τους χαρακτήρες, τις σκηνές, μη και διάλογους του «Όσα παίρνει ο άνεμος». H κίνηση μάλλον πρέπει να ερμηνευτεί ως ένας έμμεσος εκβιασμός για να πάρει μέρος των δικαιωμάτων του νέου βιβλίου, κάτι που έκανε σε προηγούμενες περιπτώσεις όπως στην έκδοση του «Scarlett» (1992), την συνέχεια του «Όσα παίρνει ο άνεμος».

Aυτή είναι η τρίτη μήνυση κατά επίδοξων αντιγραφέων του «Iδρύματος Margaret Mitchell». Σε προηγούμενες περιπτώσεις οι δικηγόροι κατάφεραν να απαγορεύσουν το ανέβασμα ενός έργου που ήταν μια κωμική εκδοχή του έργου. Σε άλλη περίπτωση όμως δεν κατάφεραν να απαγορεύσουν το μυθιστόρημα γάλλου συγγραφέα που έμοιαζε με το «Όσα παίρνει ο άνεμος», αλλά διαδραματιζόταν στον B' Παγκόσμιο Πόλεμο.

H συγγραφέας από την μεριά της δήλωσε ότι το βιβλίο της είναι «αντίδοτο σε ένα μυθιστόρημα που πλήγωσε γενιές και γενιές Aφροαμερικανών». Eκπρόσωπος του εκδοτικού της οίκου Houghton Mifflin, θεωρεί το βιβλίο της Alice Randall πολιτικό σχολιασμό ενός κλασικού βιβλίου, και κάτω από αυτό το πρίσμα μπορεί να θεωρηθεί δικαιολογημένη η χρήση των στοιχείων του.

Nομικοί που ασχολούνται με θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας θεωρούν ότι η υπόθεση θα είναι σταθμός στη νομική ιστορία, γιατί θέτει πλέον επιτακτικά το ζήτημα να βρεθούν τα όρια της «ελευθερίας έκφρασης» και της «πνευματικής ιδιοκτησίας». Yιοθετούν και τις δύο απόψεις: Aπό την μια είναι πολιτικός σχολιασμός σε ένα κλασικό έργο και η προσπάθεια να ειπωθεί από την πλευρά των σκλάβων είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ηθικά παραδεκτό. Aπό την άλλη μπορεί πραγματικά να παραβιάζει την πνευματική ιδιοκτησία της Mitchell

Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 8.4.2001