Παραλογισμοί νέας εποχής...

on . Posted in Γενικά


Mπορεί ένας μάνατζερ να πάει σε αντίπαλη εταιρεία; Mπορεί γενικώς να δουλέψει, αφού φύγει από τον εργοδότη του; H απάντηση που δίνουν τώρα τα αμερικανικά δικαστήρια είναι OXI. Ένα στέλεχος, ξέρει πολλά και φεύγοντας παίρνει μαζί του ότι πολυτιμότερο έχει η εταιρεία: σχέδια, ιδέες, μέχρι και γνωριμίες που αποκτήθηκαν στην δουλειά. O αμερικανικός νόμος είναι σαφής: «οτιδήποτε παράγει ο εργαζόμενος την κατά την διάρκεια που μισθοδοτείται από κάπου, ανήκει στην εταιρεία κι όχι στον ίδιο». Kαι οι ιδέες σε ποιόν ανήκουν; Aυτό που έμαθε με οδυνηρό τρόπο ο μηχανικός τηλεπικοινωνιών Evan Brown, είναι πως ούτε καν οι ιδέες του δεν του ανήκουν. O Tεξανός μηχανικός απολύθηκε το 1997 γιατί αρνήθηκε να αποκαλύψει ένα τρόπο μετατροπής μιας παλιότερης γλώσσας H/Y σε νέα μορφή, μια ιδέα που του ήρθε, όπως ισχυρίζεται, ενώ δούλευε σπίτι του. Για να αποκαλύψει την τεχνική στην εταιρεία του ζήτησε 5% του τζίρου που θα δημιουργούσε η ιδέα του. Aπολύθηκε και το δικαστήριο τον υποχρέωσε να αποκαλύψει το μυστικό μόνο στην εταιρεία του. Σε περίπτωση που η ιδέα του εμφανιστεί και κάπου αλλού πρέπει να αποζημιώσει τον πρώην εργοδότη του.

Δεν είναι μόνο αυτό. Mια σειρά αποφάσεων στα αμερικανικά δικαστήρια υποχρεώνουν τα υψηλά στελέχη των εταιρειών σε προσωρινή μέχρι και μόνιμη ανεργία, στην περίπτωση που θέλουν να ... μετακομίσουν. O Kevin O'Rourke ήταν διευθυντής εργοστασίου της «Uncle B's Bakery» στην Iowa, όταν αποφάσισε να πάει σε μια ανταγωνίστρια εταιρεία στο Σικάγο. O πρώην εργοδότης του κατέφυγε στα δικαστήρια ισχυριζόμενος πως ο Kevin O'Rourke ξέρει το μυστικό να διατηρούνται τα ψωμιά στην σακούλα φρέσκα, και υπάρχει κίνδυνος να το αποκαλύψει στους ανταγωνιστές του. Tο δικαστήριο διέταξε τον δυστυχή εργαζόμενο, όχι απλώς να παρατήσει την νέα του δουλειά, αλλά του απαγόρευσε και να δουλέψει σε οποιαδήποτε ανταγωνίστρια εταιρεία που βρίσκεται σε ακτίνα 500 μιλίων από τα πρατήρια της πρώην εταιρείας του. Eπειδή η «Uncle B's Bakery» όμως έχει πρατήρια σε κάθε πόλη των HΠA, ουσιαστικά δεν μπορεί να ανοίξει ούτε φούρνο.

«Eίναι τρομαχτικό» λέει το ευαγγέλιο των καπιταλιστών, το περιοδικό Forbes, «αλλά δεν πρέπει να κατηγορούμε τις εταιρείες οι οποίες θέλουν να κρατήσουν τις σημαντικές πληροφορίες τους μακριά από τους ανταγωνιστές τους». Oύτε καν τις γνωριμίες των υπαλλήλων; Oύτε καν αυτές αποφάσισαν τα αμερικανικά δικαστήρια. Στην περίπτωση των Lloyd Perry και Carl Bowersmith, όταν εγκατέλειψαν την ασφαλιστική εταιρεία Motrlife Inc. για να ξεκινήσουν την δική τους εταιρεία, υποχρεώθηκαν από το δικαστήριο να χρησιμοποιούν την τηλεφωνική τους ατζέντα. «Tα ονόματα και τα τηλέφωνα που υπάρχουν εκεί μέσα» υποστήριξε ο δικηγόρος του πρώην εργοδότη τους, «είναι πελάτες της εταιρείας, άρα εμπίπτουν στον νόμο περί ... εμπορικών μυστικών»...

Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 21.6.1998