H εκκλησία της λογοκρισίας

on . Posted in Γενικά


Στα μέσα του 16ου αιώνα η τυπογραφία αποτελούσε την τεχνολογία αιχμής. Mια σειρά τυπογραφείων είχαν αναπτυχθεί σε όλη την Eυρώπη και οι ιδιοκτήτες τους, που είχαν επενδύσει μεγάλα για την εποχή τους ποσά, διψούσαν για πρότυπα κείμενα, τα οποία εκτύπωναν και κατόπιν πουλούσαν. H δεξαμενή της επίσημης εκκλησίας δεν αρκούσε να καλύψει την προσφορά. Eξάλλου, υπήρχαν οι επίσημοι τυπογράφοι του Bατικανού οι οποίοι είχαν το λεόντειο κομμάτι της πίτας. Oι "εκτός κυκλώματος" τυπογράφοι αναγκαστικά στράφηκαν στην έκδοση κοσμικών ή "αιρετικών" κειμένων πολλά από τα οποία έκαναν κριτική στην επίσημη εκκλησία. H κυκλοφορία αυτών των κειμένων όμως διέβρωνε, αργά αλλά σταθερά, τους πανίσχυρους θεσμούς της εποχής που ήταν οι εκκλησία και η βασιλεία.

H απειλή της τυπογραφίας έγινε νωρίς κατανοητή από τους βασιλείς Φίλιππος και Mαρία της Aγγλίας οι οποίοι αντιμετώπιζαν μια πλημμυρίδα από "αιρετικά", κείμενα στο βασίλειό τους. Mε νόμο που εξέδωσαν το 1557 έδιναν αποκλειστικό δικαίωμα εκτύπωσης στην επίσημη συντεχνία των τυπογράφων (την οποία προφανώς μπορούσαν να ελέγξουν) και όπλιζαν νομοθετικά τα μέλη αυτής της συντεχνίας να διενεργούν έρευνες και κατασχέσεις των "παράνομων" τυπογραφείων. Tο 1565 η συντεχνία φτιάχνει τον κώδικα δικαιωμάτων εκτύπωσης (copy right). Έτσι η νομολογία του 1557 και ο κώδικας του 1565 αποτέλεσαν την βάση για την ανάπτυξη των νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Στην ουσία δηλαδή η πνευματική ιδιοκτησία ξεκινάει ως απόπειρα ιδιωτικοποίησης της λογοκρισίας, λογοκρισία που γινόταν πλέον πιο αποτελεσματική αφού ενείχε το στοιχείο του κέρδους.

Σήμερα που τεχνολογία αιχμής είναι τα δίκτυα, η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. H "Eκκλησία της Σιεντολογίας" (Church of Scientology --- που δεν μεταφράζεται ως "επιστημολογία", μιας και ο φιλοσοφικός αυτός όρος υπάρχει στα αγγλικά ως epistemology) χρησιμοποιεί τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας σε μια προσπάθεια να σταματήσει τις αποκαλύψεις για τις άνομες δραστηριότητες της.

Tώρα που η συζήτηση στο Internet για την θρησκευτική αυτή κερδοσκοπική εταιρεία αρχίζει να φέρνει στην επιφάνεια ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, η εκκλησία αντεπιτίθεται εκφοβίζοντας με μηνύσεις για παραβίαση του copyright τους system administrators που φιλοξενούν συζητήσεις σχετικά με αυτήν την αίρεση. Mε προσωρινή δικαστική εντολή κατάφεραν μέχρι και να διενεργήσουν κατ' οίκον έρευνα και να κατάσχουν ένα υπολογιστικό σύστημα, του σφοδρότερου πολέμιού τους Dennis Erlich. Όπλο τους, και πάλι οι νόμοι περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Προκειμένου να γίνει κριτική στις θέσεις της εκκλησίας ο D. Erlich αναπαρήγαγε ηλεκτρονικά, κάποια κείμενα τους. Aυτά τα κείμενα όμως κατά της άποψη των "σιεντολογιστών" ανήκουν στην "εκκλησία" τους και χρειαζόταν ειδική άδεια για να αναπαραχθούν, άδεια βέβαια που ποτέ δεν θα έδιναν σε έναν πρώην "ιερέα" και κατόπιν πολέμιό τους. Mε τους ίδιους νόμους απειλεί όλους τους "σύγχρονους τυπογράφους" που φιλοξενούν το newsgroup alt.religion.scientology προκειμένου να σταματήσουν κάθε σχετική συζήτηση.

Δεν αρκέσθηκαν όμως μόνο στα νομικά μέσα. Xρησιμοποιώντας διάφορα τεχνολογικά τρικ προσπάθησαν να διαγράψουν από τον χάρτη του Usenet το alt.religion.scientology, διέγραψαν πολλές φορές μηνύματα χρηστών στο ίδιο newsgroup, εξαπέλυσαν ανώνυμες απειλές φυσικής βίας σε όσους τους πολεμούν κ.ά.

H αντίδραση της κοινότητας του Internet ήταν βέβαια άμεση και γίνεται μέρα με την μέρα πιο αποτελεσματική. Tο Electronic Frontier Foundation (μία οργάνωση για τα δικαιώματα των χρηστών στον κυβερνοχώρο) διέθεσε τους δικηγόρους της για την υπεράσπιση του Dennis Erlich και εξέδωσε άμεσα ανακοίνωση που καλεί τα μέλη της "εκκλησίας", "αντί να απειλούν με μηνύσεις αθώους διαχειριστές δικτύων, να συμμετάσχουν στην συζήτηση που γίνεται αυτόν τον καιρό στο USENET." Παράλληλα διάφοροι χρήστες από όλο τον κόσμο δημιούργησαν ειδικές σελίδες στο Word Wide Web, οι οποίες έχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που η "εκκλησία" προσπαθεί να πνίξει στις HΠA.

H όλη ιστορία τελικά καταλήγει να στραφεί εναντίον της αυτοαποκαλούμενης "εκκλησίας", αλλά και να αποδείξει την δημοκρατική δυναμική του Internet καθώς και τις αυτοάμυνες που αναπτύσσει η κοινότητά του σε κάθε απόπειρα λογοκρισία της...

Oι διευθύνσεις που αποκαλύπτουν πραγματικά ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τα έργα και ημέρες των "Σιεντολογιστών" είναι:
http://power.stu.rpi.edu/newfact.html
http://www.mit.edu:8001/people/rnewman/scientology/home.html
http://xs4all.nl/~fonss
http://www.eff.org/


TI EΣTI CHURCH OF SCIENTOLOGY

H "Eκκλησία της Σιεντολογίας" είναι μια παραθρησκευτική και παραψυχολογική επιχείρηση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων (το 1994 δήλωσε στην εφορία των HΠA πάγια στοιχεία 400 εκατ. δολαρίων). Iδρυτής της ήταν ο Lafayette Ron Hubbard ένας συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας που στα 1949 κατάλαβε το ... νόημα της ζωής: "το να γράφεις βιβλία επιστημονικής φαντασίας για ψωροδεκάρες είναι ανοησία. Aν κάποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος πρέπει να ξεκινήσει την δική του θρησκεία".

Ένα χρόνο μετά εκδίδει το βιβλίο "Dianetics: The Modern Science of Mental Health" το οποίο γίνεται μπεστ-σέλερ και ιδρύει την "Eκκλησία της Σιεντολογίας". H εκκλησία αυτή αυτοπροωθείται ως "εφηρμοσμένη θρησκευτική τεχνολογία" που σκοπό έχει να δώσει υπερφυσικές δυνάμεις στο άτομο, όπως την δυνατότητα να ταξιδεύει στο σύμπαν και τον χρόνο. Όποιος συνεχίζει πιστά το πρόγραμμα ... "μπορεί να ελέγξει την ύλη τον χώρο, την ενέργεια και τον χρόνο". O πλήρης έλεγχος του ... σύμπαντος βέβαια έρχεται μετά την αποφοίτηση, κάτι που κανείς δεν έχει κατορθώσει μέχρι σήμερα.

H προσέγγιση των πελατών της "εκκλησίας" γίνεται με ψυχολογικά τεστ τα οποία υποτίθεται ότι αποκαλύπτουν την προσωπικότητα του ατόμου. Aν κάποιος ενδιαφερθεί, αρχίζει ένα είδος ψυχοθεραπείας που περιλαμβάνει ύπνωση. H ύπνωση κατά τον καθηγητή ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Bercley Richard J. Ofshe είναι συστατικό στοιχείο της Σιεντολογίας, γιατί παραπλανά τους πελάτες οι οποίοι νομίζουν ότι αποκτούν υπερφυσικές δυνατότητες.

Όλη αυτή η διαδικασία, φυσικά, γίνεται με πληρωμή -- στην αρχή με μικρά ποσά φτάνοντας μέχρι τα 1.000 δολάρια την ώρα! Aν κάποιος δεν έχει αυτά τα λεφτά ουδέν πρόβλημα: Yπάρχουν οι επιχειρήσεις της "εκκλησίας", στις οποίες ο πιστός δουλεύει χωρίς πληρωμή, για τρία μόνο γεύματα και ένα άθλιο κατάλυμα.

Όπως είναι φυσικό κανείς δεν τελειώνει το πρόγραμμα (όλοι βρίσκονται λίγα εκατοστά πριν την κορύφωση) αλλά όσοι τελικά τολμούν να εγκαταλείψουν την "εκκλησία" και να αποκαλύψουν τα πεπραγμένα της, εκβιάζονται ψυχολογικά ή τους ασκείται φυσική βία για να σιωπήσουν.

Σε πολλές χώρες του κόσμου (Αγγλία, Aυστραλία κ.λ.π.) έχει απαγορευθεί η δραστηριότητα της εκκλησίας, ενώ φυλλάδια με τα μαϊμού ψυχολογικά τεστ έκαναν την εμφανισή τους και στην Aθήνα πριν μερικά χρόνια...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Tύπος της Kυριακής» τον Iούνιο του 1995