Σε ποιόν πρέπει να ανήκουν τα αντιγριππικά εμβόλια, ειδικά σε περιόδους κρίσης;
Κάτι πάει πολύ στραβά με το σύστημα πνευματικής ιδιοκτησίας που έχουμε αναπτύξει. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα σε περιόδους κρίσεων και ειδικά τώρα που απειλείται πανδημία εξαιτίας της γρίπης των πτηνών. Η απάντηση σ’ αυτή την παγκόσμια απειλή είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό και η ζωή ή ο θάνατος εκατομμυρίων ανθρώπων μονοπώλιο μιας ιδιωτικής εταιρείας, η οποία, μάλιστα, ισχυρίζεται ότι μπορεί να μας κάνει τη… χάρη να επιτρέψει την παραγωγή εμβολίου σε άλλες εταιρίες. «Μπορεί», ανακοίνωσε η εταιρεία…
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche δήλωσε, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης με τη γρίπη των πτηνών, ότι είναι έτοιμη να περιορίσει το μονοπώλιό της στην παρασκευή του αντιγριπικού φαρμάκου Ταμιφλού.
Σε ανακοίνωσή της, που εκδόθηκε στην έδρα της, στη Βασιλεία, η ελβετική φαρμακοβιομηχανία αναφέρεται στο ενδεχόμενο να παραχωρήσει και σε άλλες εταιρείες την άδεια παρασκευής του Ταμιφλού, που θεωρείται ως το πιο αποτελεσματικό σκεύασμα κατά της νόσου των πτηνών.
«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλες τις αξιόπιστες επιλογές, περιλαμβανομένης και της παραχώρησης δευτερεύουσας αδείας παρασκευής του φαρμάκου, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή του Ταμιφλού», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Roche, Ουίλιαμ Μπερνς.
Η εταιρεία επανέλαβε ότι προτίθεται να συζητήσει όλες τις πιθανότητες αύξησης της παραγωγής της, στις οποίες περιλαμβάνεται και η χορήγηση ειδικής άδειας σε κυβερνήσεις και εταιρείες για την παρασκευή του φαρμάκου σε περίπτωση πανδημίας.
Σε πρώτη φάση, η Roche θα χρησιμοποιήσει ένα νέο εργοστάσιο παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες σε λίγες εβδομάδες, αφού πήρε το πράσινο φως από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Το νέο αυτό εργοστάσιο θα προστεθεί στα ήδη δώδεκα που λειτουργούν και παρασκευάζουν το Ταμιφλού, τόνισε ο εκπρόσωπος της Roche.
Η ινδική φαρμακευτική εταιρεία Cipla έχει ανακοινώσει, πάντως, από την πλευρά της, ότι είναι σε θέση να παρασκευάσει εντός τριών μηνών μια παραλλαγή του Ταμιφλού.
Το Ταμιφλού ανακαλύφτηκε στο εργαστήριο Gilead, στην Καλιφόρνια, που παραχώρησε την αποκλειστική άδεια παρασκευής και εμπορίας του στη Roche το 1999.
Σκεφθείτε να έκανε το ίδιο ο Σερ Αλεξάντερ Φλέμινγκ που εφηύρε την πενικιλίνη ή ο καθηγητής Τζόνας Έντουαρντ Σακ που βρήκε το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδος. Ο τελευταίος, μάλιστα, όταν ρωτήθηκε μετά την ανακάλυψη, ποιος στην πραγματικότητα θα έχει στην ιδιοκτησία του το νέο φάρμακο, απάντησε χαρακτηριστικά: «Θα έλεγα ο κόσμος. Δεν υπάρχει πατέντα. Μπορείς να πατεντάρεις τον ήλιο;»…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 19.10.2005