Η εθνική στρατηγική μας στα Βαλκάνια υπονομεύεται από ένα link, το οποίο οδηγούσε σε ένα άλλο link και το οποίο με τη σειρά του οδηγούσε σε ένα άλλο link κ.ο.κ. Άτιμο Internet!
Το ξέρατε ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προωθεί τους «Duran-Duran», ένα ποπ συγκρότημα της δεκαετίας του 1980, το οποίο μάλιστα δεν είναι και από τα καλύτερα; Αν ψάξει κάποιος (πάρα πολύ) στο δικτυακό τόπο του υπουργείου (http://www.mfa.gr) θα βρει ένα σύνδεσμο για τον απόδημο ελληνισμό. Ακολουθώντας αυτόν το σύνδεσμο, θα βρει «σχετικούς δικτυακούς τόπους», μεταξύ των οποίων είναι και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (http://www.sae.gr). Κάνοντας κλικ εκεί, θα βρει μία είδηση περί της άφιξης του σαχλοσυγκροτήματος στην Αθήνα. Ακολουθώντας την είδηση, έκπληκτος ο επισκέπτης (αρχικώς) του υπουργείου Εξωτερικών θα διαβάσει: «Για όλα τα κοριτσάκια σαν και εμάς που στα μαθητικά μας χρόνια κρύβαμε τις φωτογραφίες του Simon Le Bon μέσα στα βιβλία της άλγεβρας αλλά και όλους τους υπόλοιπους που απλά θέλουν να ξαναζήσουν την ατμόσφαιρα του ’80 το 2005, είναι η ιδανική συναυλία!».
Συνεπώς, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τον κ. Πέτρο Μολυβιάτη, ντυμένο στα φούξια, να ουρλιάζει στις συναυλίες των «Duran-Duran».
Δεν αστειευόμαστε. Κάπως έτσι -με λογική ακολουθία τύπου «ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει»- βασίστηκε και η σκληρή απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών κατά της γειτονικής χώρας. Από κάποιο σύνδεσμο του πΓΔΜιανού υπουργείου Εξωτερικών, που οδηγούσε σε έναν άλλο σύνδεσμο, ο οποίος με τη σειρά του οδηγούσε σε άλλον δικτυακό τόπο, κι αυτός σε έναν άλλο κόμβο ευρέθη η φοβερή απόδειξη του αλυτρωτισμού των Φυρομιανών.
Τι είχε συμβεί; Χθες, η εφημερίδα «Καθημερινή» είχε ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ. Υπό τον τίτλο «Προκλητικές θέσεις από τα Σκόπια» αναγράφονται τα εξής: «Μείζον θέμα εγείρεται για την κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, καθώς σε ιστοσελίδα του Διαδικτύου, στην οποία παραπέμπει επισήμως το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, εκτός όλων των άλλων προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι τμήμα της Μακεδονίας είναι υπό ελληνική κατοχή. Παράλληλα, δημοσιεύεται και χάρτης “ολόκληρης της περιοχής της Μακεδονίας”, μέχρι και το Αιγαίο, με ονόματα πόλεων που δεν είναι στην ελληνική γλώσσα». (Καθημερινή 29.6.2005)
Ψάξαμε να βρούμε αυτόν τον αισχρό χάρτη με τη «Μακεδονία του Αιγαίου» και χαρήκαμε τη μακρά πλοήγηση στα μονοπάτια του Διαδικτύου. Σημειωτέον ότι το Internet είναι δαιδαλώδες και διασυνδέεται χαοτικά. Μπορεί, δηλαδή, να ξεκινήσει κάποιος να βρει συνταγές μαγειρικής και ακολουθώντας τις συνδέσεις να καταλήξει να διαβάζει Πυρηνική Φυσική!
Μπαίνοντας, λοιπόν, στο δικτυακό τόπο του Φυρομιανού ΥΠ.ΕΞ. (http://www.mfa.gov.mk), επιλέξαμε τα αγγλικά. Βρήκαμε τη σελίδα: http://www.mfa.gov.mk/default_en. Εκεί αριστερά υπήρχε μια σύνδεση υπό τον τίτλο «Macedonia Web Directory» (http://www.macedonia.eu.org). Αυτό παραπέμπει σε μια σελίδα γραμμένη στη σλαβομακεδονική, που είναι η πρώτη σελίδα ενός δικτυακού τόπου που έχει τις διευθύνσεις άλλων δικτυακών τόπων. Είναι, δηλαδή, κάτι αντίστοιχο με δικό μας το in.gr. Ένας απλός κατάλογος δικτυακών τόπων που υπάρχουν στη γείτονα χώρα.
Οι δικτυακοί τόποι χωρίζονται σε κατηγορίες. Ψάχνοντας πολύ (επειδή η σελίδα είναι στην άγνωστη σ’ εμάς σλαβομακεδονική γλώσσα), βρήκαμε μια κατηγορία (http://www.macedonia.eu.org/dir/dir.aspx?cat=mp) που έχει από ξενοδοχεία μέχρι γεωγραφικές πληροφορίες. Εκεί μέσα υπάρχει ένας άλλος σύνδεσμος που οδηγεί σε έναν περιθωριακό εθνικιστικό δικτυακό τόπο (http://makedonija.cjb.net. Σ.Σ.: ούτε καν δικό τους domain name δεν έχουν), όπου υπάρχει ένας άλλος σύνδεσμος που οδηγεί στον επαίσχυντο χάρτη.
Με βάση όλη αυτή τη δαιδαλώδη διαδρομή, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται: «Προκαλεί τουλάχιστον κατάπληξη το γεγονός ότι διά της επίσημης ιστοσελίδας του υπουργείου Εξωτερικών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας διακινούνται τέτοιες θέσεις και απόψεις που είναι εξαιρετικά προκλητικές έναντι δύο γειτονικών των Σκοπίων χωρών. Έναντι της Ελλάδος και έναντι της Βουλγαρίας. Δύο χώρες εκ των οποίων η μία είναι ήδη παλιό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η άλλη πρόκειται σύντομα να γίνει. Η έκπληξη είναι ακόμη μεγαλύτερη, γιατί αυτό συμβαίνει σε μία περίοδο που, όπως ξέρετε, στην Ευρώπη υπάρχει έντονος προβληματισμός για το μέλλον των διευρύνσεων».
Με άλλα λόγια, η εθνική στρατηγική μας στα Βαλκάνια, που θέλει την ένταξη αυτών των χωρών στην Ε.Ε., εξαρτάται από ένα link, το οποίο οδηγούσε σε ένα άλλο link και το οποίο με τη σειρά του οδηγούσε σε ένα άλλο link κ.ο.κ. Άτιμο Internet! Αλλά τι μπορεί να περιμένει κανείς; Κατασκεύασμα των φονιάδων των λαών δεν είναι;
ΥΓ.1: Μετά προφανώς τη φασαρία που προκλήθηκε στην Ελλάδα, ο πρώτος σύνδεσμος που οδηγούσε στο φυρομιανό αντίστοιχο του δικού μας «in.gr» καταργήθηκε.
ΥΓ.2: Πρέπει να προσέχει το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. Μέχρι και στους «Vaya Con Dios» φτάνουν οι διασυνδέσεις του. Με τους «Black Sabbath» μπορεί να κάνει κάτι;
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 30.6.2005