Γλαφυρά περιστατικά από τις πολιτικές αναμνήσεις του Ιω. Βαρβιτσιώτη.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ Οπως τα έζησα. 1961–1981 εκδ. Λιβάνης
Το βασικότερο πρόβλημα των πολιτικών σήμερα είναι ότι δεν διαβάζουν. Ούτε καν τα νομοσχέδια που ψηφίζουν, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία. Οσοι έχουν συναντήσει νεότερους πολιτικούς θα διαπιστώσουν τα τεράστια ελλείμματα γνώσης που έχουν· δεν ξέρουν καν αν ο Πολ Κρούγκμαν είναι άνδρας ή γυναίκα.
Χωρίς καμιά διάθεση νοσταλγίας για το παρελθόν, πρέπει να διαπιστώσουμε ότι το επίπεδο των παλαιότερων πολιτικών ήταν πολύ υψηλότερο, από πολλούς αγράμματους που κατακλύζουν τα έδρανα του Κοινοβουλίου σήμερα. Φαίνεται από τη βιβλιοπαραγωγή των παλαιότερων πολιτικών, αλλά και από το γεγονός ότι τουλάχιστον διάβαζαν εφημερίδες. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, για παράδειγμα, που υπήρξε ο πρακτικότερος όλων των πολιτικών ηγετών (δεν είχε π.χ. τον χρόνο να μεταφράσει Θουκυδίδη, όπως έκανε ο Ελευθέριος Βενιζέλος) ξεκοκάλιζε καθημερινά τις εφημερίδες του καιρού του. Αυτό είναι εμφανές από τα περιστατικά που περιγράφει με γλαφυρότητα στον πρώτο τόμο των πολιτικών του αναμνήσεων ο κ. Ιωάννης Βαρβιτσιώτης· επίσης πολυγραφότατος πολιτικός και πέραν των κλασικών πολιτικών θεμάτων.
«Ηταν Κυριακή. Καταχείμωνο», διηγείται ο κ. Βαρβιτσιώτης. «Δεν είχε καλά ξημερώσει, όταν γύρω στις επτά το πρωί χτυπά το τηλέφωνο στο σπίτι μου… Ηταν ο πρωθυπουργός!
“Γιάννη, τι διαβάζω σήμερα στην Καθημερινή;”
“Τι, κύριε πρόεδρε;” απαντώ αιφνιδιασμένος.
“Τα ραδίκια, Γιάννη, πουλιούνται δεκαεπτά δραχμές το κιλό; Γιατί;” (…)
Ντύνομαι όσο πιο γρήγορα μπορώ και με το αυτοκίνητό μου αρχίζω να ψάχνω να βρω ανοιχτό περίπτερο για ν’ αγοράσω εφημερίδα… Γυρίζω σπίτι και προσπαθώ να διαβάσω την είδηση. Μετά από ψάξιμο ενός τετάρτου ανακαλύπτω σε ένα ανούσιο ρεπορτάζ να είναι “θαμμένη” με ψιλά γράμματα η αναφορά στα ραδίκια των δεκαεπτά δραχμών – χωρίς καμιά μνεία ότι η τιμή τους έχει εκτιναχθεί στα ύψη».
Αφού ο πρώην υπουργός αναζήτησε τους αρμόδιους αγορανομικούς παράγοντες, ξύπνησε ένα φίλο του μανάβη για να διαπιστώσει ότι η τιμή των ραδικιών ήταν 7 δρχ. αντί για 17 που ήθελε ο δαίμων του τυπογραφείου. Τηλεφωνεί στον Καραμανλή: “Κύριε πρόεδρε, πρόκειται για τυπογραφικό λάθος. Το επτά έγινε δεκαεπτά”. Και ο Καραμανλής: “Είπα κι εγώ!”»
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επιτιμούσε τους υπουργούς του που δεν ενημερώνονταν από τον Τύπο. Στην πρώτη πρωθυπουργική του θητεία, διηγείται ο κ. Βαρβιτσιώτης, ο Κ. Καραμανλής τηλεφωνεί στον τότε υπουργό Εμπορίου Παναγιώτη Πιπινέλη για κάποιο θέμα αρμοδιότητάς του.
«Ο Πιπινέλης εκπλήσσεται για το πρωθυπουργικό ενδιαφέρον και ρωτά:
“Γιατί, κ. πρόεδρε, ασχολείστε με αυτήν τη δευτερεύουσα υπόθεση;”
“Μα το γράφουν οι εφημερίδες μ’ επικριτική διάθεση. Δεν διαβάζετε, κ. υπουργέ, εφημερίδες;” παρατηρεί επιτιμητικά ο πρωθυπουργός.
“Βεβαίως και διαβάζω εφημερίδες, αλλά δεν αντελήφθην κάτι σχετικώς”.
Ο Καραμανλής επιμένει: “Μα ποιες εφημερίδες διαβάζετε;”.
Και η υπουργική απάντηση: “Τους Times του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης, αλλά και τη Monde των Παρισίων…”».
Οι 450 σελίδες του βιβλίου «Οπως τα έζησα. 1961–1981» (εκδ. Α.Α. Λιβάνη) είναι γεμάτη γλαφυρά πολιτικά συμβάντα, άγνωστα στο ευρύ κοινό. Αν και η αφήγηση ξεκινά από τον πόλεμο και την Κατοχή, καλύπτει κυρίως την πρώτη περίοδο της μακράς πολιτικής σταδιοδρομίας που έκανε από πολλές θέσεις ο κ. Βαρβιτσιώτης. Είναι η μεταπολεμική ιστορία διανθισμένη με πολλά ενδιαφέροντα περιστατικά, που φωτίζουν την ταραγμένη εκείνη περίοδο. Ο συγγραφέας υπόσχεται ότι σύντομα θα διαβάσουμε και τον δεύτερο τόμο της περιόδου 1981–2009.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 12.8.2012