Οι συνεταιριστικές τράπεζες μπορούν να γίνουν φύτρα ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες.
Υπάρχουν και καλά μέσα στην καταχνιά της κρίσης. Καινούργιες και παλαιότερες επιχειρήσεις που ενάντια στις βουλές του κράτους παλεύουν και ανοίγουν τα πανιά τους στον κόσμο, εξάγοντας καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα. Υπάρχουν νέα παιδιά που, αντί να είναι μίζερα και να διαμαρτύρονται επί παντός, σχεδιάζουν πρωτοποριακές εφαρμογές πληροφορικής, ιατρικών υπηρεσιών ακόμη και διαχείρισης απορριμμάτων· κάποιες από αυτές τις ιδέες παρουσιάστηκαν προχθές (15.4.2013) στο Ιδρυμα Μπενάκη, στο πλαίσιο του Tedx Academy. Υπάρχουν και οι συνεταιριστικές τράπεζες.
Η αλήθεια είναι ότι η πλειονότητα των συνεταιρισμών, τα τελευταία τριάντα χρόνια, συκοφάντησε τη συνεταιριστική ιδέα. Οι περισσότεροι συνεταιρισμοί αγροτών ήταν εστίες διαφθοράς και σπατάλης δημοσίου χρήματος, όπως έγινε με οτιδήποτε είχε αφειδώς κρατικές επιδοτήσεις. Υπάρχουν φυσικά κάποιοι συνεταιρισμοί (όπως των μηλοπαραγωγών στη Ζαγορά Πηλίου, των ροδακινοπαραγωγών στο Βελβεντό Κοζάνης κ.ά.) που επένδυσαν στο μέλλον και πάνε καλά, αλλά όπως θα έλεγε και ο Χένρι Κίσινγκερ, «το 90% των παλιών συνεταιρισμών έβγαλε το κακό όνομα στο καλό 10%».
Τα οικονομικά στοιχεία, όμως, δείχνουν ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες πάνε κατά κανόνα καλά. Eχουν υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (κάτι που δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι δεν επένδυσαν σε ομόλογα), τρέχουν ευρωπαϊκά προγράμματα και, το κυριότερο, δεν είναι μεγάλοι απρόσωποι γραφειοκρατικοί μηχανισμοί· είναι πιο κοντά στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μην παρεξηγηθούμε: δεν είναι παντού και πάντα όλα καλά κι άγια· οι συνεταιριστικές τράπεζες όμως μπορούν να γίνουν φύτρα ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες. «Είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμα και την περίοδο της κρίσης, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις περισσότερες συνεταιριστικές τράπεζες και μάλιστα με αύξηση των πιστώσεων ήταν αδιάλειπτη και συνεχής», διαπίστωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης.
Η σημαντικότερη, όμως, εξέλιξη των τελευταίων ημερών είναι οι διεργασίες που γίνονται μεταξύ ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ με την Ενωση Συνεταιριστικών Τραπεζών για τη δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Δεν είναι μόνο ότι αυτή η συνέργεια, αν φυσικά προχωρήσει, μπορεί να έχει σοβαρά οικονομικά οφέλη για όλους· «Η στενότερη συνεργασία των συνεταιριστικών τραπεζών με την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ, καθώς και με τους 285 εμπορικούς συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, θα διευρύνει τις δυνατότητες εξυπηρέτησης του ελληνικού εμπορίου και γενικότερα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας», είπε ο κ. Κορκίδης.
Το πιο ενθαρρυντικό αυτής της πρωτοβουλίας δεν είναι τα πιθανά οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν. Είναι το γεγονός ότι οι συνομοσπονδίες των εμπόρων και βιοτεχνών ψάχνουν να βρουν ευκαιρίες για το μέλλον. Αντί να γκρινιάζουν για την κρίση, να δίνουν μάχες οπισθοφυλακής για διάφορα θέματα (π.χ. ωράριο), να αναρωτιούνται «πού είναι το κράτος;» και «γιατί δεν πέφτουν λεφτά στην αγορά;», αποφασίζουν να συμπράξουν, να εκμεταλλευτούν συνέργειες για να φτιάξουν πίστωση για την αγορά. Είθε να πετύχουν, όχι μόνο για την τόνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά κυρίως για την αλλαγή νοοτροπίας που διαφαίνεται.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 23.4.2013