Στα ζητήματα λόγου κάθε τρυπούλα ανελευθερίας μπορεί αν χρησιμοποιηθεί διασταλτικά από τις διωκτικές και δικαστικές αρχές με αποτέλεσμα την καθολική λογοκρισία.
Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι διαρκώς πέφτουμε από τα σύννεφα. Oποτε παρουσιάζεται κάποιο πρόβλημα αναρωτιόμαστε «μα, πώς μπορεί να συνέβη αυτό;» αντί να ρωτάμε «μα πώς επιτρέψαμε να συμβεί αυτό;». Από την οικονομική κρίση μέχρι τα μεγάλα δυστυχήματα η διαδικασία είναι προβλεπτή και δεδομένη. Σαν γίνει το κακό η Αγορά του Δήμου μοιάζει με κοτέτσι την ώρα που επιτίθεται η αλεπού. Oλοι στριφογυρνάμε κρώζοντας «ωιμέ τι συμφορά!». Κατόπιν αρχίζει η μεταφορά ευθυνών προς αλλήλους και στο τέλος, όταν περάσει το κακό (ή χειρότερα: μόλις το συνηθίσουμε) δεν διορθώνουμε τις γενεσιουργές αιτίες των προβλημάτων. Μπορεί υπό την πίεση των πραγμάτων να μπαλώνουμε κάποια πράγματα αλλά δεν ξεριζώνουμε τις παθογένειες.
Eτσι και στην υπόθεση της δίωξης του 27χρονου για μια σελίδα στο Facebook υπό τον τίτλο «Γέροντας Παστίτσιος», πολλοί έπεσαν από τα σύννεφα κατ’ αρχήν για την ύπαρξη του άρθρου 198 του Ποινικού Κώδικα και κατά δεύτερον για τον τρόπο εφαρμογής του από τις δικαστικές και διωκτικές αρχές. Το εν λόγω άρθρο προβλέπει φυλάκιση μέχρι δύο ετών σε όποιον «δημόσια και κακόβουλα βρίζει με οποιονδήποτε τρόπο τον Θεό. Oποιος, εκτός από την περίπτωση της παραγράφου 1, εκδηλώνει δημόσια με βλασφημία έλλειψη σεβασμού προς τα θεία, τιμωρείται με κράτηση έως έξι μήνες ή με πρόστιμο έως τρεις χιλιάδες ευρώ».
Βεβαίως ο Γέρων Παΐσιος, δεν θεωρείται Θεός από την Εκκλησία, για να έχει εφαρμογή η πρώτη παράγραφος της διάταξης. Από την άλλη, η ιστοσελίδα δεν προσβάλλει τόσο πολύ τα θεία, όσο το εμπόριο των Θείων στο οποίο επιδίδονται εσχάτως διάφοροι αετονύχηδες. Για όσους δεν τον γνωρίζουν ο ευσεβής αυτός μοναχός πωλείται παρά τη θέλησή του με την οκά, από εκδότες, παραθρησκευτικές και ακροδεξιές οργανώσεις. Oποιος προλαβαίνει εκδίδει βιβλία, cd, dvd κ.λπ. για τη ζωή και τον λόγο του, αλλά κανείς δεν μπορεί να πιστοποιήσει την εγκυρότητα των προϊόντων. Αν ζούσε ο μοναχός θα είχε πάρει το φραγγέλιο, αλλά τώρα υπάρχουν αναφορές ότι ακόμη και το χώμα στον τάφο του έγινε μέρος του παραθρησκευτικού εμπορίου.
Το θέμα είναι ότι ειδικά στα ζητήματα λόγου κάθε τρυπούλα ανελευθερίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί διασταλτικά από τις διωκτικές και δικαστικές αρχές με αποτέλεσμα την καθολική λογοκρισία. Και το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι μόνο οι «τρυπούλες» λογοκρισίας, αλλά οι χοάνες της. Κατ’ αρχήν είναι το ίδιο το Σύνταγμα που αφενός προβλέπει ότι «ο Tύπος είναι ελεύθερος. Η λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο απαγορεύονται» και μετά έχει 571 λέξεις απαγορεύσεων μεταξύ των οποίων είναι και η κατάσχεση εφημερίδων για «προσβολή της χριστιανικής και κάθε άλλης γνωστής θρησκείας». Γράφαμε και παλαιότερα ότι το άρθρο 14 είναι έτσι φτιαγμένο ώστε σε περίπτωση δικτατορίας δεν χρειάζεται η αναστολή του, αλλά η εφαρμογή του. Η φίμωση θα είναι απόλυτη.
Οι ελληνικοί νόμοι με πρώτο το Σύνταγμα είναι γεμάτοι με λογοκριτικές διατάξεις. Πάντα για να εξυπηρετήσουν κάποιους «ανώτερους» της ελευθερίας του λόγου σκοπούς. Ολες αυτές οι διατάξεις λειτουργούν σαν τους ελληνικούς νόμους· καθεύδουν, που θα έλεγε και ο μακαριστός Χριστόδουλος. Μέχρι που κάποιος θα τους εφαρμόσει καταχρηστικά για να αρχίσουμε όλοι να αναρωτιόμαστε: «Μα πώς συνέβη αυτό;»
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 19.10.2012