Το ένα τρίτο των όπλων σε αναπτυσσόμενες χώρες πωλούνται από την Ευρώπη. Πολλά από αυτά καταλήγουν σε λερωμένα χέρια.
Συνηθίζουμε κάθε λίγο και λιγάκι να βρίζουμε τις ΗΠΑ για όλα αλλά και για τις εξαγωγές όπλων που κάνει σε τρίτες χώρες και δη σε χώρες που τα χρησιμοποιούν για να καταπιέσουν πληθυσμούς ή σε «παράνομους πολέμους». Καλά κάνουμε. Στο βαθμό που αυτό γίνεται χρειάζεται η αντίδραση όλων μας. Μόνο που καλά είναι να κοιτάμε κατά καιρούς και στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι. Το μοντέλο που έχουμε κάνει περί «πολεμοχαρούς» Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής η οποία δεν ορρωδεί προ ουδενός και ειρηνικής Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία τηρεί όλους τους κανόνες είναι κατά το πρώτο ήμισυ σωστό.
Για το δεύτερο ήμισυ έχουν να πουν πολλά 55 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που συνέπτυξαν τη συμμαχία «Σταματήστε τα Όπλα». Η κοινή ανακοίνωση αυτών των οργανώσεων αποκαλύπτει ότι «μεταξύ 1994 και 2001, η Ε.Ε. εξήγαγε σε αναπτυσσόμενες χώρες όπλα αξίας σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων: περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των πωλήσεων όπλων προς αυτές τις χώρες. Μεταξύ 1994 και 2001, η Ε.Ε. εξήγαγε σε αναπτυσσόμενες χώρες όπλα αξίας σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων: περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των πωλήσεων όπλων προς αυτές τις χώρες».
Η εκστρατεία που ξεκίνησαν αυτές οι οργανώσεις αναφέρει πολλές περιπτώσεις παράκαμψης των ελέγχων εξαγωγών όπλων με αποτέλεσμα αυτά να καταλήγουν στα χέρια χωρών που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μεταξύ των περιπτώσεων αυτών αναφέρει η ανακοίνωση είναι:
Γερμανικές μηχανές παρακάμπτουν τα εμπάργκο της Ε.Ε. προς την Κίνα και τη Βιρμανία (Μυανμάρ): Το σύστημα ελέγχου εξαγωγών όπλων της γερμανικής κυβέρνησης δεν εμπόδισε τις μηχανές ντίζελ της Deutz AG να ενσωματωθούν σε Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού σε χώρες που υπόκεινται σε εμπάργκο όπλων από την Ε.Ε. (Κίνα) ή που στη συνέχεια εξήγαγαν τα οχήματα σε χώρες που υπόκεινται σε εμπάργκο (Ουκρανία προς Βιρμανία).
Εξαρτήματα της Ε.Ε. σε ελικόπτερα στο Νεπάλ: Η Ινδία κατασκευάζει επιθετικά ελικόπτερα σε στενή συνεργασία με τη γαλλική εταιρεία Eurocopter. Η Ινδία εξήγαγε στη συνέχεια ελικόπτερα προς το Νεπάλ, παρά την κατάχρηση των ελικοπτέρων από τις δυνάμεις ασφαλείας του Νεπάλ εναντίον αμάχων και ανταρτών. Στα ελικόπτερα αυτά έχουν ενσωματωθεί και εξαρτήματα ή υποσυστήματα από άλλες χώρες της Ε.Ε.
Η παραγωγή αυστριακών πολεμικών όπλων μικρού διαμετρήματος μεταφέρεται στη Μαλαισία: Η αυστριακή βιομηχανία όπλων Steyr-Mannlicher υπέγραψε με την κυβέρνηση της Μαλαισίας συμφωνία ώστε τα πολεμικά της όπλα να κατασκευάζονται στο έδαφος της τελευταίας. Η Μαλαισία έχει για αυτά τα όπλα επιθετικά εξαγωγικά σχέδια, που δεν θα υπόκεινται στον Κώδικα Συμπεριφοράς της Ε.Ε.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 2.10.2004