Ο βρώμικος πόλεμος των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας…
Είναι δυστύχημα για την ανθρωπότητα και τη Δημοκρατία το γεγονός ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας ξεκίνησε με αυτή την κυβέρνηση των ΗΠΑ και με ένα ακροδεξιό χείριστης υπόστασης υπουργό Δικαιοσύνης στη χώρα που θα έπρεπε να αποτελεί μοντέλο πολιτικών ελευθεριών. Ένα από τα τελευταία κατορθώματα του Τζον Ασκροφτ είναι και η παραπλάνηση των δικαστηρίων για την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων υπόπτων εντός των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Ασκροφτ, άσκησε έφεση σε μια απόφαση μυστικού δικαστηρίου που εγκρίνει την εσωτερική κατασκοπία για τους φερόμενους ως τρομοκράτες, το οποίο τον κατηγόρησε ότι το παραπλάνησε σε δεκάδες υποθέσεις, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.
Η πλειοψηφία των έντεκα δικαστών αυτού του μυστικού δικαστηρίου εκτίμησε πως το υπουργείο Δικαιοσύνης τους είχε δώσει λάθος πληροφορίες για δεκάδες υποθέσεις που είχαν σκοπό να τους βοηθήσουν να κρίνουν καλύτερα την ανάγκη να τεθούν αυτά τα ύποπτα για τρομοκρατική δράση πρόσωπα υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση.
Η απόφαση αυτού του δικαστηρίου, του Δικαστηρίου Παρακολούθησης Εξωτερικών Μυστικών Πληροφοριών, εκδόθηκε τον περασμένο Μάιο, αλλά το αιτιολογικό της δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από τη δικαστική επιτροπή της Γερουσίας. Είναι η πρώτη φορά που μια απόφαση αυτού του δικαστηρίου δημοσιοποιείται.
Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI του είχαν δώσει λανθασμένες πληροφορίες σε περισσότερες από 75 αιτήσεις για εντάλματα έρευνας και τηλεφωνικές υποκλοπές.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε επίσης μοιραστεί μυστικές πληροφορίες με εισαγγελείς ποινικών υποθέσεων τουλάχιστον τέσσερις φορές, παρ΄ όλο ότι τα εντάλματα του δικαστηρίου εφαρμόζονται μόνον σε ξένους πράκτορες.
Λόγω αυτών των προβλημάτων, το δικαστήριο αρνήθηκε το αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης να επιτραπεί σε όσους ερευνούν την τρομοκρατία και υποθέσεις κατασκοπίας να μοιράζονται πληροφορίες με τους ερευνητές ποινικών υποθέσεων.
Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως το αίτημα ”δεν ήταν επαρκώς σχεδιασμένο”, ώστε να προστατεύεται η ιδιωτική ζωή των Αμερικανών.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πως «οι ΗΠΑ εφεσιβάλλουν τη μερική άρνηση μιας αίτησης να δοθεί άδεια ηλεκτρονικής παρακολούθησης, όπως προβλέπει ο νόμος για την παρακολούθηση της αντικατασκοπείας», που ενέκρινε το Κογκρέσο το 1978.
Το δικαστήριο ιδρύθηκε με βάση το νόμο αυτό, μετά τα εσωτερικά σκάνδαλα κατασκοπίας της εποχής του Ρίτσαρντ Νίξον και με σκοπό την αναθεώρηση των πρακτικών τηλεφωνικών υποκλοπών και των αιτήσεων έρευνας που αφορούν κατασκόπους και άλλους εχθρούς των ΗΠΑ.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ και το υπουργείο του, που προΐστανται των δραστηριοτήτων της ομοσπονδιακής αστυνομίας (FBI), έχουν βρεθεί συχνά στο στόχαστρο των επικρίσεων στις ΗΠΑ αναφορικά με τις επιθέσεις στις ατομικές ελευθερίες στο πλαίσιο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 25.8.2002