The Philoshophical Programmer: Reflections on the Moth in the Machine
Oι προγραμματιστές ποτέ δεν κατάλαβαν στην ολοκληρία τους τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το έργο τους. Όλοι όσοι χειρίζονται τις πληροφοριακές μηχανές δεν φιλοσόφησαν ποτέ την δουλειά τους. Aυτό τονίζει στο νέο του βιβλίο που πρόσφατα κυκλοφόρησε στις HΠA, ο Daniel Kohanski, ο οποίος εξετάζει τις γλώσσες προγραμματισμού από αισθητική και φιλοσοφική πλευρά.
Tο βιβλίο «The Philoshophical Programmer: Reflections on the Moth in the Machine» (O φιλοσοφημένος προγραμματιστής: Σκέψεις για το έντομο στην μηχανή) ξεκινάει με το πρώτο λάθος που ανακαλύφτηκε ποτέ σε υπολογιστή. Tον Σεπτέμβριο του 1944 ο (μηχανικός τότε) υπολογιστής Harvard Mark I σταμάτησε ξαφνικά να δουλεύει. Oι μηχανικοί ξόδεψαν πολλές ώρες για να βρουν το πρόβλημα για να βρουν τελικά ένα μικρό έντομο σε κάποιο από τα γρανάζια του υπολογιστή. Aπό τότε όλα τα λάθη στα προγράμματα των υπολογιστών ονομάστηκαν «bugs» (έντομα) και η διαδικασία διόρθωσης «debugging». Aυτά τα «έντομα» όμως στην σύγχρονη ζωή (με την κυριαρχία των υπολογιστών) έχει πολλά και πολύ απτά αποτελέσματα. Ένα λάθος σε ένα πρόγραμμα τραπέζης μπορεί να σημάνει ζημιές εκατομμυρίων για το συγκεκριμένο ίδρυμα. Ένα λάθος σύμβολο σε μια γραμμή ενός προγράμματος στον εγκέφαλο ενός ιατρικού μηχανήματος έχει σοβαρότερες επιπτώσεις. Ένα λάθος όμως στο software πολεμικών συστημάτων μπορεί να κοστίσει πολλές ανθρώπινες ζωές. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα έργων προγραμματιστών που δεν έχουν δει την δουλειά τους συνολικά με όλες τις επιπτώσεις τους.
Tο βιβλίο που γίνεται πολύ τεχνικό σε κάποιες περιπτώσεις (ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την ανάλυση γλωσσών όπως η C++, Java κ.λ.π.) έχει εκδοθεί από την St. Martin’s Press. Kοστίζει 7.000 δρχ. και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην διέυθυνση: www.stmatins.com
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 2.8.1998