«Τώρα που βρήκαμε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ο οποίος νομιμοποιεί τους αυθαίρετους ημιυπαίθριους χώρους, να νομιμοποιήσουμε κι αυτούς που θα χτιστούν»
Πώς ακριβώς το έλεγαν οι παλιοί; «Τώρα που βρήκαμε παπά να θάψουμε, πέντ’ έξι»; Αυτό προφανώς σκέφτηκαν και οι εργολάβοι: «Τώρα που βρήκαμε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ο οποίος νομιμοποιεί τους αυθαίρετους ημιυπαίθριους χώρους, να νομιμοποιήσουμε κι αυτούς που θα χτιστούν»!
Προσοχή! Μοιάζει με ανέκδοτο, αλλά δεν είναι! Η «Ομοσπονδία Κατασκευαστών κτιρίων – Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος» (ΟΜΚΕΕ), το ανώτατο συλλογικό όργανο των εργολάβων, με ανακοίνωσή της στον Τύπο ζητάει η «τακτοποίηση» («έμμεση νομιμοποίηση» την χαρακτηρίζουν) «να ισχύσει και για τα κτίρια που βρίσκονται στο στάδιο της ανέγερσης, καθώς και για άδειες που έχουν κατατεθεί στις Πολεοδομίες για έκδοση», δηλαδή για κτίρια που δεν έχουν ρίξει καν θεμέλια!
Το αιτιολογικό του αιτήματος είναι εξίσου εκπληκτικό: η εκ των προτέρων «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων πρέπει να γίνει «διότι όσοι έχουν συμβληθεί το έχουν κάνει με την πεποίθηση ότι θα αλλάξουν χρήση στον ημιυπαίθριο χώρο, όπως έκανε κάθε συμπολίτης τους μέχρι τώρα. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι υποψήφιοι πελάτες σε υπό ανέγερση κτίρια, εάν δεν έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν χρήση στον ημιυπαίθριο χώρο, δεν θα αγοράσουν το ακίνητο για πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα να παγώσει η ανέγερση νέων κτιρίων».
Δηλαδή, το συλλογικό όργανο των εργολάβων λέει τα πράγματα ωμά: αν δεν συνεχιστεί η παρανομία, δεν υπάρχει αγορά. Ολοι όσοι αγοράζουν διαμερίσματα το κάνουν με την πεποίθηση ότι κάποια κυβέρνηση αργά ή γρήγορα θα «τακτοποιήσει» την παρανομία κι επομένως, αντί να τρέχουν μετά, ας παρανομήσουμε από τώρα για οικοδομές που δεν έχουν καν εγκεκριμένη άδεια!
Αυτός ο αμοραλισμός μπορεί να σοκάρει γιατί είναι έγγραφος, αλλά είναι φυσικό προϊόν μιας κοινωνίας που νομιμοποιεί κάθε παρανομία όταν εκτείνεται. Ολοι γνωρίζουν ότι αργά ή γρήγορα κάποια κυβέρνηση που χρειάζεται λεφτά ή ψήφους (συνήθως και τα δύο) θα βάλει και την επίσημη σφραγίδα στην «τακτοποίηση» της αυθαιρεσίας. Κι επειδή αυτόν τον καιρό δικαιώνονται, σκέφτηκαν να επεκτείνουν την παρανομία και σε μέλλοντα χρόνο. Ετσι κι αλλιώς, στη χώρα που ζούμε όλα είναι δυνατά.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 27.6.2009