Ποιος και πότε αμφισβήτησε το αμερικανικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης; Οι Αριστεροί στοχαστές ποτέ. Πάντα το είχαν αφοδευμένο ως αμερικανικό. Δεν θέλησαν καν να το κοιτάξουν. Μήπως το αμφισβήτησαν οι εργαζόμενοι λοιπόν;
Γνωστός στοχαστής της Αριστεράς, ο κ. Κώστας Βεργόπουλος έγραψε προχθές ένα άρθρο στην «Ελευθεροτυπία», με τίτλο «Ασφαλιστικό: Κοινωνική ένταση στην Ευρώπη». Αξίζει να το προσέξουμε. Γράφει λοιπόν ο γνωστός καθηγητής: «Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία: μετά τον αντιπολεμικό αναβρασμό, η ώρα της κοινωνικής έντασης. Μετά την αμφισβήτηση του αμερικανικού συστήματος, το ευρωπαϊκό έρχεται στο στόχαστρο… Το ασφαλιστικό ζήτημα αποτελεί τη θρυαλλίδα για γενικότερη έκρηξη…»
Παύση, για να θυμηθούμε. Ποιος και πότε αμφισβήτησε το αμερικανικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης; Οι Αριστεροί στοχαστές ποτέ. Πάντα το είχαν αφοδευμένο ως αμερικανικό. Δεν θέλησαν καν να το κοιτάξουν. Μήπως το αμφισβήτησαν οι εργαζόμενοι λοιπόν;
Απ’ όσο ξέρουμε οι Ευρωπαίοι με το κεντρικά σχεδιαζόμενο κράτος Πρόνοιας είναι στους δρόμους. Οι αμερικανοί εργαζόμενοι δεν διαδήλωσαν ποτέ για τις συντάξεις. Τις διαφεντεύουν από μόνοι τους, ξέρουν τι δίνουν και ξέρουν τι θα πάρουν. Στην Ευρώπη υάρχει το σύστημα που πληρώνεις μια ζωή και δεν ξέρεις αν θα πάρεις σύνταξη, διότι κάποιοι της προηγούμενης γενιάς πέτυχαν ρουσφετολογικές ρυθμίσεις για πρόωρες, ή το κράτος πήρε τα χρήματα των πολιτών για να στηρίξει άλλες αναπτυξιακές (και μη) επιλογές. Τα ιδιωτικά ή/και συνεργατικά ταμεία των εργαζομένων στις ΗΠΑ ουδείς τα αγγίζει.
Το πρόβλημα του ασφαλιστικού στην Ευρώπη έχει μια κοινή συνιστώσα. Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς πληρώνει, τι θα πάρει στο τέλος και κυρίως τι γίνονται τα χρήματα που δίνει. Κάποτε στην Ελλάδα τα αποθεματικά των ταμείων έμπαιναν άτοκα στις τράπεζες, οι οποίες τα έκαναν χαμηλότοκα δάνεια σε επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να επιδοτούν οι εργαζόμενοι τους επιχειρηματίες! Κι εκτός των επιχειρηματιών, οι ασφαλισμένοι άρχισαν να επιδοτούν μια διαρκώς διογκούμενη γραφειοκρατία των ταμείων και δεκάδες τρωκτικά που μεγαλουργούν σε ξένο χρήμα.
Για να λύσουμε το ασφαλιστικό πρέπει κατ’ αρχήν να δούμε το πρόβλημα. Καλές είναι οι ιδεοληψίες, λεφτά στα ταμεία δεν φέρνουν…
Έπεα…
- Στην Ιρλανδία βρίσκεται ο κ. Σημίτης. Επιτέλους, θα δει τι δεν θέλαμε να γίνουμε.
- Διαψεύσθηκε πάντως επίσημα ότι ο ιρλανδός πρωθυπουργός Μπέρτι Αχερν δήλωσε: «ευτυχώς δεν γίναμε Ελλάδα».
- Aλλο ένα από τα δεινά της παγκοσμιοποίησης: βήχει ο εγκέλαδος στην Αλγερία, παθαίνει πνευμονία το διαδίκτυο στην Ελλάδα.
- Σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές ένας από τους βασικούς στόχους της εισβολής στο Ιράκ ήταν το νεογνό Ευρώ. Η εισβολή έγινε, αλλά το ευρώ ισχυροποιείται. Aλλη μια ευφάνταστη συνομωσία στο καλάθι αχρήστων.
- Φονιάδες των θεωριών, Αμερικάνοι…
- Σίγουρα δεν είναι υπεύθυνες οι ΗΠΑ ο σεισμός στην Αλγερία; Το ‘ψαξε καλά ο κ. Λαφαζάνης;
- Όπου ακούς ακριβά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι.
- «Παντρευτήκαμε τον Σημίτη, αλλά ήμασταν πάντα ερωτευμένοι με τον Παπανδρέου», δήλωσε ο κ. Πάγκαλος. Αμάν πια με τη μοιχεία! Θεσμός έχει γίνει σ’ αυτό το κόμμα.
- «Ιστορία μου, αμαρτία μου…» που θα έλεγε και ο ιδρυτής…