Η νέα εν Ελλάδι «αταξική κοινωνία» δεν θέλει αξιολόγηση ούτε μετά το πτυχίο.
Προ καιρού, όταν σύμπασα η Πρόοδος έδινε τη μάχη «για εισαγωγή στα πανεπιστήμια χωρίς τη βάση του δέκα, επειδή ζούμε σε μια ταξική κοινωνία», χαριτολογούσαμε από τούτη εδώ τη στήλη ότι ο αγώνας μπορεί να επεκταθεί και στα περαιτέρω. «Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι για λόγους ταξικής δικαιοσύνης καταργείται η βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ και άπαντες, πλούσιοι και πτωχοί, αμελείς και μελετηροί μπαίνουν σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Με την είσοδό τους όμως δεν καταργείται ο ταξικός διαχωρισμός. Κάποιοι φοιτητές θα παραμείνουν κι εντός ΑΕΙ πιο πλούσιοι. Εκ των πραγμάτων λοιπόν η ?δικαιοσύνη της μη-βάσης? πρέπει να επεκταθεί και ενός των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αυτό ήδη εφαρμόζεται με το ?δημοκρατικό πέντε?. Ολοι περνούν τα μαθήματά τους, είτε έχουν διαβάσει, είτε όχι. Οι ίδιοι κοινωνικοί λόγοι που κατήργησαν τη ?βάση του δέκα?, ισχύουν και για το πτυχίο. Με ποια λογική θα απαγορεύσουμε να γίνουν πτυχιούχοι εκείνοι που δεν μπορούν να περάσουν τα μαθήματα αφού τους επιτρέψαμε να γίνουν φοιτητές ασχέτως των επιδόσεών τους; Κι αφού πάρουν το πτυχίο ?έστω χωρίς τις γνώσεις που αυτό πιστοποιεί? με ποια λογική θα τους απαγορεύσουμε π.χ. να πλοηγούν αεροπλάνα; Τι; Μόνο τα παιδιά των βορείων προαστίων θα γίνονται πιλότοι;» («Το δημοκρατικό δέκα», Καθημερινή 11.7.2006).
Τελικά το «Κίνημα» ξεπέρασε και τη φαντασία μας. Πριν αλέκτωρα φωνήσαι οι φοιτητές αποφάσισαν να επεκτείνουν το «δημοκρατικό πέντε» και πέραν των ΑΕΙ-ΤΕΙ. Το ανώτατο στάδιο των φοιτητικών κινητοποιήσεων αφορά και την μετά το πτυχίο αξιολόγηση: την άδεια άσκησης επαγγέλματος.
Την περασμένη Δευτέρα, λοιπόν, ο Σύλλογος Φοιτητών Νομικής πραγματοποίησε δυναμική (βλέπε «με φωνές και κραυγές») διαμαρτυρία στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των φοιτητών: «Αφορμή για την κινητοποίηση ήταν το “κόψιμο” 20 περίπου συναδέλφων μας στις εξετάσεις που διενεργεί ο Δικηγορικός Σύλλογος από κοινού με το Εφετείο, και οι οποίες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία είναι απαραίτητες για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος και την εγγραφή στους Δικηγορικούς Συλλόγους.» Σύμφωνα δε με την ίδια ανακοίνωση οι εξετάσεις «αποτελούν έναν ακόμα ταξικό φραγμό, μιας και χρησιμοποιούνται σαν μια ακόμα ?κρησάρα? από την οποία πρέπει να περάσουμε για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε δουλειά με δικαιώματα».
Επομένως τα αιτήματα των φοιτητών είναι: «1) Aμεσο πέρασμα όλων των συναδέλφων που κόπηκαν στις εξετάσεις. 2) Κατάργηση των εξετάσεων και οποιουδήποτε άλλου φραγμού για την άσκηση του επαγγέλματος. Μέχρι τότε να μην κόβεται κανένας στις εξετάσεις. 3) Κατάργηση της άσκησης με την σημερινή της μορφή και ένταξή της στο πτυχίο».
Με άλλα λόγια το ιδεολόγημα της ήσσονος προσπάθειας που παλιότερα εκφραζόταν με το σύνθημα «όχι στην εντατικοποίηση των σπουδών» τώρα απέκτησε νέα δομή και ταξική δικαιολογία. Οι μέλλοντες δε νομικοί της χώρας με το ανορθόγραφο πανό («Πτυχία για δουλιά» έγραφε) ζητούν από τον Δικηγορικό Σύλλογο να μην εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία, ή έστω να την αφήσει να κοιμηθεί, που θα έλεγε και ο αρχιεπίσκοπος. Eτσι για λόγους ταξικής δικαιοσύνης όλοι θα μπαίνουν στα ΑΕΙ, και όλοι θα γίνονται δικηγόροι. Προφανώς το επόμενο στάδιο των κινητοποιήσεων θα έχει ως αίτημα τη συνταξιοδότηση άμα τη λήψη του πτυχίου.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 18.3.2007