Πατώντας στον δικαιολογημένο τρόμο που δημιούργησε η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, το ακροδεξιό λόμπι που κυβερνά σήμερα τις ΗΠΑ έφτιαξε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου μέσα κρατείται άγνωστος αριθμός υπόπτων αγνώστων στοιχείων.
Η στρατιωτική δικαιοσύνη έχει τόση σχέση με τη δικαιοσύνη όσο η στρατιωτική μουσική με τη μουσική. Γκρούτσο Μαρξ (Αμερικανός ηθοποιός) (Περισσότερες ρήσεις στο βιβλίο «Είπαν», εκδόσεις Καστανιώτη)
Το άγος του νομικού πολιτισμού της Δύσης ονομάζεται Γκουαντάναμο. Πατώντας στον δικαιολογημένο τρόμο που δημιούργησε η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, το ακροδεξιό λόμπι που κυβερνά σήμερα τις ΗΠΑ με προεξάρχοντα τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ έφτιαξε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου μέσα κρατείται άγνωστος αριθμός υπόπτων αγνώστων στοιχείων. Η ύπαρξη αυτού του στρατοπέδου είναι ντροπή για τη Δύση και για ότι αυτή πρεσβεύει. Το μόνο θετικό είναι πως μετά το πρώτο σοκ άρχισαν να λειτουργούν τα δημοκρατικά ανακλαστικά της αμερικανικής κοινωνίας και διαφαίνονται ρωγμές στο πέπλο σιωπής που προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Ομοσπονδιακή δικαστής αποφάσισε την Παρασκευή πως το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης θα πρέπει να ανακοινώσει εντός 15 ημερών τα ονόματα όσων συνέλαβε στο πλαίσιο των ερευνών για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. «Η εξουσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να συλλαμβάνει άτομα είναι έκτακτη. Εδώ, η κυβέρνηση έκανε χρήση του δικαιώματός της να συλλάβει άτομα στο πλαίσιο μιας έρευνας που είναι εκτεταμένη ως προς την εμβέλεια και τη μυστικότητα», αναφέρει στην απόφασή της, που καλύπτει 45 σελίδες, η αμερικανίδα επαρχιακή δικαστής Γκλάντις Κέσλερ.
Η δικαστική απόφαση είναι μια νίκη για περισσότερες από 20 οργανώσεις πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών που διαμφισβήτησαν την κυβερνητική πολιτική των μυστικών συλλήψεων βάσει της Νομοθετικής Πράξης για την Ελευθερία της Πληροφόρησης, ενός νόμου που επιτρέπει την αποκάλυψη ορισμένων κυβερνητικών αρχείων.
Όπως είναι φυσικό το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ επέκρινε τη δικαστική απόφαση με την οποία διατάσσεται να δημοσιοποιήσει “μέσα σε διάστημα 15 ημερών” την ταυτότητα όλων των κρατουμένων που συνελήφθησαν στο πλαίσιο των ερευνών για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
«Η απόφαση βάζει φρένο σε μία από τις σημαντικότερες αστυνομικές έρευνες στην ιστορία και παρεμποδίζει τις προσπάθειες μας να οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη τους υπεύθυνους των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και αυξάνει τον κίνδυνο τρομοκρατικών απειλών εναντίον της χώρας μας» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ρόμπερτ Μακάλουμ.
Η δημοσιοποίηση των ονομάτων, συνέχισε ο εκπρόσωπος τύπου, «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την έρευνα και να παράσχει πολύτιμες πληροφορίες στους τρομοκράτες που προσπαθούν να δώσουν άλλο ένα χτύπημα στην ασφάλεια του αμερικανικού λαού». Το υπουργείο δεν διευκρίνισε αν θα εφεσιβάλει την απόφαση αλλά στην ανακοίνωση τονίζεται πως μελετούνται «όλες οι πιθανότητες».
«Το δικαστήριο κατανοεί πλήρως και επιδοκιμάζει το γεγονός ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση σε περίοδο κρίσης είναι να σιγουρέψει την φυσική ασφάλεια των πολιτών της. Αλλά ταυτόχρονα προτεραιότητα της δικαστικής εξουσίας είναι να εξασφαλίζει ότι η κυβέρνηση θα λειτουργεί πάντα μέσα στο πλαίσιο των νόμων και με βάση τους συνταγματικούς περιορισμούς που ξεχωρίζουν μια Δημοκρατία από την δικτατορία.»
Γκλάντι Κέσλερ (Ομοσπονδιακή δικαστής των ΗΠΑ)
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 4.8.2002