Είναι πιθανώς η πρώτη φορά που δημοσιοποιείται μέρος της μεγάλης δίκης για την τρομοκρατία με άλλο Μέσο πέρα του γραπτού λόγου. Η φωνητική δημοσιοποίηση (έστω μέρους της απολογίας του κ. Κουφοντίνα) είναι σύννομη…
Η πρώτη έμπρακτη αμφισβήτηση του πρόσφατου νόμου Πετσάλνικου περί της δημοσιότητας των δικών βρίσκεται στην διεύθυνση: http://www.syspeirosi.gr. Εκεί υπάρχει ένας υπερσύνδεσμος ή link (όπως συνηθίσαμε να τον λέμε στα ελληνικά) που αναγράφει: «Η απολογία του Δημήτρη Κουφοντίνα. Ακούστε το τέλος της απολογίας» Ακολουθώντας τον μπορεί κάποιος να ακούσει του Κουφοντίνα την φωνή, το τέλος της μακράς κι ανούσιας απολογίας του με τους στίχους του Κωστή Παλαμά.
Είναι πιθανώς η πρώτη φορά που δημοσιοποιείται μέρος της μεγάλης δίκης για την τρομοκρατία με άλλο Μέσο πέρα του γραπτού λόγου. Η φωνητική δημοσιοποίηση (έστω μέρους της απολογίας του κ. Κουφοντίνα) είναι σύννομη διότι το άρθρο 8 του 3090/2002 ρητά αναφέρει:
«1. Η ολική ή μερική μετάδοση από την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο, καθώς και η κινηματογράφηση και μαγνητοσκόπηση της δίκης ενώπιον ποινικού, πολιτικού ή διοικητικού δικαστηρίου απαγορεύεται. Κατ’ εξαίρεση, το δικαστήριο μπορεί να επιτρέψει τις ενέργειες αυτές, εφ’ όσον συναινούν ο εισαγγελέας και οι διάδικοι και συντρέχει ουσιώδες δημόσιο συμφέρον.
2. Η μετάδοση από την τηλεόραση ή η κινηματογράφηση ή μαγνητοσκόπηση ή φωτογράφηση των προσώπων που οδηγούνται ενώπιον των δικαστικών ή εισαγγελικών ή αστυνομικών και λοιπών αρχών απαγορεύεται»
Η παράγραφος 2 του νέου νόμου κουρελιάστηκε πριν καν μπει σε εφαρμογή και μάλιστα από τις ίδιες τις αστυνομικές αρχές. Αυτές μοίρασαν τις φωτογραφίες των κατηγορούμενων για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη» ή του υπόπτου για την δολοφονική απόπειρα κατά της κ. Μπακογιάννη.
Η παράγραφος 1 του νόμου θα κουρελιαστεί από την ίδια την τεχνολογία. Το διαδίκτυο είναι το Μέσο όλων των Μέσων. Μπορεί να μεταφέρει λέξεις, ήχους, εικόνες. Για καλό ή για κακό. Το χειρότερο για όσους θέλουν να λογοκρίνουν, είναι ότι κάνει την λογοκρισία αδύνατη. Ακόμη κι αν οι φωστήρες συντάκτες του νόμου «περί δημοσιότητας των δικών» ήξεραν ότι υπάρχει το internet, ότι μπορεί να μεταδώσει την δίκη και έβαζαν κάποια παράγραφο (π.χ. «απαγορεύεται και η μετάδοση από το διαδίκτυο»), το μόνο που θα κατάφερναν να προκαλέσουν γέλωτες σε κάθε πικραμένο. Το διαδίκτυο δεν έχει σύνορα και δεν ανέχεται την λογοκρισία. «Την παρακάμπτει ως ελάττωμα» είχε πει παλιότερα ο γκουρού του κυβερνοχώρου Τζόν Γκίλμορ.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 6.8.2003