Τελικά, σε ένα συμπέρασμα πρέπει να καταλήξουμε. Το 100% που πήρε ο κ. Χουσεϊν στις εκλογές απέχει μακράν της πραγματικότητας. 110% είναι, και βάλε…
Οι τελευταίες εκλογές που έγιναν τον Σεπτέμβριο στο Ιράκ ανέδειξαν τον κ. Σαντάμ Χουσεϊν πρόεδρο της χώρας με το ιστορικό ποσοστό 100%. Όλοι οι ψηφοφόροι, μηδενός εξαιρουμένου, ομονόησαν. Δεν στάθηκαν στα μίζερα 99,3% και 99,8% που χάρισαν άλλοι λαοί σε έτερους λαοφιλείς ηγέτες, σαν τον Στάλιν, τον Πινοσέτ, και τον ημέτερο Γεώργιο Παπαδόπουλο. Δεκατρία εκατομμύρια άνθρωποι αναφώνησαν (χωρίς ούτε μία παραφωνία): «Ζήτω ο φωτισμένος ηγέτης Σαντάμ Χουσεϊν!».
Πολλοί χαμογέλασαν σκωπτικά με το ιστορικό αυτό ποσοστό. «Εκατό τοις εκατό;» αναρωτήθηκαν σαρκαστικά. Που να ήξεραν οι πτωχοί!
Αν παρακολουθήσει κάποιος τις ανταποκρίσεις που μεταδίδουν τώρα τα ελληνικά κανάλια από τη Βαγδάτη, θα πρέπει να απορεί πως το ποσοστό δεν έφτασε στο 110%! Αυτό δεν είναι ευφυολόγημα. Ελληνική εφημερίδα ανακάλυψε αντιφρονούντες του καθεστώτος στην Αθήνα, οι οποίοι στηρίζουν το Σαντάμ! Οπότε εύλογα μπορούμε να υποθέσουμε ότι το ποσοστό του Ιρακινού ηγέτη ξεπερνά το ιστορικό 100%.
Το σκηνικό λοιπόν ξαναστήνεται ως εξής. Με παλλόμενη φωνή οι ανταποκριτές μας δίνουν το κλίμα από τη Βαγδάτη. Ειδήσεις συνήθως δεν έχουν. Είναι προφανές ότι οι Ιρακινοί αξιωματούχοι προτιμούν να μιλούν και να περνούν το μήνυμά τους στους «φονιάδες των λαών» και τα ΜΜΕ τους. Κατόπιν στρέφουν τα μικρόφωνα στον απλό πολίτη του Ιράκ. Οι προσπάθειες των δημοσιογράφων να πετύχουν κανένα αντιφρονούντα -ή έστω κάποιον που να μην ουρλιάζει στο μικρόφωνο «ο Σαντάμ είναι μεγάλος»- αποβαίνουν πάντα άκαρπες. Στο τυχαίο δείγμα των πέντε συνεντευξιαζόμενων (ανά δελτίο ειδήσεων) δεν πετυχαίνουν ούτε ένα απλό ψηφοφόρο του Σαντάμ. Και οι πέντε πρέπει να είναι στελέχη του Μπάαθ. Αυτό συνάγεται από τον ενθουσιασμό και τις εκδηλώσεις λατρείας, που εκπέμπονται κάθε βράδυ στο καθιστικό μας.
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι όσοι Ιρακινοί μιλάνε στα ξένα κανάλια είναι πολύ φοβισμένοι για να εκφράσουν την πραγματική τους άποψη. Ψεύδος! Αν τα ρεπορτάζ παρουσιάζουν εικονική πραγματικότητα, τότε γιατί τα εντάσσουν οι διευθυντές ειδήσεων σε ένα δελτίο; Κάποιοι, πολύ πιο κακεντρεχείς, επιχειρηματολογούν ότι όλο το τηλεοπτικό υλικό που φεύγει από το Ιράκ ελέγχεται από την υπηρεσία πληροφοριών του καθεστώτος. Αυτό κι αν είναι ψεύδος! Δεν θα μας προειδοποιούσαν με κάποιο τρόπο τα κανάλια;
Τελικά, σε ένα συμπέρασμα πρέπει να καταλήξουμε. Το 100% που πήρε ο κ. Χουσεϊν στις εκλογές απέχει μακράν της πραγματικότητας. 110% είναι, και βάλε…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Απογευματινή” στις 26.3.2003