Κόντρα στα θέσφατα του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και τον ορυμαγδό για την παιδική πορνογραφία πρέπει να ασχοληθούμε και με τα καλά νέα για το Διαδίκτυο.
Μια παλιά δημοσιογραφική παροιμία θέλει τα «καλά νέα να μην είναι νέα». Ένα νεότερο και πολύ αμερικανικό ρητό θέλει την ιεράρχηση των ειδήσεων σύμφωνα με το αίμα: «If it bleeds, it leads» (λένε οι «φονιάδες των λαών») τουτέστι μεθερμηνευόμενο: «αν ματώνει προηγείται».
Κόντρα λοιπόν στα θέσφατα του επαγγέλματος και τον ορυμαγδό για την παιδική πορνογραφία πρέπει να ασχοληθούμε και με τα καλά νέα για το Διαδίκτυο.
Έτσι πρέπει να σταθούμε στο «Σπουδαστήριο του νέου Ελληνισμού» (http://www.snhell.gr) όπου ο χρήστης του διαδικτύου μπορεί να βρει ανάμεσα σε πολλά άλλα το εκπληκτικό αρχείο Καβάφη με την βιογραφία του ποιητή, την εργογραφία του (όπου θα μπορεί να διαβάσει τα κείμενα των ποιημάτων και των πεζών, να δει τις εικόνες ορισμένων χειρογράφων και να ακούσει την απαγγελία ορισμένων ποιημάτων), μια σειρά από Εικόνες (φωτογραφίες, σχέδια), και την σχετική με τον Καβάφη Βιβλιογραφία.
Μπορεί από κει να πεταχτεί στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (http://www.komvos.edu.gr) όπου υπό την αιγίδα του καθηγητή Ι. Ν Καζάζη υπάρχουν πέντε πολύτιμα λεξικά: 1) Το Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής είναι ένα σύγχρονο και πλήρες ερμηνευτικό, ορθογραφικό και ετυμολογικό λεξικό της νέας ελληνικής. Εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 1998 από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη. 2) Η Eπιίτομή Λεξικού της Mεσαιωνικής Eλληνικής Δημώδους Γραμματείας (A’ τόμος, στοιχεία A-K), έχει συνταχθεί βάσει του μεγάλου Λεξικού του καθηγητή Kριαρά. 3) Tο Eλληνο-Aγγλικό Λεξικό του καθηγητή Γεωργακά (A’ τόμος, έκδοση του Kέντρου Eλληνικής Γλώσσας) έχει συνταχθεί με τις προδιαγραφές εθνικού λεξικού και αποτελεί το πρώτο λεξικό που βασίζεται σε τεκμηρίωση απευθείας από τα νεοελληνικά κείμενα. 4) Αντίστροφο Ηλεκτρονικό Λεξικό της Νέας Ελληνικής. Πρόκειται για ένα λεξικό που αλφαβητίζει τα λήμματά του με αντίστροφη σειρά από τη συνηθισμένη, δηλ. από τα δεξιά προς τα αριστερά.
Μπορεί κάποιος να πεταχτεί στην ψηφιακή βιβλιοθήκη «Ελληνομνήμων» (http://195.134.75.8) η οποία περιλαμβάνει ψηφιοποιημένους (έστω ως εικόνα και συνεπώς κατά τι δύσχρηστους) πάνω από 200 τόμους επιστημονικών και φιλοσοφικών έργων των ελλήνων διαφωτιστών του 18ου αιώνα.
Υπάρχουν και πολλά άλλα τα οποία λόγω χώρου δεν προκάνουμε να τα αναφέρουμε, δουλειές εξαιρετικές για τις οποίες όμως δεν θα δούμε ρεπορτάζ στην τηλεόραση. Σε αντίθεση με τον δικτυακό τόπο του Βόλου…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 19.7.2003