H συναισθηματική προσέγγιση των πολιτικών πραγμάτων δημιουργεί στρατόπεδα χωρίς ιδεολογική συνοχή, κερκίδες υπέρ του ενός ή του άλλου αρχηγού.
Δηλαδή ο κ. Γιάννης Καψής είναι υπέρ της ελληνοτουρκικής προσέγγισης και ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος τρέφει επιφυλάξεις; Είναι πιο ευρωπαϊστής ο κ. Γ. Παναγιωτακόπουλος από τον κ. Γιάννο Παπαντωνίου; Ο κ. Στέφανος Τζουμάκας είναι πιο διαλλακτικός απέναντι στην ακατονόμαστη χώρα από τον κ. Γιώργο Φλωρίδη;
Μας μπέρδεψαν τα στρατόπεδα που γεννήθηκαν μετά την ήττα του ΠΑΣΟΚ. Ανθρωποι που ιδεολογικά θα έπρεπε να βρίσκονται δίπλα στον κ. Παπανδρέου παρουσιάζονται στο πλευρό του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Αναχρονιστές που θα έπρεπε να λατρεύουν τον Θεσσαλονικιό βουλευτή στηρίζουν τον κοσμοπολίτη πρώην υπουργό Εξωτερικών. Αυτό αφενός δείχνει μια ιδεολογική θολούρα στο ΠΑΣΟΚ κι αφετέρου τη συναισθηματική αντίδραση που κυριάρχησε.
Είναι αρκετοί εκείνοι που το βράδυ των εκλογών βιάστηκαν σε ζωντανή μετάδοση να δηλώσουν υποταγή στο αδιαφιλονίκητο φαβορί, μην τυχόν και χάσουν το τρένο. Λειτούργησαν παρορμητικά με το σοκ της ήττας. Δεν σκέφτηκαν καν πόσο συμβατοί ιδεολογικά είναι με τον διεκδικητή της ηγεσίας. Η ίδια συναισθηματική υπεραντίδραση υπήρξε και στο μπλοκ του κ. Παπανδρέου. Παλαιά στελέχη που ένιωσαν εκείνο το βράδυ ότι λιντσάρεται ο γιος του Ανδρέα, έτρεξαν να τον υπερασπιστούν, παρ’ όλο που η ιδεολογική τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου τους προκαλεί αλλεργία.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της συναισθηματικής προσέγγισης των πολιτικών πραγμάτων. Δημιουργούν στρατόπεδα χωρίς ιδεολογική συνοχή, κερκίδες υπέρ του ενός ή του άλλου αρχηγού, αυτές που είδαμε την περασμένη εβδομάδα στα κανάλια.
Πολλοί ομιλούν ότι χρειάζεται ιδεολογική ανασύνθεση του ΠΑΣΟΚ. Αυτό έγινε εμφανές από την τοποθέτηση των στελεχών το βράδυ της ήττας. Εκ των πραγμάτων λοιπόν πρέπει να ξεκινήσει η ιδεολογική ανασύνθεση των ομάδων που σχηματίστηκαν.
Αυτήν τη στιγμή και πάλι το ΠΑΣΟΚ πνίγεται και πάλι στις διαδικασίες που αιφνιδιαστικά θέτει ο κ. Παπανδρέου. Δεν συζητά για τη φυσιογνωμία του, χορεύει στον ρυθμό των συναισθηματικών και ελάχιστα λογικών αντιδράσεων του αρχηγού του. Ο κ. Παπανδρέου -επειδή στεναχωριόταν από κάποιους βουλευτές στα παράθυρα- χωρίς καν να σκεφτεί τις συνέπειες, έθαψε την πολιτική του ομιλία με μια άχρηστη διαδικαστική προσπάθεια. Χωρίς να αμφισβητηθεί από κανένα, έθεσε τον εαυτό του υπό αμφισβήτηση.
Ηρθε η ώρα να ξαναγυρίσει η πολιτική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Να αποφασίσουν στο ΠΑΣΟΚ ποια ρότα θέλουν για το κόμμα τους. Με δεδομένη τη ρότα η εύρεση νέου καπετάνιου είναι εύκολη.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 27.9.2007