Από την θεοποίηση της αντίστασης κατά της δικτατορίας περνάμε στο απέναντι άκρο: σε μια απόπειρα πλήρους απαξίωσής της. Ειδικά μετά την παρέμβαση του εισαγγελέα στο δικαστήριο του Κορυδαλλού που εκδικάζει την υπόθεση ΕΛΑ.
Το ‘χει η μοίρα αυτής της χώρας να πάει με τις πάντες. Από το ένα άκρο στο άλλο. Τον Αύγουστο του 1974 πρέπει να μετρούσαμε περί τα 20 εκατομμύρια αντιστασιακούς στην δικτατορία (καμιά δεκαριά στο εσωτερικό και άλλους τόσους στο εξωτερικό). Τώρα, από την θεοποίηση της αντίστασης περνάμε στο απέναντι άκρο: σε μια απόπειρα πλήρους απαξίωσής της. Ειδικά προχτές στο δικαστήριο του Κορυδαλλού που εκδικάζει την υπόθεση ΕΛΑ ο εισαγγελέας κ. Ελ. Πατσής υπερέβη πολύ τα εσκαμμένα. Οι βολές του κατά του «Ρήγα Φεραίου», μιας από τις μεγαλύτερες αντιστασιακές οργανώσεις κατά της δικτατορίας δεν έχουν προηγούμενο (κι ελπίζουμε να μην έχουν επόμενο). Αντιγράφω από το χθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος»:
«…ο εισαγγελέας αποκάλεσε όσους αγωνίστηκαν στην αντιστασιακή αυτή οργάνωση… «Φεραίηδες» (!), ενώ ο ίδιος ολοκληρώνοντας τον απαξιωτικό του χαρακτηρισμό, έδωσε και τη… χαριστική βολή: “Τελικά, ο Ρήγας Φεραίος εκτός από αναγραφές στους τοίχους, τι άλλο έκανε; Γιατί εγώ δεν θυμάμαι να έκανε τίποτε άλλο, να έχει κάποια δράση…”.
Nτοκόπουλος: Θα φέρω ως δώρο στον εισαγγελέα τους τόμους των αρχείων του Ρήγα Φεραίου, που είναι τεράστια, για να δείτε τι έκανε!
Ακολούθως η πρόεδρος κ. Eλ. Mπρίλλη αντιλαμβανόμενη ότι αρχίζει να… μυρίζει μπαρούτι στη δικαστική αίθουσα, προσπάθησε να κλείσει το θέμα λέγοντας: “Παρακαλώ, δεν μας ενδιαφέρει η δράση του Ρήγα Φεραίου”…
Ωστόσο, ο εισαγγελέας κ. Πατσής συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα επιχείρησε στη συνέχεια… να περάσει από εξετάσεις τον μάρτυρα ρωτώντας τον: “Πότε ιδρύθηκε ο Ρήγας Φεραίος;”
Nτοκόπουλος: Tο 1967.
Πατσής (συνεχίζοντας πάντα στον ίδιο “καμβά”): Γιατί εγώ δεν είδα ανάμεσά τους (σ.σ.: εννοεί ανάμεσα στα μέλη του “Ρήγα Φεραίου”), ούτε Kαραολή, ούτε Aυξεντίου…
Nτοκόπουλος: Άλλοι επί δικτατορίας ρίσκαραν τη ζωή τους και άλλοι διαβάζανε…
… Tα πράγματα έβαλε στη θέση τους ο αναπληρωτής πρόεδρος του δικαστηρίου, κ. Γρηγ. Mάμαλης, λέγοντας: “O Ρήγας Φεραίος ήταν μία από τις πιο σοβαρές αντιστασιακές οργανώσεις. Αυτό είναι δεδομένο”».
Η ιστορία βέβαια για τη δράση του «Ρήγα Φεραίου» και των άλλων αντιστασιακών οργανώσεων στην δικτατορία έχει γραφτεί και δεν περιμένει να επιβεβαιωθεί στη δίκη του ΕΛΑ. Οι απαξιωτικές αναφορές του εισαγγελέα κ. Ελ. Πατσή είναι ανιστόρητες έως έωλες. Κάνουν όμως ζημιά. Και να εξηγηθούμε:
Ένα από τα επιχειρήματα όλων όσων αντιτάχθηκαν στις συλλήψεις των κατηγορουμένων και για τις δύο μεγάλες υποθέσεις της τρομοκρατίας στην Ελλάδα ήταν ότι δι’ αυτού του τρόπου αμαυρώνεται ο αντιδικτατορικός αγώνας κι ενοχοποιείται συλλήβδην η Αριστερά. Πολλοί -μεταξύ αυτών και ο γράφων- αντιτάχθηκαν σε αυτό το άτοπο επιχείρημα. Γράφαμε από τούτη εδώ τη στήλη στις 16.7.2002: «Πιθανότατα η πρώτη γενιά τρομοκρατών να προήλθε από τον ακροαριστερό χώρο. Πολύ πιθανόν επίσης να ήταν κι απομεινάρι κάποιας αντιδικτατορικής οργάνωσης. Αυτό όμως δεν σημαίνει απολύτως τίποτε ούτε για την Αριστερά, ούτε για τον αντιδικτατορικό αγώνα, ούτε καν για την ακροαριστερά. Γιατί λοιπόν η Αριστερά εγκλωβίζεται σε διλήμματα που η ίδια θέτει;»
Η υπόθεση εξάρθρωσης της τρομοκρατίας πρέπει να είναι μια καθαρά πράξη δικαίου. Κάποιοι άνθρωποι παρανόμησαν και πρέπει να τιμωρηθούν για τις άνομες πράξεις τους. Οι ύποπτοι πρέπει να δικαστούν με όλες τις εγγυήσεις δικαίου. Σε δεύτερο επίπεδο υπάρχει μια συζήτηση για το τρομοκρατικό φαινόμενο στη χώρα. Αυτή πρέπει να γίνει. Χωρίς φόβους, πάθη κι εμμονές. Δυστυχώς οι προχθεσινές άστοχες -αν μη τι άλλο- παρεμβάσεις του εισαγγελέα της έδρας, δεν βοηθούν ούτε την μία, ούτε την άλλη περίπτωση.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 1.7.2004