Δέσμιο της λαϊκιστικής ρητορείας που ανέπτυξαν οι εργατομητριές του ευρωψηφοδελτίου του, το ΠΑΣΟΚ μαζί με την έξαλλη Αριστερά μάχεται την «οδηγία Μπολγκεστάιν» ακόμη και μετά το θάνατό της.
Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε μια οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δυσφημίστηκε ως «οδηγία Φρανκενστάιν». Η οδηγία αυτή που συντάχθηκε από τον Ολλανδό επίτροπο Φριτς Μπολγκεστάιν σκοπό είχε να υλοποιήσει ένα στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος υπήρχε πριν αυτή γίνει Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) ?προβλεπόταν δηλαδή από τη Συνθήκη της Ρώμης το 1957.
Η οδηγία αυτή προέβλεπε την απελευθέρωση της αγοράς των υπηρεσιών, κάτι που, σύμφωνα με την Οικονομική Έκθεση της Κοπεγχάγης, θα οδηγήσει άμεσα στη δημιουργία 600.000 θέσεων εργασίας. Από την άλλη μεριά, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) θεωρεί ότι οι νέες θέσεις εργασίας μπορεί να φτάσουν τα 2,5 εκατ. με αντίστοιχη αύξηση του ευρωπαϊκού ακαθάριστου προϊόντος κατά 1,8%.
Πολλοί φοβήθηκαν πως η οδηγία αυτή θα έφερνε αφενός τον ανταγωνισμό και θα δημιουργούσε μια πραγματικά ενιαία αγορά στην ευρωπαϊκή ήπειρο, θα έφερνε όμως μαζί και τους Πολωνούς υδραυλικούς. Θα μπορούσαν, δηλαδή, να εγκατασταθούν λιθουανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα που θα πλήρωναν στους εργαζόμενους μισθούς Λιθουανίας, μειώνοντας έτσι το κόστος των υπηρεσιών, αλλά πιέζοντας και προς τα κάτω τα ημερομίσθια των Ελλήνων.
Η ρύθμιση αυτή ξεσήκωσε τους εργαζόμενους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δικαιολογημένα εκ πρώτης όψεως στη Γερμανία και σχεδόν ακατανόητα στην Ελλάδα (πόσο δηλαδή θα μπορούσαν να πέσουν οι μισθοί; Στο 75% του μέσου όρου της Ε.Ε. είμαστε). Ο διάλογος που ακολούθησε στην Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωβουλής διόρθωσε κάποια πράγματα και διασκέδασε τις ανησυχίες των κοινωνικών εταίρων.
Έτσι περιορίστηκε το πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας. Αποκλείστηκαν, λόγω ιδιαιτεροτήτων, τα τυχερά παιχνίδια, ο οπτικοακουστικός τομέας, οι νομικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες υγείας.
Διαγράφηκαν τα επίμαχα άρθρα 24 και 25 που αφορούσαν στην απόσπαση και στα δικαιώματα των εργαζομένων. Έτσι, ο Πολωνός ή ο Τσέχος εργαζόμενος που θα έρθει ενδεχομένως στη χώρα μας θα μπορεί να δουλέψει μόνο με ελληνικά ημερομίσθια.
Τροποποιήθηκε η «αρχή της χώρας προέλευσης», η οποία προέβλεπε ότι οι υπηρεσίες μιας επιχείρησης που είναι εγκατεστημένη σε μια χώρα
(π.χ. Λιθουανία) σε μία άλλη χώρα (π.χ. Ελλάδα), θα υπάκουαν στο δίκαιο της χώρας προέλευσης της επιχείρησης (Λιθουανία). Μετά την τροποποίηση, η χώρα προορισμού (Ελλάδα στο παράδειγμα αυτό), θα διατηρεί πλέον το δικαίωμα να διενεργεί ελέγχους για λόγους δημοσίου συμφέροντος συμπεριλαμβανομένων ασφάλειας, υγείας και περιβάλλοντος.
Εξαιρούνται οι υπηρεσίες ασφάλειας (σεκιούριτι), οι υπηρεσίες εξεύρεσης προσωρινής εργασίας και οι κοινωνικές υπηρεσίες, κάτι που ήταν αίτημα και της ελληνικής πλευράς.
Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κατέθεσε τροπολογία, η οποία, επιδιώκοντας να διαλύσει και τις τελευταίες παρεξηγήσεις, προβλέπει ότι τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων με βάση το εργατικό δίκαιο, τις συλλογικές συμβάσεις και την κοινωνική ασφάλιση δεν επηρεάζονται καθόλου από την εφαρμογή της Οδηγίας. Αντίστοιχη τροπολογία έχει κατατεθεί σε σχέση με την κατοχύρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως απορρέουν από το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.
Η νέα οδηγία, η οποία σίγουρα δεν είναι πλέον «οδηγία Μπολγκεστάιν», πολλώ δε μάλλον, «Φρανκενστάιν», θα υπερψηφιστεί μεθαύριο Πέμπτη από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Ευρωβουλής, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό και το Σοσιαλιστικό. Όλων, πλην ΠΑΣΟΚ…
Δέσμιο της λαϊκιστικής ρητορείας που ανέπτυξαν οι εργατομητριές του ευρωψηφοδελτίου του, το ΠΑΣΟΚ μαζί με την έξαλλη Αριστερά μάχεται την «Οδηγία Μπολγκενστάιν» ακόμη και μετά το θάνατό της. Κατ’ ουσίαν πολεμούν την περαιτέρω ενοποίηση της Ευρώπης. Κι εντάξει, η Αριστερά απεχθάνεται οτιδήποτε ευρωπαϊκό. Το ΠΑΣΟΚ, πότε θα σοβαρευτεί;
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 14.2.2006