Το ερώτημα που πρέπει να τεθεί δεν είναι «γιατί έπεσε το συγκεκριμένο αεροπλάνο;», αλλά «γιατί πετούσε;»
Από αυτά που δείχνουν τα στοιχεία του ρεπορτάζ για το πολύνεκρο δυστύχημα στο Γραμματικό, το ερώτημα που πρέπει να τεθεί δεν είναι «γιατί έπεσε το συγκεκριμένο αεροπλάνο;», αλλά «γιατί πετούσε;».
Το ιστορικό βλαβών του αεροσκάφους, όπως καταγράφεται στον κυπριακό Τύπο, παραείναι βεβαρημένο για να περάσει απαρατήρητο: «Το μοιραίο αεροσκάφος της ‘‘Helios Airways” που συνετρίβη την Κυριακή στο Γραμματικό Αττικής… παρουσίασε μία ημέρα πριν από τη συντριβή του, το Σάββατο, πρόβλημα στο σύστημα θέρμανσης και εξαερισμού, αιτία που οδήγησε τον συγκυβερνήτη του αεροσκάφους στην απόφασή του να αρνηθεί να αναλάβει τη συγκεκριμένη πτήση.
Το Σεπτέμβριο του 2003, το αεροσκάφος έκανε αναγκαστική προσγείωση στη Ρόδο με πρόβλημα στο δεξιό κινητήρα, κατά τη διάρκεια της πτήσης από το αεροδρόμιο Gatwick του Λονδίνου με προορισμό τη Λάρνακα.
Ως σοβαρότερο περιστατικό αναφέρεται η αποσυμπίεση του θαλάμου των επιβατών σε ύψος 35.000 ποδών, στις 16 Δεκεμβρίου του 2004, κατά τη διάρκεια πτήσης από τη Βαρσοβία προς τη Λάρνακα. Σύμφωνα με πληροφορίες αποτέλεσμα της αποσυμπίεσης αυτής ήταν να πέσουν αυτόματα οι μάσκες οξυγόνου πάνω από τα καθίσματα.
Στις 23 Απριλίου του 2005, υπήρξε ακόμη ένα περιστατικό αποσυμπίεσης, ενώ σύμφωνα πάντα με πληροφορίες η ακρίβεια των οποίων είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί, στην παρούσα φάση των ερευνών, υπήρξαν ακόμη πέντε έως έξι παρόμοια περιστατικά.» (Εφημερίδα «Φιλελεύθερος» 15.8.2005)
Το κύριο ερώτημα, λοιπόν, αφορά τις κυπριακές αρχές. Το σόι ελέγχους κάνουν και πόσο είναι ασφαλής η αεροπλοΐα από και προς τη Μεγαλόνησο. Ο εκνευρισμός του αρμόδιου υπουργού Μεταφορών κ. Χάρη Θράσου στη συνέντευξη Τύπου του Σαββάτου, μεταδόθηκε ζωντανά και ήταν εκδηλωτικός των βαρέων ευθυνών που φέρει η κυπριακή κυβέρνηση. Απαντώντας σε ερώτηση, αν εδώ και οκτώ μήνες η Πολιτική Αεροπορία διαθέτει τους αρμόδιους για να εκτελεί έλεγχο στα αεροσκάφη, ο υπουργός είπε πως «δεν υπάρχει στους κανονισμούς πρόνοια για τέτοια διαδικασία, να πηγαίνουν μηχανικοί να ελέγχουν ένα-ένα τα αεροσκάφη». Μπορεί, φυσικά, να μην υπάρχει τέτοια διαδικασία, αλλά όταν ένα αεροσκάφος έχει τόσο βεβαρημένο παρελθόν η διαδικασία επιβάλλεται, εάν εν τω μεταξύ δεν έχει καθηλωθεί, όπως έπρεπε, το αεροσκάφος.
Έχει δίκιο, λοιπόν, ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Αλέκος Αλαβάνος, που αναρωτήθηκε χθες μετά την επίσκεψή του στον υπουργό Εθνικής Άμυνας: «Να έχουμε πια στοιχεία ότι είναι επαναλαμβανόμενα τα φαινόμενα σε σχέση με το σύστημα ψύξης του αεροπλάνου και να μην γίνεται τίποτα; Να μην υπάρχουν στοιχειώδεις έλεγχοι για τη λειτουργία του αεροσκάφους;».
Ο έλεγχος της αξιοπλοΐας είναι δουλειά των κρατικών υπηρεσιών, οι οποίες για μια ακόμη φορά βρέθηκαν ελλιπείς. Άσχετα αν αυτές είναι στην Κύπρο. Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι μόνο τι έκαναν οι αρμόδιοι της αεροπορικής εταιρίας «Helios» και να τιμωρηθούν, αλλά και τι δεν έκαναν οι αρμόδιοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Κύπρου. Και να τιμωρηθούν επίσης…
Η μακάβρια φάρσα της ενημέρωσης…
Η φάρσα που έκανε κάποιος Θεσσαλονικιός στα τηλεοπτικά κανάλια είναι μόνον η μία πτυχή του μακάβριου αυτού γεγονότος. Η άλλη πτυχή είναι η ανέλεγκτη υιοθέτηση του μηνύματος- μαϊμού απ’ όλα σχεδόν τα κανάλια. Ενώ τα ξένα κανάλια εξέφραζαν σκεπτικισμό για το αν μπορούσε να σταλεί μήνυμα στα 33.000 πόδια, τα «καλύτερα ΜΜΕ του κόσμου» παρουσίαζαν με πολύχρωμες κάρτες το ψεύτικο SMS: «Κρυώνουμε, αντίο ξάδελφε»…
Αυτό, αν και πήρε διεθνείς διαστάσεις, δεν ήταν το μόνο φάουλ στην ενημέρωση. Υπήρξε δημοσιογράφος τηλεοπτικού σταθμού που βρήκε σκόρπια φύλλα ημερολογίου κοριτσιού που χάθηκαν στο δυστύχημα, και τα διάβασε. Υπήρξαν φήμες για αεροπειρατεία που άκριτα μεταδόθηκαν κ.λ.π.
Δυστυχώς για μια ακόμη φορά η ενημέρωσή μας σε συνθήκες κρίσης δεν ήταν όσο αξιόπιστη, όσο οι συνθήκες απαιτούσαν.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 16.8.2005