Πολλά ασιατικά έθνη ετοιμάζονται πυρετωδώς για τις μάχες που θα χαρακτηρίσουν τους πολέμους του 21ου αιώνα.
Εξ ανατολών βλέπουν πάλι οι ΗΠΑ τον κίνδυνο για την πληροφορική τους υποδομή, μόνο που αυτή τη φορά ο τρόμος είναι στην Aπω Ανατολή. Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας στο περιοδικό Wired πολλά ασιατικά έθνη ετοιμάζονται πυρετωδώς για τις μάχες που θα χαρακτηρίσουν τους πολέμους του 21ου αιώνα. Στρατιωτικοί αναλυτές πιστεύουν πως η Κίνα έχει σήμερα το μεγαλύτερο οπλοστάσιο σε ιούς που μπορούν να σταματήσουν τη λειτουργία στρατιωτικών και πολιτικών δικτύων. Κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτή είναι η μετεξέλιξη της μαοϊκής ιδέας περί λαϊκού πολέμου. Αντί να εκπαιδεύουν πλέον και να στέλνουν στα παιδία των μαχών χωρικούς εκπαιδεύουν επίλεκτους χάκερ για να πλήξουν τον εχθρό.
Πληροφοριακές αψιμαχίες υπήρξαν τον περασμένο χρόνο μεταξύ της ηπειρωτικής Κίνας και της Ταϊβάν. Το υπουργείο Aμυνας της Ταϊβάν κατηγόρησε την Λαϊκή δημοκρατία της Κίνας για επιθέσεις σε πληροφοριακά συστήματα διαφόρων υπουργείων της χώρας. Το περασμένο φθινόπωρο, Ταϊβανέζοι χάκερ χτύπησαν το υπουργείο Σιδηροδρόμων της Κίνας. Από την άλλη το Ιαπωνικό υπουργεί άμυνας ανακοίνωσε τη δημιουργία μονάδας πληροφοριακού πολέμου πρώτη δουλειά της οποίας θα είναι η δημιουργία ιών που θα παραπλανούν τα πληροφοριακά συστήματα του εχθρού. Το μόνο πρόβλημα που έχει η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου είναι συνταγματικό. Απαγορεύεται μετά το 1945 να κάνει στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός των συνόρων της, κι ένας ιός μπορεί να ξεφύγει και να πλήξει πληροφοριακά συστήματα σε άλλες χώρες.
Η Νότιος Κορέα φυσικά στοχεύει την Βόρειο κι έφτιαξε ήδη ομάδα χάκερ. Η Σιγκαπούρη ήδη έχει κακή φήμη στο εξωτερικό από τους περίεργους εμπορικούς πολέμους ενάντια στους γείτονες της κυρίως την Μαλαισία και την Ινδονησία, που περιλαμβάνει και αποστολή ιών. Βέβαια στο σκοτεινό κόσμο του πληροφοριακού πολέμου που μπορεί ήδη να γίνεται στα δίκτυα που κι εμείς σήμερα επικοινωνούμε, τίποτε δεν μπορεί να αποδειχθεί με σιγουριά. Μια επίθεση ενός πιτσιρικά χάκερ στην Ταϊβάν μπορεί να θεωρηθεί ως Κινεζική. Από την άλλη οι ασχολούμενοι με την πληροφοριακή άμυνα μπορεί και να υπερβάλλουν: μεγαλύτερη απειλή περισσότερα κονδύλια. Ο πόλεμος πάντως ετοιμάζεται, αν δεν έχει ήδη αρχίσει.
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 17.3.2001