Πολλοί επένδυσαν στον πάνδημο ενθουσιασμό για την εκπληκτική πορεία της Εθνικής μας ομάδας. Από κανάλια μέχρι σταρ και στάρλετ…
Έκανε καλό στην οικονομία η πορεία της Εθνικής διότι αύξησε την ιδιωτική κατανάλωση» ανέφερε χθες η σελίδα «Γράμματα στην εξουσία». Αυτές τις μέρες που η ομάδα μας πάλευε στα γήπεδα της Πορτογαλίας «πουλήθηκαν 40.000 σημαίες, 60.000 κασκόλ, 3.000 φανέλες ποδοσφαίρου ενώ καταναλώθηκαν αμέτρητες πίτσες και μπύρες.» Αυτά είναι τα πρώτα κέρδη από την εκπληκτική πορεία της ομάδας του κ. Ότο Ρεχάγκελ. Υπάρχουν κι άλλα πλεονεκτήματα που δεν θα μπουν στις εθνικές στατιστικές. Ας καταγράψουμε για την ιστορία μερικά από αυτά τα «παράπλευρα κέρδη»:
- Πρώτα απ’ όλα κερδισμένα είναι τα κρατικά κανάλια. Είχαν να δουν τέτοιες θεαματικότητες από την εποχή που ήταν μονοπώλιο.
- Κερδισμένα όμως είναι και τα ιδιωτικά κανάλια. Συμπλήρωσαν ώρες προγράμματος (που αυτά ονομάζουν δελτία ειδήσεων) με μικρά σκετσάκια οπαδών της Εθνικής εντός κι εκτός Ελλάδος. Ειδικά πρέπει να είδαμε όλους όσους πήγαν στην Πορτογαλία. Είδαμε σημαιοφόρους, και σαλαμινομάχους. Τσολιάδες και βρακοφόρους. Και σημαίες, πολλές σημαίες. Φυσικά ακούσαμε πολλάκις την ερώτηση που σκοτώνει: «Γιατί κρεμάσατε την ελληνική σημαία στο μπαλκόνι /στο μαγαζί/ στο σπίτι σας;» Δυστυχώς δεν ακούσαμε και απάντηση που σκοτώνει: «Κάνω προπόνηση για την 25η Μαρτίου κυρά μου…» Το σύνθημα των ημερών έπρεπε να είναι «όλα τα κανάλια είναι μπλεεεέ. Είναι μπλε». Ένα απ’ αυτά ξεκίνησε χθες το δελτίο ειδήσεων με τον εθνικό ύμνο! Η κάμερα πήγε παντού. Από τις λαϊκές, μέχρι τα ΚΑΠΗ και από τις εκκλησιές μέχρι τις πλατείες. Ακούσαμε τις εκτιμήσεις για κάθε ματς από εκατομμύρια Έλληνες. Όποιος ήθελε να πει, ή να κραυγάσει κάτι υπήρχε ένα ματσούκι πρόθυμο να καταγράψει την ελπίδα ή την αγωνία. Το μισό έθνος απέκτησε πρόσβαση στο γυαλί. Από παππούδες και γιαγιάδες, μέχρι ποδοσφαιριστές και σταρ και μέχρι από απόγονους των Τσέχων που έτυχε να βρίσκονται στην Ελλάδα.
- Κερδισμένοι επίσης ήταν και οι απανταχού την επικράτεια σταρ. Τους δόθηκε άπλετος τηλεοπτικός χρόνος για να προβάλουν τις εκτιμήσεις τους. Ντύθηκαν κατάλληλα (με την ελληνική σημαία στο μπούστο ή στο καπέλο) κι άρχισαν να εξηγούν στους ιθαγενείς τις αρετές του Γερμανού. Κάποιοι από δαύτους μάλιστα ταξίδεψαν και στην Πορτογαλία. Βρήκαν που είχαν σταθμεύσει τα κανάλια στο αεροδρόμια κι αδιάφορα σχεδόν πέρασαν από δίπλα τους. Αφού συνήλθαν από την έκπληξη γιατί συνάντησαν τις κάμερες προέβησαν σε βαρυσήμαντες δηλώσεις.
- Κερδισμένοι φυσικά ήταν και οι πολιτικοί. Επιτέλους κάποιοι ακούνε τις δηλώσεις τους. Πιο κερδισμένος ο «Συνασπισμός». Ο αποχωρών πρόεδρος ονειρεύτηκε έστω για λίγο ότι το κόμμα του μπορεί αν έχει την πορεία της Εθνικής. Κερδισμένο και το ΚΚΕ που μέσα στην μέθη των ημερών ζήτησε την …εθνικοποίηση του ποδοσφαίρου. «Ο αθλητισμός, το ποδόσφαιρο είναι δικαίωμα της νεολαίας και όχι εμπόρευμα. Το κράτος έχει την αποκλειστική ευθύνη να το παρέχει δωρεάν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κόμμα του Περισσού. «Ψωμί, παιδεία, Ελευθερία και Μπάλα» λοιπόν και από μια άποψη αυτό θα μπορούσε να είναι συνέχεια της πρότασης περί ελληνοποίησης του κ. Ότο Ρεχάγκελ. Αν τον κάνουμε και δημόσιο υπάλληλο θα γίνει Έλληνας με τα όλα του…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 2.7.2004