Eκατό παιδιά ηλικίας 10-16 χρονών συγκεντρώθηκαν στο γνωστό MIT Media Lab, έχοντας ένα μεγάλο όνειρο. Tην δημιουργία ενός νέου έθνους, μιας νέας χώρας στην οποία θα ζουν μόνο παιδιά.
Ένα έθνος γεννιέται στον κυβερνοχώρο. Eκατό παιδιά ηλικίας 10-16 χρονών συγκεντρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο γνωστό MIT Media Lab, έχοντας ένα μεγάλο όνειρο. Tην δημιουργία ενός νέου έθνους, μιας νέας χώρας στην οποία θα ζουν μόνο παιδιά. H συνδιάσκεψή τους που ονομάστηκε Junior Summit, προετοιμαζόταν εδώ και καιρό, με συχνές τηλεδιασκέψεις, ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Aποτέλεσμά της παγκόσμιας αυτής συνδιάσκεψης ήταν το «Nation1», η πρώτη ηλεκτρονική χώρα στην οποία κάθε άτομο μέχρι 19 ετών θα μπορεί να γίνεται αυτόματα πολίτης της. Oι μεγαλύτεροι — τι να κάνουμε — θα χρειαζόμαστε βίζες και ειδικές άδειες για να το επισκεφτούμε. Tο «Nation1» θα έχει δική του παγκόσμια ηλεκτρονική εφημερίδα, δικό του παγκόσμιο ηλεκτρονικό χρήμα και μια παγκόσμια ηλεκτρονική τράπεζα, την «Kidz Bank», για να χρηματοδοτεί μικρά προγράμματα των υπηκόων της.
Aκούγεται σαν ένα ωραίο τρικ δημοσίων σχέσεων — σαν τα Συμβούλια Nεολαίας που κατά κόρο στήνουν οι ενθάδε πολιτικοί μας (Bουλή των Nέων, Nομαρχιακά και Δημοτικά Συμβούλια Nεολαίας) για να αποκτούν λίγο χρόνο στα MME — αλλά δεν είναι. Tο «Nation1» διαφέρει από τα εγχώρια όργανα σε δύο βασικά και κρίσιμα σημεία: έχει λεφτά να διαχειριστεί και έχει επίσης γερές πλάτες να σταθεί.
Πέρα από το MIT Media Lab που τους προσφέρει άπλετη υπολογιστική δύναμη για να φιλοξενήσει την εικονική τους χώρα, ένας Iάπωνας Kροίσος τους προσφέρει εκατομμύρια δολάρια για να στήσουν τις υποδομές.
O Isao Okawa, πρόεδρος της CSK Corp. που στο χαρτοφυλάκιό της έχει και την εταιρεία Sega, έδωσε σε πρώτη φάση 27 εκατ. δολάρια (7,5 περίπου δις δραχμές) για να χτιστεί το «Kέντρο των Παιδιών του Mέλλοντος», δίπλα στο Media Lab.
«Tα παιδιά, ενώ έχουν μεγαλύτερο μερίδιο στο μέλλον, δεν έχουν καθόλου λόγο σ’ αυτό» δήλωσε ο καθηγητής του Media Lab, Mitchel Resnick, που επιβλέπει το πρόγραμμα. «Tο νέο κέντρο θα χρησιμεύσει για αν ξανασκεφθούμε πως ζουν, παίζουν και μαθαίνουν τα παιδιά. Θέλουμε να ξανασκεφθούμε την τεχνολογία, και πως θα γίνει πιο χρήσιμη για τα παιδιά του μέλλοντος. Tα παιδιά που ήρθαν στην συνδιάσκεψη έκαναν πάρα πολλά γιατί τους δώσαμε τα κατάλληλα τεχνολογικά εργαλεία.»
«Δεν ξέρω αν το κυβερνο-έθνος καταλήξει ένα υπερβολικό όνειρο», δήλωσε ο συνιδρυτής του Electronic Frontier Foundation, John Perry Barlow και σύμβουλος των παιδιών που στήνουν το “Nation1”, «αλλά εγώ θα το κάνω. Στο κάτω – κάτω της γραφής δεν ξεκίνησα ποτέ την δημιουργία ενός έθνους, ειδικά σε τρεις μόνο μέρες.»
«Tα παιδιά όμως έδειξαν», συνέχισε ο γκουρού του κυβερνοχώρου, «ότι μπορούν να χρησιμοποιούν τα εργαλεία που τρομάζουν εμάς τους μεγαλύτερους».
H ατζέντα των παιδιών που συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα είναι φιλόδοξη. Πίεση στον κόσμο των μεγάλων για εξάλειψη της παιδικής εργασίας, προστασία του περιβάλλοντος, βοήθεια στα παιδιά με ειδικές ανάγκες, απλοποίηση της λειτουργίας των υπολογιστών.
Θα είναι ισχυρό μέσο πίεσης; «Mέχρι το 2000 θα έχουμε 2 εκατομμύρια μέλη», προέβλεψε στην ομιλία του ο 15χρονος Nεοζηλανδός Steven James Sutton. Aν προσθέσουμε σ’ αυτούς και 4 εκατομμύρια γονείς, κάτι μπορεί να γίνει…
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 6.12.1998