Θα ήταν ευχής έργο αν για το Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (με το οποίο δυστυχώς στην Ελλάδα ελάχιστα ασχολούμαστε) γινόταν η συζήτηση για το τι σημαίνει τακτικός Ευρωπαϊκός Στρατός. Μπορεί να αποτελέσει απειλή για τις Δημοκρατίες μας;
Όταν πριν 230 χρόνια οι ΗΠΑ έφτιαχναν το δικό τους ομοσπονδιακό Σύνταγμα ξεπήδησε ένα θέμα που χώρισε κυριολεκτικά στη μέση τη συντακτική συνέλευση. Αφορούσε την ύπαρξη μόνιμου στρατού. Από τη μια είχαν συστοιχηθεί οι φιλελεύθεροι που ισχυριζόταν ότι οι ένοπλοι πολίτες μπορούν να υπερασπιστούν την νεογέννητη Ομοσπονδία έναντι των εξωτερικών απειλών και ότι ο μόνιμος στρατός θα αποτελεί διαρκή απειλή για την Δημοκρατία. Από την άλλη υπήρχαν οι Συντηρητικοί οι οποίοι επέσειαν το σκιάχτρο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και την ανάγκη ύπαρξης τακτικού στρατού. Η διαμάχη ήταν τόσο σφοδρή που κινδύνεψε να τιναχτεί στον αέρα η συντακτική συνέλευση. Τελικά, υπήρξε ένας συμβιβασμός, που έλεγε ότι θα υπάρχει μεν τακτικός στρατός, αλλά θα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα οπλοφορίας των πολιτών για να υπερασπιστούν την Δημοκρατία από εξωτερικές και εσωτερικές απειλές.
Το δεύτερο άρθρο της «Χάρτας των Δικαιωμάτων» του Αμερικανικού Συντάγματος («Μια καλά ρυθμισμένη πολιτοφυλακή είναι αναγκαία για την εξασφάλιση του ελευθέρου κράτους. Το δικαίωμα των πολιτών να έχουν και να κρατούν όπλα δεν πρέπει να καταπατηθεί») είναι ένα τεράστιο αγκάθι σήμερα για τις ΗΠΑ. Παρά το γεγονός ότι έχει προοδευτικές καταβολές κατέληξε να γίνει άλλοθι των ακροδεξιών οργανώσεων, οι οποίες αντιμάχονται μεν τον συγκεντρωτισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αλλά με πληθώρα θεωριών συνωμοσίας οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη φρίκη της τρομοκρατικής επίθεσης στην Οκλαχόμα.
Σε αντίθεση με ότι συνέβη στις ΗΠΑ, η «φιλειρηνική» μας Ευρώπη θεωρεί ως προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωσή της την ύπαρξη ενιαίου στρατού. Άσχετα αν είναι η ίδια Ευρώπη που έκανε τους δύο πιο αιματηρούς πολέμους στην ιστορία της ανθρωπότητας, γέννησε δύο ολοκληρωτισμούς, αναρίθμητους μιλιταρισμούς, την αποικιοκρατία και τον ιμπεριαλισμό.
Θα ήταν ευχής έργο λοιπόν αν για το Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (με το οποίο δυστυχώς στην Ελλάδα ελάχιστα ασχολούμαστε) γινόταν η συζήτηση για το τι σημαίνει τακτικός Ευρωπαϊκός Στρατός. Μπορεί να αποτελέσει απειλή για τις Δημοκρατίες μας; Είναι δε απορίας άξιον πως δεν συζητείται καν το θέμα του επανεξοπλισμού της Γερμανίας! Οι έχοντες την ελάχιστη ιστορική μνήμη, πρέπει να θυμούνται ότι η Γερμανία αιματοκύλισε δυο φορές τον πλανήτη. Δεν πρέπει καν να συζητήσουμε ποιους όρους μπορεί να επανεξοπλιστεί η Γερμανία, αφού την τελευταία φορά που εξοπλίστηκε θρηνήσαμε 20 εκατ. νεκρούς;
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 2.5.2003