Δεν είμαστε κατ’ ανάγκη φοβικοί. Στερεότυποι είμαστε.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Μεγάλης Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας -που το ελληνικό κομμάτι έγινε από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ)- πολλοί λαχτάρησαν. Είδαν μια κοινωνία ξενόφοβη, μια κοινωνία γενικώς «αντί-». Πιθανώς να κάναμε λάθος. Αυτό, μπορεί να αποτελεί την πρώτη ανάγνωση της πραγματικά συγκλονιστικής έρευνας.
Χθες βγήκε και το ευρωβαρόμετρο για τον αθλητισμό. Σ’ αυτό διαβάζουμε πάλι εκπληκτικά πράγματα. Αντιγράφουμε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων:
«Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 90% των Ελλήνων θεωρούν ότι ο αθλητισμός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση κάθε μορφής διακρίσεων. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ και ακολουθούν οι Ισπανοί με 75%, οι Πορτογάλοι με 74% και οι Ιταλοί με 70%. Στην ΕΕ είναι 59%.
Οι Έλληνες (92%) είναι ακόμη οι ευρωπαίοι πολίτες που ζητούν μεγαλύτερη εμπλοκή της Ε.Ε. στην καταπολέμηση του ντόπινγκ. Ακολουθούν οι Γάλλοι και οι Σουηδοί με 91%, οι Ιταλοί με 90% και οι Λουξεμβούργιοι με 88%. Στην ΕΕ είναι 87%.
» Το 95% των Ελλήνων και το 75% των ευρωπαίων πολιτών υποστηρίζουν ότι στα εκπαιδευτικά προγράμματα θα πρέπει να δίνεται περισσότερος χρόνος στον αθλητισμό ενώ το 90% των Ελλήνων και το 68% των ευρωπαίων εκτιμούν ότι η ΕΕ θα πρέπει να προωθήσει περισσότερο την εκπαίδευση μέσα από τον αθλητισμό.
Ωστόσο, μόνο το 19% των Ελλήνων δηλώνουν ότι αθλούνται «τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα».
Περίεργα πράγματα. Οι έλληνες, οι κατά δήλωσή τους πλέον φοβικοί και λιγότερο ανεκτικοί στην διαφορά ζητούν περισσότερο αθλητισμό ως μέσον καταπολέμησης των διακρίσεων. Οι Έλληνες που φοβούνται για την ζωή και την σωματική τους ακεραιότητα λόγω της εγκληματικότητας είναι τα μεγαλύτερα φουγάρα της Ευρώπης και ασκούνται λιγότερο απ’ όλους. Πιθανότατα θα ζητήσουν σε συντριπτικό ποσοστό και αυστηρότερα μέτρα για το κάπνισμα, άσχετα αν είναι τα μεγαλύτερα φουγάρα της Ευρώπης.
Φοβάμαι πως βιαστήκαμε να βγάλουμε συμπεράσματα από την έρευνα του ΕΚΚΕ. Δεν είμαστε κατ’ ανάγκη φοβικοί και δυσανεκτικοί στη διαφορά. Χειρότερα: είμαστε στερεότυποι. Είναι της μόδας η αντιπαγκοσμιοποίηση; Την ασπαζόμαστε χωρίς σκέψη και (κυρίως) χωρίς διάβασμα. Είδαμε στα κανάλια ότι Αλβανός διέρρηξε ένα σπίτι; Αναπτύσσουμε ξενοφοβία. Ακούσαμε κάποιον να εκστομίζει το στερεότυπο «ο αθλητισμός καταπολεμά τις διακρίσεις»; 90% συμφωνούμε.
Το πρωταρχικό πρόβλημα της χώρας δεν είναι τα υψηλά ποσοστά δυσανεξίας που εμφανίζουμε. Μάλλον τα χαμηλά ποσοστά αναγνωσιμότητας και το έλλειμμα Παιδείας είναι η βασική αναπηρία. Στην συντριπτική πλειοψηφία αναπαράγουμε αμάσητες δοξασίες. Είμαστε ότι μας λένε ότι είμαστε…
Έπεα
- Είπαμε να είμαστε ελαιοπαραγωγός χώρα, αλλά 15 τρις για λάδωμα;
- Δεν πιστεύω να ζητήσουμε και καμιά επιδότηση από την Ε.Ε. για την τρομαχτική αυτή παραγωγή;
- 30% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος αντιστοιχούν τα «μπαχτσίσια» στο Δημόσιο τομέα. Πραγματικά δουλεύουμε για το κράτος.
- Νέες αλλαγές στη δόμηση εξήγγειλε το ΠΕΧΩΔΕ. Περισσότερο (από τα 15 τρις) λάδωμα προσεχώς…
- Τετραπλό χτύπημα στην Τουρκία. Τελικά είχε δίκιο ο κ. Κολομπανί της «Μόντ» που την 12η Σεπτεμβρίου είχε γράψει: «Είμαστε όλοι Αμερικανοί».
- Οι Τούρκοι το κατάλαβαν την Πέμπτη. Της «Λιμπερασιόν της πήρε μια μέρα παραπάνω. «Κανείς δεν μπορεί να είναι ουδέτερος σ’ αυτό τον πόλεμο» έγραψε προχθές.
- Εννιά χιλιάδες λέξεις χρησιμοποίησαν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού στην «Πολιτική Διακήρυξη», ενώ αρκούσαν μόλις πέντε: «Το παλιό ΠΑΣΟΚ πέθανε Σύντροφοι».
- «Κλείνουν τις συνεργασίες, ανοιχτό μόνο το όνομα» στον Συνασπισμό, γράφει φιλοκυβερνητική εφημερίδα. Για το πότε θα κλείσει το μαγαζί δεν υπάρχει πρόβλεψη.
- Είναι προφανές πάντως ότι για τον ΣΥΝ «το όνομα δεν είναι η ψυχή του».
- Πάντως οι μισοί στο εν λόγω κόμμα ψάχνουν το όνομα του και οι άλλοι μισοί την ψυχή του.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 23.11.2003